שתף קטע נבחר

האשה החזקה באמריקה לא בכיס של אף אחד

ננסי פלוסי היתה סבתא ועקרת בית כשנכנסה לפוליטיקה ומאז טיפסה למעמד של האשה החזקה ביותר בארה"ב. האשה שסיפקה לאובמה את חוק הבריאות ההיסטורי נערכת כעת לקרב הבא שלה, שעלול להסתיים בהדחתה מהנהגת בית הנבחרים

ברק אובמה יירשם בספרי ההיסטוריה בתור הנשיא שהביא למיליוני אמריקנים ביטוח בריאות. אולם המוציאה לפועל של ההצבעה, שהשיגה את 216 הקולות הדרושים, היתה יושבת ראש בית הנבחרים, ננסי פלוסי. עבור המנהיגה הדמוקרטית, שהוכתרה בתור "האשה החזקה ביותר באמריקה", הניצחון גם עלול לסמן את מפלתה הפוליטית.

 

הפוליטיקאית הוותיקה, שרק אתמול (יום ו') חגגה את יום הולדתה ה-70, ידועה כאשה נעימת-הליכות בעלת חיוך רחב, ואף אחת שאוהבת ללבוש בגדי מעצבים שלא היו מביישים דוגמניות בנות 19. אבל אסור לטעות במראה החיצוני המטעה: זו אשה נמרצת ונחושה מאין כמותה, שנכנסת ללשכתה בשעת בוקר מוקדמת ומסיימת את יום העבודה בחצות. אין לה זמן לחגיגות. היא אשה עם אידיאולוגיה שיודעת שהזמן קצר והמלאכה מרובה.


החתימה על החוק ההיסטורי. פלוסי ואובמה (צילום: AP) 

 

יד ימינו של הנשיא, ראש מטה הבית הלבן רם עמנואל, התפרסם בשל אופיו הקשוח והדורסני. מספרים שעמנואל, שנשלח מטעם אובמה לשוטט במסדרונות הקונגרס כדי לאחד את שורות המפלגה הדמוקרטית סביב הרפורמה, הפגין גישה פרגמאטית ופשרנית ולכן הציע לאשר חוק בריאות מרוכך. מטרתו היתה שאובמה ירשום לעצמו הישג כלשהו. פלוסי כינתה את עמנואל בחיבה "רכרוכי".

 

רכרוכי הוא לא, אבל עמנואל העריך שצריך לקדם תוכנית קטנה ולא להתרסק על תוכנית גדולה. פלוסי לחצה על אובמה ללכת על כל הקופה והבטיחה לספק את האצבעות הדרושות להצבעה. היא יודעת לגייס קולות ולהעביר החלטות, אבל זאת היתה הגדולה והקשה מכולן. החלטה מסובכת מאין כמוה, בגלל הצורך לפשר בין קבוצות אינטרסים כמעט בלתי ניתנות לגישור.

 

פלוסי ידעה לאן היא מכניסה את עצמה. היא היתה צריכה לזכות בתמיכת חברי הקונגרס הליברלים, בעלי עמדות סוציאליות מוצקות כמוה, הדוגלים בעזרה לחלשים ובסיוע ממשלתי נדיב. היא גם היתה זקוקה לתמיכתם של חברי קונגרס ממדינות שמרניות המחזיקים בעמדות הפוכות, לרבות מעורבות ממשלתי מינימלי ותקציב מאוזן, שאין להפר אותו למען נזקקים.

 

היא הצליחה להוביל את כולם ללשכתה, גם את אלה שהתעקשו על נושאים אחרים, כמו הפלות וביטוח למהגרים לא-חוקיים. היא הרצתה להם על כך שמדובר בצעד שיזכה לשבחים ושיכניס אותם לספרי ההיסטוריה. אולם היא גם ידעה להבטיח לכל מי שצריך כי היא ואף הנשיא אובמה יסייעו להם להיבחר מחדש. היא גם ידעה להפעיל לחץ על מי שצריך ולאיים על מי שלא מיישר קו. מעטים יודעים מה היא אמרה לפוליטיקאים שידעו כי תמיכתם ברפורמה תחסל להם את הקריירה.

 

לא מפחדת מתגובת-הנגד

פלוסי לא תאבד את המושב שלה בבית הנבחרים, שכן היא נבחרה מטעם מחוז הבחירה של העיר סן פרנסיסקו בקליפורניה, שהוא אולי הליברלי ביותר בארה"ב. אולם הניצחון הגדול ביותר בקריירה שלה, לאחר שלוש שנים בתפקיד יו"ר בית הנבחרים, עלול לעלות לה בתפקידה הרם.

 

עשרות חברי קונגרס דמוקרטים עלולים להפסיד בבחירות לקונגרס בנובמבר הקרוב, והמפלגה צפויה לאבד את הרוב בבית הנבחרים. פלוסי הבינה זאת לפני ההצבעה השנויה במחלוקת על חוק הבריאות. היא הבינה שניצחון כאן יכול למסור את תפקיד יו"ר בית הנבחרים לידי יריביה הרפובליקנים.  

 

אולם פלוסי ראתה בביטוח הבריאות שליחות היסטורית, והצהירה שגם אם זה המהלך האחרון שלה - היא לא תיסוג ממנו. לאחר הניצחון בהצבעה הגורלית בבית הנבחרים היא לא הסתירה את התרגשותה. היא עמדה על דוכן יושב הראש עם הפטיש ביד, כשהיא מחייכת מבוטוקס לבוטוקס.  


פלוסי והפטיש, בדרך להצבעה הגורלית (צילום: AP)

 

"אם אישור החוק היה גורם לכך שאצטרך לעזוב את הלשכה שלי בליל ההצבעה, עדיין הייתי עושה זאת בגאווה גדולה", אמרה פלוסי בראיון לערוץ הטלוויזיה הציבורי PBS. עם זאת, היא גם הבהירה שמבחינתה הקרב לא אבוד ושהיא לא תיעלם בקול ענות חלושה. "אין לי שום כוונה להפסיד את הרוב הדמוקרטי. זה חשוב מדי למדינה ולחייהם של האמריקנים".

 

זה לא עניין של מה בכך לוותר על תפקיד יו"ר בית הנבחרים. על פי החוקה האמריקנית, פלוסי ניצבת במקום השלישי בתור להיכנס לבית הלבן, אם הנשיא וסגנו מתים או אינם יכולים לכהן בתפקידם. אין לה שום כוונה לחזור לתפקיד מנהיגת האופוזיציה בבית הנבחרים, שבו כיהנה במשך ארבע שנים לפני ניצחון הדמוקרטים בבחירות לקונגרס ב-2006.

 

הסבתא שנכנסה לפוליטיקה

מעטים יודעים שננסי פלוסי הגיעה לבית הלבן לפגישה עם הנשיא ג'ון קנדי בשנת 1961, יחד עם אביה תומאס ד'אלסנדרו, שכיהן לפניה בבית הנבחרים האמריקני. אביה ואחיה נבחרו בעבר לראשי עיריית בולטימור, והיא גדלה בבית שלימד כיצד סוגרים עסקה פוליטית.

 

היא דוגמה קלאסית ומקור השראה לאשה המודרנית, גם אם עלתה לגדולה מתוך הסתמכות על רשת ביטחון כלכלית חזקה. בעלה, פול פלוסי, הוא איש עסקים מצליח החולש על עסקי נדל"ן וכרמים, ואף מחזיק בבעלותו קבוצת פוטבול. כשפתחה בקריירה פוליטית ב-1987 היא היתה עקרת בית, אם לחמישה ילדים בוגרים וסבתא לנכדים. זהו למעשה היתרון הגדול של פלוסי: היא לא זקוקה לעסוק בפוליטיקה לפרנסתה.  


פלוסי אוחזת בדסקית עם שמו של גלעד שליט (צילום ארכיון: AP)

 

כיאה לאשה חזקה ונחושה, פלוסי לא נמצאת בכיס של אף אחד, גם לא של אובמה או עמנואל. בשבוע שבו פעלה במרץ ביחד עם הבית הלבן לאשר את חוק הבריאות, היא בחרה לנקוט עמדה הפוכה מזו של הנשיא ביחס לישראל. למרות לוח הזמנים הצפוף שלה, היא קיבלה את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, על גבעת הקפיטול ודאגה להבהיר שכשזה נוגע לישראל, אין חילוקי דעות בין המפלגות.

 

חיבתה לישראל זכתה לשלל ביטויים במהלך כהונתה, לרבות הופעות קבועות בחגיגות יום העצמאות בשגרירות בוושינגטון. היא התנגדה לנסיגה מלבנון, והביעה ביקורת על מאמץ ממשל בוש לקדם בחירות ברשות הפלסטינית משום שאפשרו לחמאס להתמודד. ב-2007 היא התייחסה בביטול לעמדת הממשל ויצאה לפגוש את נשיא סוריה, בשאר אסד, במטרה לקדם את השלום. והיא מציגה בכל הזדמנות אפשרית דסקית של צה"ל, שעליה מופיע השם "גלעד שליט", כדי להזכיר שהחייל הישראלי החטוף עדיין בשבי.

 

על אף הסכמתה עם הרפובליקנים בנוגע לישראל, השמרנים שונאים את המנהיגה הליברלית זה תקופה ארוכה. בעקבות הצלחתה לאשר את הרפורמה, ואחרי שהתקשורת הכתירה אותה בתור האשה החזקה ביותר באמריקה, החלו הרפובליקנים לגייס מיליוני דולרים למטרה אחת ויחידה - להילחם בפלוסי ולסלקה מכס יו"ר בית הנבחרים. אולם אין ספק שננסי פלוסי לא תוותר בכזו קלות, ותילחם עד נשימתה האחרונה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האשה והחיוך. פלוסי
צילום: רויטרס
מתנה לנשיא. פלוסי ואובמה
צילום: פיט סאוזה, הבית הלבן
רכרוכי? עמנואל
צילום: רויטרס
לצד ישראל. פלוסי ונתניהו
צילום: AFP
מומלצים