שתף קטע נבחר

חופשה בסאמוס: גם פיתגורס עשה פה בטן-גב

האי היווני נמצא שני קילומטר מטורקיה, אבל אין יותר יווני ממנו - חופים מרהיבים, אוכל מצוין וסלב אחד מלפני ‭2,500‬ שנה, כפי שפורסם ב"מסלול" של "ידיעות אחרונות"

בעבר האמנתי שככל שיעד החופשה המיוחלת רחוק יותר, כך היא תהיה מוצלחת יותר. היום אני כבר מוכן להודות - לא תמיד זה נכון. טיסה בת שעה ו‭40-‬ דקות הספיקה לי כדי לוותר על התיאוריה שהייתה כנראה תלושה מהמציאות ולהחליף אותה בחופשה חלומית.

 

סאמוס. מדובר באחד האיים היפים שיצאו מפס הייצור של יוון. שטח האי 468 קמ"ר (זה הכל) וחיים בו 45 אלף תושבים מסבירי פנים לתיירים. סאמוס טובל בצפון מזרח הים האגאי, מתחת לאפה של טורקיה. בסך הכל מפרידים בין סאמוס לחוף הטורקי 2 ק"מ בלבד.

 

כשמסתכלים על המפה זה נראה כאילו טורקיה מנסה בכל כוחה לחבק את סאמוס הקטן ולהביאו לקרבה. אבל למרות שגיאוגרפית הוא כמעט טורקי, האי השקט והקטן הזה יודע להציע כל מה ש‭226-‬ האיים היווניים האחרים יודעים לתת ועוד יותר מזה: צמחייה ירוקה, רצועות חוף ציוריות, עיירות קטנות, כפרי דייגים, אתרים ארכיאולוגיים ועוד לא דיברנו על האוכל (עוד מעט‭.(‬

 

עובדה מעניינת שמתבררת למי שמופיע בסאמוס לבלות את חופשתו, היא שבסאמוס הילך בעבר אחד הסלבריטאים הגדולים של תקופתו, הפילוסוף והמתמטיקאי הנודע פיתגורס (יש לו משפט על משולשים, זוכרים‭.(?‬ הדרך המקובלת שבה בוחרים תושבי המקום לשתף את אורחיהם במידע הזה היא לרוב באמצעות הצגת הכוס הפיתגוראית.

 

מדובר בכוס שתייה שאותה המציא פיתגורס. העיצוב הייחודי של הכוס, מסבירים המקומיים בגאווה, מאפשר למלא אותה רק עד גובה מסוים ולא טיפה מעבר. מי שלא מתאפק ומנסה למלא את הכוס מעבר לגובה יופתע לגלות כיצד הנוזל כולו נשפך דרך חור קטן בתחתית הכוס.


אחד האיים היפים של יוון. סאמוס (צילומים: דגנית ושמואל לויתן)

 

הרעיון שניסה פיתגורס להעביר לתלמידיו באמצעות המצאה זו, הוא שאין להיות גרגרן ונמהר יתר על המידה, אחרת מפסידים הכל. הדבר נכון גם לגבי חופשה ביוון ובסאמוס בפרט. הקצב באיים היווניים הוא איטי ומרגיע, הכל צריך להיות במידה ובמינון מדויק ולא מעבר. למשל: לא תמצאו כאן שולחנות עמוסי אוכל כמו בקלאבים הטורקיים, כן תמצאו צלחת ירקות טריים ופרוסת גבינה בולגרית לצד סלסילת לחם טרי, צלוחית שמן זית וחומץ בלסמי בתוספת מנה נדיבה של מרגוע נוסח יוון.

 

ההמלצות  

איפה ישנים? תשתית התיירות בסאמוס מפותחת מאוד, ולכל אורך החופים יש כפרי נופש צנועים ויקרים זה לצד זה. בחלק הדרום-מזרחי של האי, לא רחוק מנמל התעופה, שוכנת העיירה פיתגוריון, המרכזת מלונות משלושה כוכבים ועד חמישה כוכבים. אחד המלונות המוכרים הוא דוריסה, מלון שמחולק לשניים: בניין מרכזי וחלק נוסף שבנוי כמו כפר יווני. בחלק זה החדרים הם למעשה וילות מעוצבות המשובצות בין הגינות המטופחות.

 

מי שיסתפק בחדר ברמה של שני כוכבים יוכל למצוא את מבוקשו לא רחוק מפיתגוריון בעיירה בשם איירון. מדובר בנסיעה קצרה לכיוון דרום-מערב. איירון הוא כפר נופש שנבנה על קו המים. מחיר חדר לאדם יכול להסתכם בכ‭12-‬ דולר ללילה בלבד.

 

מה רואים? הנה כמה מקומות ראויים לציון באי הקטנטן:

 

  • קומאראדי: כפר קטנטן בדרך צפונה מאיירון. במרכז כמה חנויות קרמיקה ומסעדות קטנות. 50 מטר בהמשך הכביש לכיוון צפון ניתן למצוא מפעל קטן שמייצר כלי קרמיקה, כולל, אולי מיותר לציין, את הכוס של פיתגורס.

 

  • קוצ'י: נקודת עצירה יפה באמצע הדרך לצפון האי. חשוב להדגיש כי המקום לא נראה מהכביש, כי הוא מתחת לגובהו, אבל ניתן לזהות את השלט הקטן ועליו השם "קוצ'י" (שמו של בעל המקום‭.(‬ המקום מוסתר ומוצל היטב על-ידי עצי דולב עתיקים שמצליחים לצנן את האווירה גם ביום שמש לוהט. בדלת יעמוד קוצ'י עם כד מים קרים שאותם הוא ממלא ממי נביעה שזורמים אצלו בחצר. אם היו מבטיחים לי שמים כאלו טעימים יזרמו אצלי בברז, לא הייתי מתנגד לשלם מס בצורת.


הקצב באיים היווניים הוא איטי ומרגיע. דייג בסאמוס

 

כדי להשלים את ההתרעננות מומלץ להזמין כוס פראפה, ידידו הטוב של היווני בעונת הקיץ. מדובר בקפה קר מוקצף נטול חלב שהיוונים יכולים להתענג עליו שעות. הארוחות שמגיש בעל המקום נטולות תחכום אבל כוללות ירקות שהוא בעצמו מגדל במקום, גבינות, ריבות תוצרת עצמית. גם אם לא תזמינו יין יציע לכם קוצ'י לטעום יין מעשה ידיו. ארוחה זוגית ממוצעת עשויה להסתכם בכ‭22-‬ דולר.

 

  •  החופים: גולת הכותרת של סאמוס הם החופים בצפון האי ואחד הפופולריים שבהם הוא לאמונקיה ‭.(Lemonakia)‬ מה שהופך אותו לייחודי כל כך זה האופן שבו הוא נגלה לראשונה לעין - ממעוף הציפור. לאמונקיה ממוקם למרגלות הר קרקיס, המתנשא לגובה של ‭4,400‬ מטר - הגבוה ביותר באי וגבוה בהרבה מהאיים השכנים. כך ניתן ללכוד במבט אחד את רצועת החוף הארוכה, את המים הצלולים ואת הצמחייה הסבוכה שמסביב. כל שנשאר לעשות זה להחנות את הרכב במגרש החניה של מסעדת קמבוס אור ווצ'לייקה ולרדת רגלית לחוף.

 

משמאל ללאמונקיה יש חוף נוסף, ‭,Tsamadou‬ שגם אליו יש לרדת ברגל. בחוף זה יש אזור נפרד לאלו שמעוניינים להשתזף בעירום.

 

  • פסטיבל היין: בחודשי הקיץ נוהגים המקומיים לצאת בשעות הערב המאוחרות לכיכרות המרכזיות בערים לכבוד דיוניסוס - אל היין מהמיתולוגיה היוונית. מ‭10-‬ בערב מתחילים המקומיים להתאסף במוקדי החגיגות ולשתות יין שלא מפסיק לזרום מהחביות - ובחינם. בשלב זה לא נדרש הרבה כדי שהאווירה תתחמם. צליל ראשון שמשמיעה התזמורת המאולתרת והמבוגרים המקומיים מתחילים לפצוח בריקודים במשך ארבע שעות רצופות. כדאי להתעדכן איפה האירועים מתרחשים.

 

מודיעין שלום

  • משך הטיסה: שעה וחצי
  • תאריך פתיחת הקו: יולי
  • תדירות: טיסות ישירות של ארקיע, אחת לשבוע
  • מחיר: החל מ-800 דולר לאדם בחדר זוגי ל-7 לילות על בסיס לינה וארוחת בוקר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסלב הנצחי של סאמוס. פיתגורס
צילום: gettyimages imagebank
מומלצים