שתף קטע נבחר

הסכם רוסיה-ארה"ב: המטריה הגרעינית מצטמקת

19 שנה חלפו מאז שבוש וגורבצ'וב חתמו על ההסכם ההיסטורי לצמצום מאגרי הנשק האסטרטגי. אובמה ומדבדב לוקחים את האמנה צעד קדימה בניסיון לגייס את העולם למניעת הפצת נשק גרעיני ולסיכול חלום הבהלות של העולם - טרור אטומי

לפני שנה בדיוק נאם נשיא ארצות הברית הטרי, ברק אובמה, בבירת צ'כיה ונשבע לנקות את העולם מנשק גרעיני. בתום שנה ארוכה של משא ומתן עם רוסיה הוא שב היום (ה') לאותה העיר כדי לממש את הבטחתו ולחתום ביחד עם עמיתו דמיטרי מדבדב על הסכם חדש לצמצום מאגרי הנשק האסטרטגי של שתי המדינות.

 

ארצות הברית ורוסיה עברו כברת דרך ארוכה מאז שמסך הברזל עלה באמצע המאה ה-20 ושתי המעצמות הגדולות בעולם הפכו ליריבות בנפש. מרגע שפצצת האטום הראשונה בהיסטוריה זרעה הרס וחורבן בהירושימה ניהלו שתי המדינות מירוץ חימוש גרעיני שאיים להרחיב את העולם. קריסת הגוש הסובייטי שהביאה לקץ המלחמה הקרה היתה ראשיתו של תהליך היסטורי שזוכה לצעד משמעותי נוסף היום.  


הבטחה לעולם נקי. נאום אובמה בפראג, אפריל 2009 (צילום: AP)

 

ב-1991 חתמו ג'ורג' בוש האב ומיכאיל גורבצ'וב על "האמנה לצמצום כלי נשק אסטרטגיים" (START), שבה התחייבו הנשיאים להקטין את מאגרי הנשק האטומי ב-25 אחוזים. ארה"ב ורוסיה סיכמו להחזיק בלא יותר מ-2,200 ראשי נפץ גרעיניים. אולם כבר אז קיוו רבים שתהיה זו רק ההתחלה, מאחר שגם בכמות הזאת ניתן להחריב את הגלובוס כמה וכמה פעמים.

 

ההסכם המקורי פג בדצמבר האחרון, ובשנה החולפת התנהלו דיונים קדחתניים בין הצדדים לגיבוש אמנה חדשה ומקיפה יותר. הקרמלין ניסה להשתמש ברצונו של אובמה לחתום על הסכם כדי להשיג "על הדרך" עוד יעד חשוב - לשכנע את הממשל האמריקני לזנוח את תוכניתו להקים מערכת הגנה מפני טילים על אדמת אירופה.

 

רוסיה אמנם לא השיגה את מטרתה לכלול את מערכת ההגנה האמריקנית בהסכם הסופי, אולם פריצת הדרך הושגה לבסוף כשארה"ב הסכימה לפיקוח על מתקני ייצור הטילים. עם זאת, שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, הדגיש כי ארצו שומרת לעצמה את הזכות לסגת מאמנת START, אם יתברר שמערכת ההגנה מטילים שמתכננת ארה"ב להציב באירופה מאיימת על ביטחון המדינה.

 

החשש הגדול: טרור גרעיני

"בעזרת ההסכם הזה, ארצות הברית ורוסיה - שתי המעצמות הגרעיניות הגדולות בעולם - מעבירות מסר ברור לפיו בכוונתנו להנהיג. באמצעות אישור מחויבותנו לאמנה לאי-הפצת נשק גרעיני, אנו מחזקים את המאמצים הגלובליים לעצירת ההפצה של כלי נשק מסוג זה ולוודא שמדינות אחרות יעמדו במחויבויות שלהן", אמר אובמה אחרי שגובש ההסכם הסופי.


בדרך להסכם היסטורי. מדבדב ואובמה במוסקבה, יולי 2009 (צילום: AFP)

 

הרצון לצמצם את מאגרי הענק אינו נחלתו של הנשיא הדמוקרטי בלבד. בוש האב, מנהיג רפובליקני, היה זה שדחף לחתום על האמנה המקורית לפני 19 שנים. גם בנו השמיע הצהרות דומות בעת שניסח מסמך מדיניות רשמי

לגבי המצב שבו עלולה ארה"ב להשתמש בנשק ההרסני. "אבל למה עדיין יש לנו כל כך הרבה?" תהה ג'ורג' בוש הבן, כך לפי מקורבו שסיפר לשבועון "ניוזיוויק".

 

רוסיה וארה"ב אמנם חלוקות בשלל נושאים, כמו הדרך להתמודד עם איראן, אולם שתיהן מסכימות באופן עקרוני על סוגיית הנשק האסטרטגי. שר ההגנה הרוסי, אנטולי סרדיוקוב, אף פרסם אתמול מאמר דעה ב"וול סטריט ג'ורנל", שבו הכתיר את האמנה החדשה כהישג לא רק עבור וושינגטון ומוסקבה אלא עבור העולם כולו.

 

"מתקפת הטרור במטרו של מוסקבה בשבוע שימשה תזכורת קודרת למה עומד על הפרק במאבק המודרני על הביטחון. לוּ המחבלים שתקפו את בירתנו, את הרכבת התחתית של לונדון ב-2005 ואת ארצות הברית ב-11 בספטמבר 2001 היו משיגים נשק להשמדה המונית - דברי-הימים של העולם המתורבת היו שונים מאוד היום", כתב סרדיוקוב.

 

מכשירים את הקרקע לפסגת הגרעין

המסמך שעליו יחתמו אובמה ומדבדב יחייב את הצדדים להקטין בשליש את הארסנל ההרסני. מספר ראשי הנפץ הגרעיניים יקוצץ ל-1,550, כמות המשגרים הזמינים מהיבשה והים תקטן ל-800, וכמות המפציצים הזמינים להפצצת גרעינית ייקטן ל-70.


הכנות אחרונות בצ'כיה. שוטרים מאבטחים את טירת פראג (צילום: AP)

 

מספרים אלה אמנם רחוקים מאוד מחזון אובמה לעולם נקי מנשק גרעיני, אולם עבורו זו רק ההתחלה. השבוע הוא הציג את מדיניות ממשלו לגבי האטום והציב לארה"ב יעד ברור לעתיד: השימוש האפשרי בנשק יוגבל רק למדינות המסרבות להישמע לאמנה הבינלאומית לאי-הפצת נשק גרעיני ולא יפותחו אמצעים חדשים.

 

נשיאי רוסיה וארה"ב יגיעו הבוקר לטירת פראג ההיסטורית כדי לחתום על המסמך, שעדיין יזדקק לאשרור בדומא במוסקבה ובקונגרס בוושינגטון. אחרי האירוע החגיגי הם יאכלו ארוחת צהריים עם נשיא צ'כיה, וצלאב קלאוס, ולבסוף יקיימו פגישה בארבע עיניים.

 

אחרי החתימה על ההסכם בפראג ינסו אובמה ומדבדב לשכנע את יתר המדינות המחזיקות בארסנל גרעיני ללכת בעקבותיהם. ביום שני הבא תארח ארה"ב ועידת פסגה בנושא הגרעין, שבו ינסה אובמה לקדם את חזונו לעולם נקי מנשק אטומי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגש בפראג. מדבדב ואובמה
צילום: רויטרס
עשו את זה קודם. בוש וגורבצ'וב
צילום: רויטרס
ומה אם היה להם נשק גרעיני?
צילום: רויטרס
מומלצים