שתף קטע נבחר

פיצה בפסח? יש מצב

למצוא פתרונות כשרים לפסח למאכלים מבוססי חמץ זו רק שאלה של רצון. שגיא קופר מציע מספר אלתורים להכנת לזניה ופיצה, כך שלא תצטרכו לוותר עליהן גם במהלך חול המועד

פסח הוא "חג החנוקה", אמר פעם מי שאמר. חג שמציג בפנינו, בני דת משה, את הזכות הגדולה והאפשרות לבחור על מה להיחנק: עוגיות קוקוס יבשות במיוחד, מצות מרוחות בשוקולד למריחה או מצות מטוגנות עם ביצה, כדורי שוקולד עם מצות, לביבות עם פירורי מצות ואפילו פשטידות בשר טחון ופירורי מצה, שהן משהו אלים במיוחד. הגדולים שבינינו מחליפים את השוקולד למריחה בגבינת שמנת, אבל בסופו של יום - המצות נמצאות בבסיס החג, מתחבאות לנו בסיבוב. מי שאוהב - נהנה, ומי שלא, "נחנק עם זה".

 

אבל לא אלמן ישראל. אם יצרני ההמבורגרים הצליחו להכשיר את הלחמניות שלהם לפסח, למה שאנחנו לא נצליח להכשיר את הפיצה ואת הלזניה? זאת רק שאלה של רצון. באמת.

 

אם רוצים להכין לזניה כשרה לפסח, אפשר למצוא היום אטריות פסטה עשויות קמח תירס. נכון, לא ראינו עדיין על המדף אטריות רחבות ממש, אבל אפשר להסתפק בשכבות של אטריות מבושלות. אפשרות אחרת היא להשתמש במצות, אבל צריך להקפיד על עקרון המצה-בריי: פשוט להרטיב. הניחו את המצות בתבנית עם מים לדקה או שתיים, עד שיספגו את המים, ואז העבירו לתבנית הלזניה. אפו כרגיל, לפי המתכון החביב עליכם.

 

ומה עושים עם הילדים שבחופש? פיצה! כאן העניינים מסתבכים במקצת, אבל הלוא את ים סוף חצינו, אז פיצה לא תעמוד בדרכנו. בשנים האחרונות אנחנו ממילא מעדיפים בסיסי פיצה דקים ו"קריספיים", אז למה לא להשתמש פשוט בקמח מצה, בלי תפיחה?

 

העיקרון כאן הוא להכין מעין בצק רבוך (בדומה מאוד לבצק לפחזניות), שאותו אופים אפייה עיוורת קצרה, הופכים אותו לבסיס לפיצה ואז אופים בתנור עם הגבינה והרוטב. אפשר לגוון את טעמי הבצק על ידי הכנסת גבינה חריפה לתערובת הקמח, אבקת שום או תבלינים – אורגנו, טימין וכד'. אם אתם משלבים גבינה בקמח, השתמשו בגבינה קשה, מיושנת, כמו פקורינו, פרמזן וכד' - לא בגבינות רכות מתפוררות ולא בגבינות ניתכות. אל תכניסו מלח, כיון שהוא ישנה את תכונות הבצק.

 

ומה אם רוצים להשתמש במצה בתור בסיס לפיצה? אפשר, אבל צריך לזכור שתכונות המצה עצמה לא "טובות" לנוזלים. ממש כמו שהיא הופכת ספוגית עם מים, היא תתרכך מאוד בגלל הרוטב של הפיצה. לכן יש להפוך את סדר הוספת המרכיבים: פזרו כמות יפה של גבינה צהובה או מוצרלה מגוררת על המצה, פזרו את הרוטב ומעל זה את התוספות, והכניסו לאפייה קצרה אבל חמה מאוד - 200 מעלות אפילו. מה שחשוב הוא, כרגיל, שתהיה גבינה טובה!


(צילום: index open)

 

פיצה כשרה לפסח

המרכיבים:

1 כוס מים

1/2 כוס שמן זית

קורט מלח

1/2 1 כוסות קמח מצה דק

5 ביצים גדולות

 

אופן ההכנה:
  1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
  2. בסיר מביאים לרתיחה את המים והשמן.
  3. מסירים מהאש וטורפים פנימה בחוזקה את קמח המצה. רצוי לעשות זאת בכף עץ.
  4. מניחים לבצק להתקרר דקה או שתיים, ואז מערבבים פנימה את הביצה הראשונה. אחרי התערובת חלקה, מערבבים פנימה את הביצה השנייה, וכך עם הביצים הבאות. יודעים שהבצק מוכן כשהוא נפרד מדפנות הסיר.
  5. משטחים את הבצק על תבנית המרופדת בנייר אפייה (רצוי שכבה כפולה), ואופים כ-15 דקות. מניחים להתקרר.
  6. מכאן ואילך ממשיכים כמו כל פיצה רגילה: מכינים רוטב עגבניות, מורחים על הבצק האפוי, מפזרים גבינה ותוספות, ואופים כ-15 דקות.

 

רן בוק הוא הבעלים של "27.6 - מרתף הגבינות של רן בוק", ומחבר הספר "גבינות", בהוצאת כתר. לאתר הבית של רן לחצו כאן

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אין עלי לזניה? תרטיבו מצות
צילום: ירון ברנר
מומלצים