שתף קטע נבחר

נר נשמה ירוק: סיור בטבע לכבוד יום השואה

אנדרטאות רבות לזכר קורבנות השואה בארץ, נבנו בתוך או לצד יערות ואתרי טבע שבהם ניתן להתייחד עם הזיכרון האישי, לבקר במוזיאונים של הנצחה ואפילו לטייל. הנה כמה מהן

"כי האדם הוא עץ השדה, כמו העץ הוא שואף למעלה. כמו האדם הוא נשרף באש". מילות השיר של נתן זך, יכולות להוות את הכותרת לרעיון ההנצחה שנהגה על ידי קרן הקיימת לישראל ביער הקדושים. בהרי פרוזדור ירושלים הגולשים לנחל כסלון, ניטעו שישה מליון עצים שהם נרות נשמה ירוקים לזכרם של הנספים בשואה. כמו מצבת זיכרון ענקית, ניצבת בלב היער אנדרטת "גווילי האש".

 

גווילי אש ומערת הקדושים

אנדרטת "גווילי האש" היא פרי יצירתו של הפסל נתן יעקב רפפורט, המעוצבת כשני גווילי ספר תורה. האנדרטה עשויה ברונזה ומתנשאת לגובה 8.5 מטר ומשקלה 12 טון. בגוויל אחד רואים תבליט ארוך ומפורט, המספר את תולדות עם ישראל מן החורבן בימי המרד נגד הרומאים ועד תקופת השואה. הגוויל השני מתאר את התקומה, העלייה, מלחמת העצמאות והקמת מדינת ישראל. לאורך דרכי היער מוצבים שלטים לזכרן של קהילות יהודיות, שחלקן נכחדו במחנות ההשמדה.

 

בחלקו התחתון של הגוויל הימני נראית שיירת אנשים הצועדים אל מחנה הריכוז והגטו. ביניהם בולטת דמותו של המחנך והסופר יאנוש קורצ'ק הצועד בראש קבוצת תלמידיו כשהוא נושא בזרועותיו ילדה קטנה בדרך אל מחנה ההשמדה. בחלק העליון מתוארים מורדי הגטאות כשהם נלחמים מול האויב הנאצי. דמותם של החיילים הנאצים מומחשת רק באמצעים סמליים של כובע פלדה וטנקים. הלוחמים היהודים לעומתם מצוידים באמצעי לחימה פשוטים של בבקבוקי תבערה ואבנים. תמונה נוספת מתארת את ניסיונות העלייה לארץ בספינות מעפילים והתקווה למולדת משלהם.


אנדרטת גווילי האש ביער הקדושים (צילומים: רונית סבירסקי)

 

בגליל השני מוצגת מדינת ישראל, החל ממלחמת העצמאות ועד שחרור ירושלים במלחמת ששת הימים. בין התבליטים חייל נפרד מחברתו ויוצא לקרב, עולה חדש מקבל נשק ונפטר מתרמיל נדודיו והצנחן הבוכה ליד הכותל. הגליל השני מסתיים בסמלים אופטימיים המרמזים על ארץ זבת חלב ודבש.

 

מערה טבעית שהורחבה כדי לשמש מקום התייחדות

מהאנדרטה מתחיל מסלול טיול רגלי ב"שביל בראון" המסומן בכחול. מומלץ להקפיץ רכב אחד לסוף המסלול. הדרך, שאורכה כ-2.5 ק"מ מובילה אל מערת הקדושים, שמכונה גם מערת בני ברית. היא מתפתלת בין עצי חורש ונקודות תצפית לעבר נחל כסלון, שמפלס את דרכו בין ההרים הנישאים.


מתפתלת בין עצי חורש ונקודות תצפית. מערת הקדושים

 

מטיילים בין עצי אורן, ברושים, איקליפטוסים, חרובים, אלה ולבנה רפואית. בסוף המסלול מגיעים אל המערה. זוהי מערה טבעית שהורחבה כדי לשמש מקום התייחדות עם זכר קורבנות השואה. בחזיתה הוסיפה קק"ל רחבה גדולה להתכנסות ושולחנות לפיקניק (המערה סגורה למבקרים).

 

כיצד מגיעים: מכביש מס' 1 יורדים במחלף שער הגיא לכביש 38. מעט לפני צומת אשתאול פונים שמאלה לדרך עפר ליער הקדושים. לאנדרטת "גווילי האש", ממשיכים ופונים שמאלה בצומת אשתאול לכביש 395 לכיוון כסלון. אנדרטת גווילי האש וחניון מערת הקדושים נגישים לכיסאות גלגלים (רכב שטח יכול להיכנס לכיוון המערה).

 

דרך השיזף ביער יד מרדכי

יצירה נוספת של האמן נתן יעקב רפפורט, היא פסלו של מרדכי אנילביץ', מפקד מרד גטו ורשה. הפסל ניצב על גבעת מגדל המים מנוקב הכדורים בקיבוץ יד מרדכי. מדרום לאשקלון, בין קיבוץ יד מרדכי לחוף זיקים, מתפתלת "דרך השיזף" . טיול בפינה הדרום מערבית של המדינה, שמתחיל באנדרטה למפקד גטו ורשה, ממשיך ביער יד מרדכי בין עצי שקמה ומסתיים בשמורת החולות הטבעיים של כרמיה וזיקים ובמאגר שיקמה. המסלול מתחיל בכניסה לקיבוץ. על מנת להיכנס יש לצלצל לטלפון של הקיבוץ ולהמתין לפתיחת השער. טלפון: 08-6720559.


שילוט המראה על כיוון "דרך השיזף", שבין קיבוץ יד מרדכי לחוף זיקים

 

הקיבוץ, שהוקם בשנת 1943 בידי גרעין של חברי השומר הצעיר מפולין, נקרא על שמו של איש השומר הצעיר, הלא הוא אנילביץ'. האנדרטה לזכרו ניצבת על גבעה נישאה בלב הקיבוץ, לצד מגדל המים הפגוע שהופגז במלחמת העצמאות. אל האתר עולים בשביל מדרגות המתפתל עד לראש הגבעה. במרחק של 300 מטר מהאנדרטה, על גדת נחל שיקמה, נמצא אתר שחזור הקרב על יד מרדכי במלחמת העצמאות נגד המצרים. ניתן לצפות בשדה הקרב המשוחזר שכולל דגמים, בובות, עמדות וכלי נשק שהופעלו על ידי המגינים.

 

מומלץ לבקר במוזיאון שהוקם בקיבוץ "משואה לתקומה" - אתר הנצחה המתעד את תולדות העם היהודי מתקופת השואה עד תקומת מדינת ישראל. המוזיאון מציג את הקהילה היהודית באירופה לפני עליית הנאצים לשלטון, קיר לזכר מיליון וחצי הילדים שנרצחו על ידי הנאצים, תקופת עליית הנאצים לשלטון, חוקי נירנברג, כליאת היהודים בגטאות והחיים בהם, תיעוד המרד בגטו ורשה והדרך האחרונה אל משרפות אושוויץ וההתנגדות המזוינת של הפרטיזנים היהודים.

 

החלק העוסק בתקומה, מתאר את ההעפלה לארץ ישראל, עליית 11 הנקודות לנגב ב-1946, הקרבות של קיבוצי הנגב והדרום נגד הפולש המצרי, ובמרכזם המערכה הקשה על קיבוץ יד מרדכי.


אנדרטה באתר ההנצחה יד מרדכי (צילום: חן ליאופולד)

 

לטייל בין עצים, ציפורים ושאר בעלי חיים

לאחר ביקור במוזיאון ניתן לטייל ביער יד מרדכי שניטע על ידי קק"ל בשנות ה-50 של המאה הקודמת. הוא שוכן על גבי רכס כורכר בשטח של כ-3,000 דונם. ביער נטועים עצי איקליפטוסים, אורן ירושלים ואורן הגלעין. כמו כן ישנם מספר עצי חורש ארץ-ישראלי, שרידי בוסתנים ואזור של צמחייה מדברית.

 

אחרי אתנחתא קלה ביער תוכלו להמשיך אל עבר שמורת החולות של זיקים ושפך נחל שקמה. חוף זיקים הוא בין היפים בארץ. בשפך נחל שקמה אל הים, הוקם סכר לאגירת מי השיטפונות. המאגר הוקם ב-1956 וכשהוא מתמלא במים נוצר בו אגם ששטחו כ-1.5 קמ"ר.


נחל שקמה. במקום הוקם סכר לאגירת מי שיטפונות (צילום: גילי סופר)

 

מהמאגר ממשיך לזרום נחל שיקמה כ-1.5 ק"מ עד שהוא נשפך אל הים. המאגר מוקף חורשות איקליפטוסים עם עשרות מינים של ציפורים, דגים ובעלי חיים. לקינוח תוכלו להמשיך לטייל צפונית לנחל שקמה, שם נמצאות דיונות חוליות רכות וזהובות שניתן להתגלגל ולגלוש על מורדותיהן.

 

כיצד מגיעים: אל "דרך השיזף" נוסעים בכביש 4 ופונים מערבה בכביש פנימי 3411 לכיוון היישובים כרמיה וזיקים. בכדי להגיע אל הסכר, מאגר שיקמה ושמורת חולות זיקים נוסעים מכביש 3411 לכיוון חוף הים.

 

יד לילד בקיבוץ לוחמי הגטאות

אתר נוסף שנמצא בגליל המערבי הוא "בית לוחמי הגטאות". "הבית", כפי שהוא מכונה על ידי מייסדיו, הוקם על מנת לתעד את מעשי הגבורה וההצלה של אותה תקופה חשוכה, בדרך שמאפשרת גם לבני הדור הצעיר להתמודד עם הזוועה. המאורעות מתוארים מנקודת מבט של תקומה והתחדשות החיים היהודיים במדינת ישראל. בתערוכות השונות מוצגים באמצעים דיגיטאליים מתקדמים אלפי צילומים, תעודות, פריטים, יצירות אמנות וסרטים.

 

באגף "יד לילד" מובאים סיפורי הצלתם ותושייתם של ילדים ובני נוער יהודיים בשואה. תוך צעידה במסדרון שמציג שקי חול ומזוודות נטושות, נשמעות העדויות המצמררות של הילדים שאותם קוראים ילדי הקיבוץ. מסכי וידאו מספרים את סיפורי הניצולים. מכל עבר מביטים תצלומים של ילדים רכים בשנים. חפצים אישיים, ציורים, תמונות של משפחות שאינן עוד בחיים. המסדרון הופך לשביל חצץ ומסילה שהובילה את קרונות המוות. תמונות של אנשים הצועדים אל מותם, נעלי ילדה שנותרו מיותמות וחדר המשחזר את פינת הילדים של יאנוש קורצ'ק.


ללמוד על תקומה והתחדשות. בית לוחמי הגטאות (צילום: רונית סבירסקי)

 

באולם "יזכור" יכול המבקר לגלות חפצים מקוריים מהאוסף המיוחד של ארכיון בית לוחמי הגטאות, ולצפות בקיר שמציג בחושך אלפי אותיות המתפרקות ומתחברות מחדשות. המוזיאון שוכן לצד אמת מים עתיקה מהתקופה העות'מאנית, אמפיתיאטרון ומדשאות ירוקות ורחבות. הביקור מתאים מגיל 10 ומעלה. פתוח כל השבוע, סגור בשבת טלפון: 04-9958080.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית לוחמי הגטאות
צילום: רונית סבירסקי
חורשת אקליפטוס ב"דרך השיזף"
צילום: רונית סבירסקי
מומלצים