שתף קטע נבחר

נתניהו: הבנייה בירושלים היא כמו הבנייה בת"א

הבנייה מעוכבת? רגע לפני שהוא טס לארה"ב, הבהיר ראש הממשלה לשרים כי המסר שלו לממשל חד וברור: "המדיניות שלנו לגבי ירושלים היא כמו המדיניות ב-42 השנים האחרונות". ברק: "מקווה שנעלה השבוע על מסלול המו"מ"

מציאות לחוד ודיבורים לחוד? ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמנם התחייב בפני האמריקנים לעכב את הבנייה בירושלים - אך הבוקר (יום א') פתח את ישיבת הממשלה בהבטחה לשרים: "המסר של ישראל בביקור בארצות הברית יהיה חד וברור. המדיניות שלנו לגבי ירושלים היא כמו המדיניות ב-42 השנים האחרונות (מאז איחוד העיר במלחמת ששת הימים). מבחינתנו בנייה בירושלים היא כמו בנייה בתל-אביב. כך גם הבהרנו לאמריקנים".

 

ראש הממשלה הבהיר כי בביקורו בארצות הברית הוא יעלה כמה נושאים: השלום, הביטחון, איראן וירושלים. "נוכל להעלות כל נושא למו"מ והבהרנו שנוכל לעשות זאת טוב יותר במו"מ ישיר. רק אם יושבים כך ומדברים אפשר להגיע למו"מ אמיתי", אמר נתניהו.

 

מוקדם יותר הבוקר נועד שר הביטחון, אהוד ברק, עם שליח הרביעייה הבינלאומית למזרח התיכון, טוני בלייר. "אנחנו בפתחו של שבוע שאני מקווה שיביא לעלייה על מסלול של משא ומתן מדיני עם הפלסטינים", אמר ברק. "הנסיעה הערב חשובה מאוד. אני מקווה שבפעולתנו תמכנו בכך שישראל תעלה סוף סוף על מסלול של משא ומתן רציני ומעמיק מול הפלסטינים".

 

סוגיות הליבה על שולחן המו"מ

אמש פורסם כי המחיר שישראל תיאלץ לשלם בעקבות המשבר עם האמריקנים איננו פשוט. לקראת המראתו של נתניהו הערב לוועידת אייפא"ק בוושינגטון, סיכמו ישראל וארה"ב, כי סוגיות הליבה יעלו על שולחן המשא ומתן, הבנייה במזרח ירושלים תעוכב, ישראל תקל בסגר על רצועת עזה. זאת, אחרי המשבר שהתלקח עם ההכרזה על בניית 1,600 יחידות דיור ברמת שלמה בירושלים בעיצומו של ביקור סגן הנשיא, ג'ו ביידן.


"שכונת המחלוקת" רמת שלמה בירושלים, בסוף השבוע (צילום: רויטרס)

 

ישראל רצתה לדון בשיחות הקרבה רק בענייני נהלים לקראת משא ומתן ישיר, בעוד הפלסטינים רצו לדון בסוגיות הליבה. משבר ביידן הכריע את הכף לטובת הפלסטינים. לפי דברים מפורשים שאמרה בסוף השבוע מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, סוגיות הליבה אכן יעלו על השולחן. הממשל האמריקני לחץ על ישראל בתקופה האחרונה להתחיל לדבר על הגבולות כנושא הליבה הראשון. הנימוק היה שכאשר יוסכם על הגבולות, לא תהיה בעיה של הקפאה.

 

השליח האמריקני, ג'ורג' מיטשל, מגיע היום לירושלים, ויפגוש את נתניהו לפני צאתו לוושינגטון. נתניהו יבשר למיטשל - ואולי גם לציבור בישראל - על שורת המחוות שלהן הסכים. הן יכללו כנראה בקרה קפדנית הרבה יותר של ראש הממשלה עצמו על נושא הבנייה במזרח ירושלים. על פי שרים בכירים, המשמעות היא האטה, אם לא הקפאה מוחלטת, בבנייה היהודית הממשלתית והפרטית מעבר לקו הירוק בירושלים. כמו כן, יכללו המחוות שורת צעדים לחיזוק הנשיא הפלסטיני, אבו-מאזן, כולל שחרור אסירים עם פתיחת המשא ומתן.

 

נתניהו ייפגש לפני המראתו גם עם מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, וגם עמו ידון במשבר סביב הבנייה בירושלים ובמשא ומתן העקיף עם הפלסטינים. בסוף השבוע עסק נתניהו בכתיבת נאומו לוועידת השדולה היהודית אייפא"ק, לשם יגיע עם השרים אהוד ברק ועוזי לנדאו. גם יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני, תופיע בפני חברי השדולה. עוזריו של נתניהו טוענים ש"מדובר בנאום חזק ומשמעותי", שכנראה יעסוק ביחסי ישראל-ארה"ב וינסה לכבות את האש שפרצה במהלך ביקור ביידן. ראש הממשלה ייפגש עם שר ההגנה, רוברט גייטס. עדיין מתקיימים מגעים כדי לאפשר פגישה עם הנשיא אובמה ביום שלישי, ועם מזכירת המדינה הילרי קלינטון.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הבהרנו לאמריקנים". נתניהו
צילום: רויטרס
ברק. "נסיעה חשובה"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים