שתף קטע נבחר

שיחות הקרבה מתחילות: ביידן יגשר על הפערים?

גורם בכיר ברשות אמר ל-ynet כי התחושה בקרב הפלסטינים היא שהנכונות האמריקנית ללחוץ על ישראל היא מוגבלת. מנגד, שישה משרי השביעייה בירושלים סבורים שההנהגה הפלסטינית הנוכחית עוד לא הגיעה להבשלה באשר לתשלום הנדרש ממנה. על החשדנות הזו ינסה לגשר סגן נשיא ארה"ב

"שיחות הקרבה" מתחילות, אך הפער שעליו צריכים האמריקנים לגשר בין הישראלים לפלסטינים רחב. ראש הממשלה בנימין נתניהו מבקש שיחות עקיפות קצרות שיובילו למשא ומתן ישיר תוך שבועות. ראש הרשות, מחמוד עבאס (אבו מאזן) דורש דיון במהות הסכסוך בין העמים כבר בשיחות העקיפות, בתיווך אמריקני. סגן הנשיא ג'ו ביידן יתחיל היום (ג') בסדרת הפגישות באזור.

 

לא בכדי היתה הודעת השליח האמריקני מיטשל על פתיחת השיחות העקיפות אתמול מינורית ולקונית. לא ארצות הברית, לא ישראל ולא הפלסטינים סבורים שיש סיבה למסיבה. גם הסגן ביידן לא נרתם להכרזה חגיגית על חידוש המשא ומתן לאחר 17 חודשים, מאז נעצר בימי ממשלת אולמרט.

 

ברשות הפלסטינית לא מפגינים אופטימיות לאחר הפגישה אתמול עם מיטשל ולקראת ביקורו של ביידן. גורם בכיר ברשות אמר ל-ynet כי התחושה בקרב הפלסטינים היא שהנכונות האמריקנית ללחוץ על ישראל כדי שזו תשנה באופן משמעותי את מדיניותה ובעיקר את התנהלותה בשטח היא מוגבלת.


ביידן בישראל. הפלסטינים לא אופטימיים (צילום: רויטרס)

 

על מה המחלוקת? ישראל מבקשת שיחות ישירות בתוך שבועות. "לקצר את המסדרון", מגדירים זאת נתניהו ושר הביטחון אהוד ברק. ברק אף מכביר ואומר לפלסטינים: "היכנסו עם נתניהו לחדר ותבדקו אותו, יכול להיות שתופתעו".

 

לדברי גורם פלסטיני, הרושם הוא שהאמריקנים רוצים בעיקר ששני הצדדים ידברו, ורק אחר כך יעסקו במה וכמה. "זו היתה עוד פגישה עם מיטשל", אמר ביחס למפגש אתמול במוקטעה, "כשבין פגישה אחת לשנייה העובדות בשטח רק מחמירות ויש יותר התנחלויות ויש יותר מאחזים ויותר יחידות דיור בהתנחלויות".

 

"ממשל אובמה מעורב אפילו פחות מממשל בוש"

"האמריקנים רוצים שתהיה הידברות, אבל לא זיהינו עמדה אמריקנית שאומרת שהם יהיו מעורבים עמוקות בתהליך. לא אטעה אם אומר שהממשל הנוכחי מפגין עמדה חלשה במידת מעורבותו, אפילו ביחס לממשל בוש", אמר ל-ynet גורם פלסטיני בכיר. הפלסטינים דורשים כי גם בשיחות העקיפות יעסקו הצדדים בסוגיות הסדר הקבע, או לפחות בסוגיית הגבולות.

 

ומה בירושלים? לפחות שישה משרי השביעייה הישראלית – נתניהו, משה יעלון, אלי ישי, בני בגין, אביגדור ליברמן ודן מרידור, סבורים שההנהגה הפלסטינית הנוכחית עוד לא הגיעה להבשלה באשר לתשלום הנדרש ממנה בתביעות הישראליות, ובראשן הכרה במדינת ישראל כביתו של העם היהודי וירושלים כבירת ישראל המאוחדת. יעלון אף אמר אמש כי "נכונות הנהגת הרשות הפלסטינית לקיים 'שיחות קרבה' בתווך האמריקני, אינה מבשרת טובות".

  

בתוך כך, ל-ynet נודע כי האמריקנים בודקים אפשרות להפעלת ערוץ חשאי בהשתתפות בכירים וייתכן אף בהשתתפותם של נתניהו ואבו מאזן. לדברי גורם פלסטיני, כבר היום מתקיים מסלול של הידברות בין ישראל והפלסטינים שאותו מנהל סלאם פיאד ועוסק בעיקר בענייני היום יום, כך שאם ההצעה האמריקנית תתקבל יתקיימו שלושה מסלולים במקביל – המסלול העקיף של שיחות הקירוב, המסלול של פיאד העוסק בחיי היום יום והמסלול החשאי שעדיין לא ברור אם יקום.

  

מסעות ביידן: ירושלים, רמאללה, בית לחם, ת"א, עמאן

עבודתו של ביידן באזור תתחיל למעשה היום, לאחר שאתמול נחת בנתב"ג ומיהר עם רעייתו ג'יל למלון בירושלים. סגן הנשיא ייפגש עם הנשיא שמעון פרס, ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר האופוזיציה ציפי לבני. בתום פגישתו עם נתניהו ייצאו השניים בהצהרה לתקשורת. מאוחר יותר יבקרו ביידן ורעייתו בהר הרצל, שם יניחו זרים על קבריהם של ראש הממשלה המנוח יצחק רבין וחוזה המדינה בנימין זאב הרצל. בערב, יסעדו עם בנימין ושרה נתניהו.

  

ביום רביעי ייפגש ביידן עם שליח הקוורטט למזרח התיכון, טוני בלייר.

לאחר מכן ייצא לרמאללה, שם ייפגש עם ראש הממשלה הפלסטיני סלאם פיאד ועם הנשיא אבו מאזן. לאחר מכן יבקר ביידן בבית לחם. 

 

אחרי הביקור ברשות הפלסטינית ישוב ביידן לישראל, וביום חמישי הוא צפוי לשאת באוניברסיטת תל אביב נאום תחת הכותרת "השותפות המתמשכת בין ארצות הברית וישראל". אחר הצהריים הוא ורעייתו ייצאו לעמאן, בירת ירדן, שם הוא ייפגש עם המלך עבדאללה. ביום שישי בני הזוג צפויים לבקר בפטרה ובערב ישובו לוושינגטון. ביקורו של ביידן במצרים נדחה, על רקע היעדרותו של הנשיא חוסני מובארק, שמתאושש מהניתוח שעבר בגרמניה בסוף השבוע.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ביידן עושה שלום
צילום: יריב כץ
גם נתניהו עושה שלום
צילום: גיל יוחנן
אבו מאזן עם מיטשל
צילום: AFP
מומלצים