שתף קטע נבחר

נפצעת בהעמסת הקניות לחג? אולי מגיע לך פיצוי

העמסת ופריקת המצרכים מכלי הרכב עשויה לגרום לפציעות עקב סגירה פתאומית של תא המטען או טריקת דלת המכונית. באיזה נסיבות יחשיבו בתי המשפט את הפציעה כתאונת דרכים המזכה את הנפגע בקבלת פיצוי כספי מחברת הביטוח?

המוני בית ישראל פקדו לאחרונה את השווקים במטרה לרכוש מצרכים לחג הפסח. מדובר בפעולה פשוטה לכאורה, אך מתברר כי לא אחת נגרמות פציעות במהלך העמסת ופריקת המצרכים מכלי הרכב, למשל עקב סגירה פתאומית של תא המטען על  הראש או הצוואר, או טריקת דלת המכונית על היד.

 

 

לעיתים מדובר בפציעה שגוררת טיפול ממושך ואף היעדרות לתקופה ארוכה מהעבודה. בין אם מדובר בפציעה קלה ובין אם בחמורה, בנסיבות אלה היא יכולה להיחשב כתאונת דרכים המזכה את הנפגע בקבלת פיצוי כספי מחברת הביטוח המבטחת את הרכב בפוליסת חובה.

 

פציעה בסמוך לנסיעה

חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים אינו מאפשר עקרונית, לקבל פיצוי כספי מחברת ביטוח המבטחת את כלי הרכב בפוליסת חובה בשל פגיעה שנגרמה עקב טעינה או פריקה של מטען כאשר כלי הרכב עומד. חרף זאת, בתי המשפט פסקו במהלך השנים, כי פריקת וטעינת מצרכים תוך כדי ירידה מכלי רכב פרטי, מהווה אירוע שנחשב לתאונת דרכים ושמזכה את הנפגי בפיצוי מחברת הביטוח.

 

בתוך כך נפסק, כי צריכה להיות סמיכות בין הוצאת המטען לבין הנסיעה. למשל, אם הוצא או הוכנס סל מצרכים לאוטו בסמיכות לנסיעה, יוכר הדבר כתאונת דרכים. להבדיל, אם אם יורד מביתו בשביל להביא משהו מהאוטו והדלת או תא המטען נסגרת לו על היד - הדבר לא ייחשב כתאונת דרכים, שכן אין סמיכות לנסיעה.

 

כך למשל, בתביעה של סלאח חטיב בן זכי נגד הסנה חברה לביטוח בע"מ, נפגע התובע מתא המטען של המכונית כאשר הנהג פתח אותו לצורך פריקת מצרכים. בית המשפט קיבל את הטענה שמדובר בתאונת דרכים, מאחר שפתיחת או סגירת דלת לפני טעינה או פריקה אינן פעולות שמהוות "טעינה" או "פריקה", אלא שייכות ל"שימוש" בכלי רכב, שהובלת סחורה בתוכו היא חלק מייעודו התחבורתי.

 

כך נפסק גם בתיק אחר, בו אביו של ילד נכנס לתוך המכונית והתניע אותה על מנת לנסוע הביתה. האמא העמיסה בינתיים חפצים לתוך תא המטען ותוך כדי כך סגרה את הדלת של תא המטען על היד של הקטין.

 

בית המשפט קבע כי מדובר בתאונת דרכים, תוך שהינו מסביר כי "פריקה או טעינה" כהגדרתו בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים מתייחס לפעילות עסקית ולא לפעילות פרטית. לכן, כאשר במסגרת נסיעה פרטית ובמנותק מכל עיסוק, אדם פורק פריט אישי כזה או אחר ממכוניתו - גם זו "פריקה" במובן הטכני, יש לקבוע מבחינה נורמטיבית כי לא מדובר בפריקה כמשמעותה בחוק.

 

פגיעה בעת העמסת הגגון

פציעה שהתרחשה בעת קשירת מטען על גבי גגון כלי הרכב, אינה נחשבת כתאונת דרכים, מאחר שמדובר בפעולה שקשורה אך ורק בפריקה ולא בכניסה או ירידה מכלי הרכב, שמוגדרת כאירוע המזכה בפיצוי.

 

כך למשל, בית המשפט המחוזי בתל אביב דן במקרה שבו תובע שנהג בטנדר, נפצע לאחר שהגיע ליעדו, החנה, כיבה את המנוע ויצא מתא הנוסעים לעבר תא המטען על מנת להוציא משם מספר שקיות של מזון כלבים.

 

מאחר שהתובע התקשה להגיע לשקיות ולאחוז בהן, הוא הניח את רגלו השמאלית על הגלגל האחורי-שמאלי של הטנדר ואת רגלו הימנית הניח על דופן הארגז, כשהוא אוחז בידו בגגון תא המטען. בתנוחה זו הוא תפס את השקיות בידו הימנית, אך כשרצה לרדת ממקום עומדו על תא המטען - החליקה היד שאחזה בגגון והוא נפל על גבו.

 

בית המשפט קבע שלא מדובר בתאונת דרכים שכן התאונה אירעה בעת פריקה של המטען. השופט פס,ק, כי הטיפוס על הגלגל האחורי מהווה חלק בלתי נפרד מפעולת הפריקה וכי לא היתה לפעולה כל תכלית אחרת מלבד הפריקה. לפיכך, יש לראות בה פעולת לוואי לפריקה.

 

הכותב הוא עו"ד, מומחה לדיני ביטוח ונזיקין ממשרד צבי יעקובוביץ' ושות'

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
זהירות - העמסת מצרכים
צילום: אלי אלגרט
מומלצים