שתף קטע נבחר

ועדה קבעה שניתן להשאיר התינוק שהתעוור בבית

כרוניקה של סחבת: במשרד הרווחה יקיימו בדיקה פנימית כדי לברר אילו כשלים היו בטיפול במשפחה, ובמקביל מפנים אצבע מאשימה לבית המשפט, בטענה שלא פעל מהר ובנחרצות. בבית המשפט משיבים אש: "הם לא הבהירו שזה מצב חירום. ועדה קבעה שיש 3 אפשרויות טיפול - בהן השארתו בידי הוריו"

מי אשם בהזנחת התינוק שהוכה על ידי אביו עד שהתעוור ? אם כולם מאשימים את כולם - כנראה שכולם אשמים. ל-ynet נודעו פרטים נוספים על השתלשלות העניינים בין שירותי הרווחה בהתנחלות שבה התגוררה המשפחה לקויית התפקוד לבית המשפט לענייני משפחה, וממנה עולה תמונה של סחבת שנמשכה - עד שהיה מאוחר מדי.

 

פרשת ההתעללות הקשה - כל העדכונים ב-ynet:

 

כבר בתחילת פברואר, כחודש וחצי לפני האסון, פנו שירותי הרווחה לבית המשפט, בבקשה להכריז על התינוק "קטין נזקק" - שיש להוציאו מידי משפחתו, בגלל האלימות מצד אביו וחוסר התפקוד של אמו. אלא שלשם הוצאת צו כזה, נדרשות מסקנות של ועדה של שירותי הרווחה, ואלו הוגשו רק כעבור שבועיים וחצי - ולדברי גורם בבית המשפט, היו רחוקות מלהיות חד משמעיות: הן קבעו כי יש שלוש אפשרויות בנוגע לתינוק - להוציאו מידי הוריו, להוציאו יחד עם האמא למעון, או להשאירו בידי הוריו.

 

בעקבות המלצות הוועדה, נקבע דיון נוסף לתחילת חודש מרס - אולם לדיון זה לא הגיעו ההורים. שירותי הרווחה לא רצו לקיים דיון במעמד צד אחד, וביקשו מהשופט לענייני משפחה,

אביטל חן, להוציא צו שיורה להורים לשתף פעולה. השופט קיבל את עמדתם ואף הוציא צו שקבע כי אם ההורים לא ישתפו פעולה - יוציאו את התינוק מחזקתם ויעבירו אותו למשפחה אומנת.

 

הדיון הבא נקבע לסוף חודש מרס - אך מעולם לא התקיים, שכן ב-21 לחודש אושפז התינוק בעקבות הנזק הבלתי הפיך שגרם לו אביו. בבית המשפט דוחים את הטענות בדבר העיכובים בדיונים וההתמהמהות בהוצאת צו חירום שיורה על הוצאה מיידית של התינוק, ומבהירים כי רשויות הרווחה כלל לא ביקשו צו חירום - וכאמור, מסקנות הוועדה לא הצביעו על דחיפות המצב.

 

רק לאחר שהילד כבר היה מאושפז, הוציא השופט חן צו המונע מהאב להגיע לבית החולים, צו הרחקה מבנו התינוק ואף צו עיכוב יציאה מהארץ.  

 

בגלל ביקורת: עושים כל שניתן להשאיר ילדים במשפחה

לאחר פרסום הפרשה, הגיעו במשרד הרווחה למסקנה שיש לבדוק את התנהלות שירותי הרווחה שהיו אמורים לטפל בתינוק. במשרד מסרבים לנדב מידע ספציפי לגבי המקרה, אך אתמול הודיע השר יצחק הרצוג על הקמת "צוות בדיקה מיוחד לבחינת מכלול הנושאים הנוגעים להתנהלות לשכת הרווחה המקומית, משרד הרווחה והממשק אל מול משרד הבריאות והמשטרה".

  

"מדובר בפרשה חמורה של התעללות בקטין", אמר אתמול השר. "בהנחייתי, צוות הבדיקה יפעל בנחישות ובמהירות, ויגיש את מסקנותיו בהקדם האפשרי. אנו נפעל בשקיפות מלאה בנושא".

 

באופן לא רשמי, נשמעת ביקורת בקרב עובדים סוציאליים הן כלפי בית המשפט, שלדבריהם לא התעקש מספיק, והן כלפי משרד הרווחה.

 

פקידי סעד, שאמורים לייצג את האינטרסים של הקטינים בבית המשפט, להגן על קטינים שנפגעים בידי האחראים עליהם ונתונים בסיכון, הם אלו שממליצים על הוצאתם של הילדים מחוזקת הוריהם. בעת האחרונה נשמעת ביקורת ציבורית ותקשורתית על הוצאת הילדים, ולכן משרד הרווחה מנסה להשאיר את הילדים כמה שניתן במשפחותיהם ולהיות "עם הפנים לקהילה", כהגדרת המשרד.

 

זו אחת הסיבות שפקידי סעד חשים תסכול גם במקרה הזה - לטענת גורמי הרווחה. 

בית המשפט, הם טוענים, לא הקשיב להם ולא הזדרז להוציא את התינוק מחזקת הוריו, בגלל האווירה הכללית נגד פקידי סעד. הפקידים עצמם, מנגד, לא פעלו באופן נחרץ יותר, כיוון שחשו שהמשרד אינו עומד מאחוריהם ומגבה אותם.

 

ושוב, חוזרות הטענות הרגילות בדבר המחסור במשאבים ובכוח אדם. "אין מספיק אמצעים לטפל בילדים", אומר גורם ברשויות הרווחה. "במקום להיות עם הפנים לקהילה, צריך להיות עם הפנים לילד. גם כך יש מספיק האשמות כלפינו, וכשבית משפט לא עומד מאחורינו וגם מדיניות המשרד היא כזו, מגיעים לתוצאה המצערת של פגיעה בילדים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האב המתעלל בבית המשפט
צילום: נועם מושקוביץ
"נפעל בשקיפות מלאה". השר הרצוג
צילום: אורי פורת
מומלצים