שתף קטע נבחר

מותר לקנות לחם בטיול בחו"ל?

שאלה:

 

אני יוצא לטיול בחו"ל. ורציתי לדעת האם מותר לאכול לחם שאין עליו הכשר מסומן? (גדי)

 

תשובה:

 

גדי שלום,

 

התורה החמירה על קשרים עם גויים לבל ידבקו בדרכיהם, ויתבוללו ביניהם. חז"ל הוסיפו מספר הרחקות על מנת למנוע קשרים חברתיים העלולים להביא לקשרי נישואין, וכן, שקשרים אלו יוכלו להביא לידי אכילת איסורים.

 

במשנה (מסכת עבודה זרה דף לה) נמנים כמה מגזרות אלו , ובהם חָלָב של גוי, ופת של גויים.

 

גזרה זו הובאה להלכה בשולחן ערוך (ירה דעה קיב א) וזו לשונו: "אסרו חכמים לאכול פת של עממים עובדי כוכבים משום חתנות". בהגהות השולחן ערוך שם מוסיף, שאפילו במקום שאין חשש חתנות - גם כן הדבר אסור.

 

בניגוד לדעה זו מובא בתלמוד הירושלמי (מסכת עבודה זרה ב ח), שלאחר הגזירה עמדו בית דין והתירו את האיסור. טעם הדבר הוא, מפני שלחם מוגדר כ"חיי נפש", והיינו, שבמציאות אי אפשר היה להסתדר בלי פת גויים, ולכן התירו את האיסור.

 

על פי סבר זו כותב בשולחן ערוך (יורה דעה קיב ב) וזו לשונו: "יש מקומות שמקילין בדבר ולוקחים פת מנחתום העובד כוכבים במקום שאין שם נחתום ישראל, מפני שהיא שעת הדחק". והיינו, שהתירו דוקא פת של אופה העשויה לשם מכירה, ולא התירו פת של גוי העושה אותה לעצמו, ומכבד את היהודי. גם היתר זה עוסק דוקא במקום שאין להשיג פת של ישראל.  

 

ומה קורה כשאין מאפייה יהודית בסביבה?

הרמ"א כותב שאפילו במקום שיש פת ישראל - אפשר להקל, וכן אפשר להקל במקום כזה אפילו בפת של בעלי בתים שאינו נחתום. ואכן, כך נוהגים רבים בחו"ל, במקומות שמאפיות של יהודים אינן מצויות, ואוכלים פת גויים, בתנאי שהלחם הוא ממאפיה, ואין בלחם חשש של תערובת איסור, כמו שמצוי כיום, שמורחים את הלחם בשומן של איסור.

 

כך כותב למעשה בספר צידה לדרך (פרק עג , א)

 

"… לפיכך הלכה קבועה היא, שלא לאכול לחם שנאפה בבית, אולם לקנות לחם שנאפה במאפיה של נכרי, הדבר תלוי במנהג. ועל כן כשאין להשיג לחם שנאפה על ידי יהודי, התירו לקנות פת פלטר (מאפיה).

 

… גם הנוהגים היתר בפת פלטר אינם מתירים פת שעירבו בה מרכיבי מזון האסורים באכילה, כגון שומן מן החי, בין אם הוא אחד ממרכיבי הפת ובין אם משחו בו את התבניות שבהם נאפה הפת.

 

… יש אומרים שבעל מאפיה נאמן להעיד שאין בלחם שומן מן החי, ושלא ניתן שמן כזה בתבניות האפיה, כיון שאפית לחם עם שומן מייקרת את הלחם .. מכל מקום אם אופים באותה מאפיה בעת ובעונה אחת כמה סוגי לחם, וביניהם גם לחם הנאפה עם שומן, יש לחשוש שמא נתערב שומן גם בלחם שלא אמור להיות בו שומן, ואין לקנות שם.

 

כדי להימנע מבעיות כאלו, רצוי להצטייד בכמות גדולה של חלם ממאפיה יהודית ולהקפיא אותה במקרר. וכו'. מכיוון שלחם קפוא כשר ללחם משנה ולקידוש. כמו כן אפשר להצטייד בלחם שאינו מתקלקל, כגון: מצות, מציות, קרקר, לחמית וכו'.

 

לסיכום: ניתן לקנות לחם במאפיה, בתנאי שברור שאין בלחם תוספות חומרים כמו שומן מן החי. אין להשתמש בלחם שנאפה בבית פרטי. כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר)

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים