שתף קטע נבחר

תוכנית ויסקונסין בוטלה. מה יקרה למשתתפים?

האם ביטול ההטבות שהוענקו למי שמצא עבודה במסגרת תכנית ויסקונסין הוא רע הכרחי או נקמה צינית של הממשלה במתנגדי התכנית? שאלות ותשובות בעקבות ביטול התכנית, שהייתה אמורה למגר את האבטלה, וסופה שתיצור מאות מובטלים חדשים, שיפוטרו כעת מהחברות המפעילות אותה

תוכנית "אורות לתעסוקה" - התוכנית הממשלתית להשמת מובטלים כרוניים בעבודה, שזכתה לכינוי "ויסקונסין" על שם המדינה שבה הופעלה בארה"ב - בוטלה הבוקר (א'), אחרי חמש שנים. הביטול הפתיע את הממשלה ומפעילי התוכנית, שלא האמינו שהח"כים יממשו את הצהרותיהם.

 

כתוצאה מכך, שורר בשטח בלבול גדול: מה עומד לקרות למובטלים? מה יקרה לכ-4,000 עובדים, שמצאו עבודה במסגרת התוכנית בזכות שורה של הטבות המאפשרות להם לצאת לעבודה? ומה עם מאות העובדים שמועסקים על ידי ארבע החברות שהפעילו אותה? 

 

סערת ויסקונסין

 

למה התוכנית בוטלה?

 

בגלל החלטה של הכנסת. בכנסת יש ויכוח על התוכנית שנמשך כבר כמה שנים. מתנגדיה בכנסת ומחוץ לה טוענים שהיא משפילה את המובטלים ומכבידה עליהם שלא לצורך, מביאה לשלילת קצבאות של אנשים שאינם יכולים לעבוד ומזרימה כספים ממשלתיים לחברות פרטיות על חשבון שירות התעסוקה. חלק מהם דרשו לבטל אותה וחלקם דרשו לערוך בה שינויים.

 

במהלך השנים, יש לומר, אכן חלו בתוכנית שינויים עמוקים לטובת המובטלים. אפילו שמה שונה מ"מהל"ב - מהבטחת הכנסה לעבודה בטוחה" ל-"אורות לתעסוקה" - כדי לתת תחושה שמדובר בפרוייקט חדש. אבל הטענות הקשות של הארגונים החברתיים המשיכו, והם טוענים שהשינויים הם קוסמטיים. מרבית הח"כים חשבו שהשינויים אינם מספיקים, או התנגדו להפרטת שירות התעסוקה בכל צורה שהיא. 

 

מה יעשו אלפי האנשים שמגיעים כל שבוע למרכזי ההשמה של התוכנית כדי לחפש עבודה?

 

יחזרו לחתום בלשכת התעסוקה. כל מי שהשתתף בתוכנית וטרם מצא עבודה - לפי הערכות, כ-6,000 איש - יצטרך להתייצב ב-9 למאי בלשכת התעסוקה הסמוכה למקום מגוריו, אם ברצונו להמשיך ולקבל קצבת הבטחת הכנסה.

 

6,000 איש? הרי יש יותר מ-200 אלף מובטלים. מה עושים כל השאר?

 

חותמים בלשכה. אורות לתעסוקה הופעלה ב-4 אזורים בארץ בלבד - ירושלים, אשקלון ושדרות, נצרת ונצרת עלית, וחדרה ופרדס חנה - ונגעה רק למובטלים כרוניים המתקיימים מהבטחת הכנסה. כל השאר מטופלים על ידי הלשכה וגם ימשיכו להיות מטופלים על ידיה עד להודעה חדשה.

 

מה זה הודעה חדשה? האם ייתכן שהתוכנית תחזור בעתיד?

 

בממשלה מאוד מעוניינים שזה יקרה. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שר האוצר יובל שטייניץ ושר התמ"ת, בנימין בן אליעזר, סיכמו היום שצוות של מומחים יגבש גרסה חדשה של התוכנית, שתכלול שינויים בהתאם לטענות של המתנגדים. אם התוכנית החדשה תתקבל על דעתה של הכנסת, היא תיושם.

 

אני לא מבין: בשבועות האחרונים פורסמו מודעות לפיהן התוכנית דווקא מתרחבת לאזורים נוספים. מה קרה פתאום?

 

בפני הכנסת עמדו שתי אפשרויות - לבטל את התוכנית או להרחיב אותה. אם התוכנית הייתה מורחבת, היא הייתה כוללת עוד 12 יישובים נוספים שהיא לא פעלה בהם קודם. במשרדי הממשלה לא תמיד מאמינים בקיומה של הכנסת, ולכן הם נערכו לאפשרות השנייה בלבד וגם הפיצו מודעות המבשרות על כך.

 

התוכנית סיפקה מקומות עבודה לכ-20 אלף מובטלים. האם הם יפסידו אותם כעת?

 

רובם יכולים להמשיך לעבוד, כיוון שמדובר במקומות עבודה שאין להם קשר לתוכנית עצמה, ממש כמו מקומות עבודה שאחרים מצאו במסגרת שירות התעסוקה, חברות כוח אדם והשמה או באופן עצמאי.

 

עם זאת, יש מאות עובדים שעלולים לאבד את מקומות עבודתם, בגלל שיחד עם התוכנית, ביטלו האוצר והתמ"ת גם שורה של הטבות לעובדים שמצאו עבודה באמצעותה, כמו מעונות יום לילדים, המאפשרים להורים לעבוד, והסעות למקום העבודה. הפסקת ההטבות הללו תאלץ חלק מהמשתתפים להפסיק לעבוד לאלתר, בעיקר להורים שזקוקים גם להסעה וגם למעון יום כדי לתמרן בין העבודה לצורך לשמור על ילדיהם.

 

מה יקרה למי שמקבל הכשרה מקצועית במסגרת התוכנית?

 

ההכשרות המקצועיות שכבר החלו במסגרת התוכנית יימשכו. ההכשרות שתוכננו לעתיד יבוטלו.

 

לכבוד ביטול תוכנית ויסקונסין מבטלים גם את הטבת מס הכנסה שלילי?

 

כן.

 

מה זה אומר?

 

שמי שהשתכר עד עכשיו שכר מינימום וקיבל השלמה של עוד כמה מאות שקלים בחודש, יפסיד אותה.

 

למה? מה הקשר?

 

תוכנית מס הכנסה שלילי מופעלת רק באזורים שבהם מופעלת ויסקונסין, ובאוצר התעקשו כל הזמן לכרוך אחת מהן בשנייה, כך שמס הכנסה שלילי תורחב רק למקומות שאליהם גם ויסקונסין תורחב. לפי אותו הגיון (עקום) אם מבטלים את ויסקונסין, צריך לבטל גם את מה"ש.

 

האם אי אפשר היה לבטל את ויסקונסין בלי לפגוע בהטבות לעובדים?

 

בתמ"ת ובאוצר טוענים שהחוק כורך בין התוכנית להטבות, ולכן ברגע שהתוכנית בוטלה, בוטלו כל ההטבות, עם כל הסבל הכרוך בכך. ואילו הח"כים שהובילו את ביטול ויסקונסין, ובראשם חיים כץ ושלי יחימוביץ מכחישים את טענת הממשלה, וגם אומרים שאפשר היה לתקן את החוק.

 

לטענתם, ביטול ההטבות הוא פשוט נקמה של הממשלה על ביטול ויסקונסין, שנועדה לעשות יחסי ציבור שליליים לביטול. אותם ח"כים דורשים ממילא שכל המובטלים במשק יוכלו לקבל הכשרות מקצועיות, שלכל ילד של הורים עובדים יהיו מעונות יום, ושכל מעסיק ידאג לממן לעובדיו הגעה לעבודה ושעות עבודה סבירות. לא מדובר במדע בדיוני, אלא בנורמות הקיימת במרבית העולם המערבי.

 

מתנגדי התוכנית טוענים ששירות התעסוקה ורשויות הרווחה באזורים שבהם אין תוכנית ויסקונסין אינם נותנים לעובדים הטבות דומות, בגלל שהממשלה מזרימה כספים באופן  בלתי פרופורציונליים לטובת התוכנית, על חשבון פרוייקטים אחרים.

 

ולסיום: מה יקרה למאות העובדים שאיישו את המרכזים שהפעילו את התוכנית?

 

הם יפוטרו. למרבה האבסורד, החברות הללו, שהיו משוכנעות שהתוכנית תורחב, גייסו בשבועות האחרונים עשרות עובדים חדשים - והם יפוטרו ראשונים. חברת אייג'נס, המפעילה את התוכנית בחדרה, למשל, גייסה החודש 20 עובדים חדשים ונאלצה לפטר אותם הבוקר. כך קרה שביטול תוכנית, שהייתה אמורה לצמצם את האבטלה, בתואנה שהיא לא עשתה זאת, יצר עוד כמה מאות מובטלים חדשים.   


פורסם לראשונה 02/05/2010 17:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינים נגד תוכנית ויסקונסין: אף אחד לא נערכו לביטול
צילום: גיל יוחנן
מומלצים