שתף קטע נבחר

ועדת הכספים אישרה את חוק בנק ישראל

המגעים בנושא השכר נמשכו עד הרגע האחרון. בנוסח החוק הוכנסו כמה תיקונים: צמצום הפערים החברתיים יצורף למטרות הבנק, וכן בנק ישראל יוכל לתת אשראי לתאגידים לא פיננסים מחשש ליציבותם, כלקח מפרשת AIG בארה"ב. טרם הוחלט בעניין הדרישה לצרף לשטרות את המילים "בעזרת השם"

ועדת הכספים אישרה הערב (ד') פה אחד לקריאה שנייה ושלישית את חוק בנק ישראל החדש. ההצבעה במליאה צפויה להתקיים בשבוע הבא, לפני פגרת הפסח.המגעים סביב נושא השכר בחוק נמשכו עד הרגע האחרון, אפילו במהלך ההצבעה.

 

 

סמוך לסיום ההצבעה נותר נושא השכר כסעיף אחרון, ועליו סוכם ההסדר הבא: המועצה המנהלית של הבנק תאשר כל הסכם או הסדר בשינוי מבנה השכר ותעביר אותו לאישור שר האוצר. במידה ושר האוצר לא יגיע להחלטה תוך 60 יום מפניית הבנק, או לחילופין ידחה את עמדת הבנק, יועבר הנושא להכרעת ראש הממשלה.

 

במקרה כזה, ראש הממשלה יידרש לקבל החלטה לכאן או לכאן תוך 45 יום. הוא ימסור את החלטתו לשר האוצר ולנגיד הבנק לאחר שייתן לצדדים הזדמנות להשמיע את עמדתם. במידה שיהיה מדובר בחריגת שכר, ראש הממשלה יוסמך להקפיא את יישום החריגה בתקופה שיקבע.

 

עוד סוכם, כי שר האוצר וראש הממשלה, בבואם לקבל החלטות בנושא השכר של עובדי הבנק, יקחו בחשבון את הצרכים הייחודיים של הבנק ואת יחסי העבודה בין הנהלת הבנק לעובדים.

 

ההסדר מתקן באופן משמעותי את חוק יסודות התקציב ומסדיר את נושא הפיקוח בכך שהוא מעגן לראשונה בחוק את תפקידו המכריע של ראש הממשלה בכל מחלוקת שתהיה בנושא השכר בין האוצר לגוף המפוקח על ידו. "עשינו היסטוריה. החוק לא יצא מהועדה כמו שנכנס אליה", אמר לאחר ההצבעה יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה).

 

עם זאת, הנוסח שאושר מגלה שאין כאן מנצחים ומפסידים: האוצר רואה בהסדר השכר שנקבע הישג למאמציו, שמנעו שינוי במעמדו של בנק ישראל. בנוסף, הסדר השכר בחוק לא עונה על הציפיות של ראשי בנק ישראל, שקיוו לשמור על עצמאות הבנק גם בנושא השכר. לעומתם, יו"ר ועד עובדי הבנק ניצה קסיר, ברכה על "ההגיון והשכל הישר שהובילו לניסוח יותר נכון של הפרק אשר עוסק בשכר העובדים".

 

ועדת הכספים רק תדון בתקציב הבנק

בנוסח הסופי של החוק שאישרה ועדת הכספים נכנסו תיקונים מהותיים נוספים. בנושא אישור התקציב המנהלי של הבנק, ביקשה ועדת הכספים לאשר אותו, כפי שנהוג עם תקציבי מבקר המדינה והרשות לניירות ערך. הבנק התנגד בטענה שהדבר פוגע בעצמאותו. לבסוף סוכם כפשרה שתוך 14 יום מאישור התקציב במועצה המנהלית - הוא יונח לפרטי פרטיו על שולחן ועדת הכספים - שתקיים עליו דיון בלבד.

 

תיקון נוסף הוכנס למטרות הבנק: נוסף על חובתו לתמוך במדיניות הכלכלית של הממשלה, ובמיוחד בצמיחה ובתעסוקה, צורפה מטרה נוספת: צמצום הפערים החברתיים. תוספת זו נכנסה לחוק לפי הצעת חברת הכנסת של יחימוביץ' (העבודה).

 

החוק החדש כולל גם תוספת משמעותית המאפשרת לראשונה לבנק המרכזי לתת אשראי לא רק לבנקים, אלא גם לתאגידים לא פיננסיים אם יתעורר חשש ליציבותם. התוספת נכנסה לבקשת הנגיד בעקבות הניסיון שהיה בארה"ב עם התמוטטות חברת הביטוח AIG. פרשה זו אילצה את הבנק הפדראלי בארה"ב לתת לחברת הביטוח אשראי ענק כדי למנוע את נפילתה, מה שהיה עלול לגרום למפולת במערכת הפיננסית של ארה"ב.

 

"אנחנו לא מערבבים ענייני דת בכסף"  

בסעיף הנוגע לסמכות הנגיד בהנפקת שטרי כסף, ניתנה לנגיד סמכות לקבוע את ערך השטרות, גודלם וצורתם. לעניין זה הוגשו אלפי הסתייגויות. לפי אחת מהן, שכבר התקבלה על ידי הנגיד, השטרות יהיו בגדלים שונים כדי לאפשר לעיוורים וכבדי ראייה להבחין בין הערכים השונים. הסכמה בעניין זה לא נכנסה לחוק, אך הוסכם שהיא תיכנס לפרוטוקול הישיבה ותחשב להלכה כחלק מהחוק.

 

חבר הכנסת אמנון כהן (ש"ס) הגיש הסתייגות לפיה יודפסו על השטרות המילים "בעזרת השם", בדומה לכתובת שמופיעה על הדולר האמריקני האומרת: "באלוהים נשים מבטחנו". תגובתו הראשונה של הנגיד פישר היתה: "אנחנו לא מערבבים ענייני דת בכסף".

 

עם זאת הוסכם שח"כ כהן ישוחח עם הנגיד בסוגיה זו עד מועד אישור החוק בקריאה שנייה ושלישית. על פי המוסכם ביניהם יחליט הנגיד אם להעלות את ההסתייגות להצבעה או לא.

 

ההצבעות המסכמות בוועדת הכספים על חוק בנק ישראל, שתוכננו להתחיל ב-15:00 אחר הצהריים, התעכבו בגלל חילוקי הדעות והתקיימו רק בשעות הערב. בעקבות המחלוקות זימן ראש הממשלה בנימין נתניהו ללשכתו את יו"ר ועדת הכספים ח"כ גפני, נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, יו"ר ההסתדרות, עופר עיני ואת מרכז הקואליציה בוועדת הכספים, ח"כ ציון פיניאן (ליכוד). בתום הדיון הגיעו הצדדים להסכמות שאפשרו את קיום ההצבעות.


פורסם לראשונה 10/03/2010 16:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גפני ופישר בוועדת הכספים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים