שתף קטע נבחר

"התייקרות מוצרי החלב - פגיעה בבריאות הצרכן"

לאחרונה עלו מחירי מוצרי החלב הבסיסיים כמו קוטג' וגבינות, ודווקא אלה מספקים לנו ויטמינים, סידן וחלבון החיוניים לבריאותנו. הדיאטניות אדוה היימן ודורית אדלר מבהירות שאם לא יונהג פיקוח ממשלתי בקרוב - סוכרת והשמנה יהפכו למגיפות של השכבות החלשות

בשבוע האחרון התבשרנו על עליית מחירי מוצרי החלב, ביניהם גם מוצרי החלב הבסיסיים כדוגמת הקוטג' והגבינות. התייקרות מוצרי החלב היא חלק ממגמת עליית מחירים הנמשכת כבר זמן ממושך. על אף המודעות התזונתית הגוברת, הפרדוקס הוא כי עליית המחירים מתקיימת, לצערנו הרב, דווקא במוצרי מזון חיוניים לתזונה בריאה ונכונה ופחות במוצרי מזון או משקאות הגורמים לנזק בריאותי.

 

כך משתרשת לה לאיטה מציאות ישראלית בלתי סבירה, מבחינת בריאות הצרכן בתזונה: המזון הבריא יקר יותר והמזון הלא בריא והמשמין - נעשה זול יותר.

 

החלבון, הסידן והוויטמינים התייקרו

יש להבין כי מוצרי חלב דלי שומן מהווים חלק מליבת התזונה המגינה המומלצת. הם מספקים לכלל האוכלוסייה את מרבית הסידן והחלבון וכן ויטמינים מקבוצה B,

ויטמין A, אשלגן ומגנזיום. לכן, נחשבים כמזון בעל ערך תזונתי גבוה. בנוסף, מחקרים מדעיים מראים כי צריכה של לפחות שלוש מנות של מוצרי חלב דלי שומן ביום כחלק מתזונה מאוזנת ובריאה, יכולה לסייע בהורדת לחץ דם, שמירה על משקל הגוף ואף מספקת הגנה מפני סוגים שונים של סרטן.

 

לתזונה בכללותה השפעה ישירה על מיצוי פוטנציאל הגדילה, כושר התפקוד הפיזיולוגי, הקוגניטיבי והמנטלי ועל יכולת מימוש הפוטנציאל הבריאותי והחברתי של האדם. כאשר מחירי המזונות עם מעט רכיבי תזונה חיוניים (כגון חלבונים, ויטמינים, מינרלים, שמנים מסוימים, סיבים וכולי) והרבה קלוריות, זולים יותר ממזונות בעלי רכיבים חיוניים ומעט קלוריות, נוצר מצב שבו השכבות הסוציו-אקונומיות הנמוכות ניזוקות תזונתית, בריאותית ותפקודית. הן נאלצות לקנות את המזון המזיק והמשמין, ופחות את זה המזין והלא משמין. תופעה זו גורמת לפגיעה הולכת וגוברת ביכולתם של אנשים רבים בישראל לקבל את כל רכיבי המזון הנדרשים לבריאות ותפקוד תקינים.

 

הפערים הכלכליים - עכשיו גם בקוטג'

הקשר ההדוק שבין בריאות תזונתית ליוקר מחייה מחייב גישה אחראית יותר מצד תעשיית המזון. מחירם של מוצרי המזון הבריא כמעט תמיד יקר יותר ללא שום קשר לעלויות היצור האמיתיות, שלא בהכרח גבוהות יותר. הפערים הכלכליים בחברה הישראלית נותנים את ביטויים גם כאן. כשם ששירותי הבריאות נעשו יקרים יותר, כך גם פערי המחירים בין מחירי המזון הבריא למזון הבסיסי מאמירים ומותירים את האפשרות לחיות חיים בריאים יותר בידי האמידים בלבד.

 

האחריות החברתית העיקרית של תעשיית המזון איננה נעצרת בתרומה פילנטרופית לקהילה, אלא נעוצה בהפיכת פירמידת המחירים של מוצרי המזון באופן שהמזון הבריא והמזין יהיה זול יותר מהמזון המזיק והמשמין. גל עליות המחירים של המזונות הבריאים חייב להישבר עכשיו.

 

העלאות המחירים העקבית מלמדת את ההכרח שבהכנסת סל מוצרי מזון בסיסי וחיוני חזרה לפיקוח על המחירים. על הממשלה להוביל מהלך חיוני של סל מוצרי מזון חיוניים במחיר שפוי, המאפשר לכל אזרח במדינה להשיג את סל המזון המספק את מכלול הרכיבים התזונתיים החיוניים לחיים בריאים. הבטחת סל מזון בסיסי חיוני במחיר בר השגה, הוא זכות בסיסית של כל אזרח, חיוני למיגור מגיפות ההשמנה והסוכרת אליהם כבר מחויב משרד הבריאות ומהווה אינטרס חברתי-כלכלי משמעותי לחברה כולה.

 

אדוה היימן היא מנכ"לית עמותת עתיד , עמותת התזונאים והדיאטנים בישראל. דורית אדלר היא מנהלת המחלקה לתזונה ודיאטה בבית חולים הדסה עין כרם, חברת עמותת עתיד

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קוטג' - לעשירים בלבד?
צילום: צביקה טישלר
ד"ר רק שאלה
מומלצים