שתף קטע נבחר

דרעי: "אם לא נתעורר - לפיד יהיה קטן עלינו"

"מתנגדי החרדים משתמשים נגדנו בשיטות לחימה יעילות" ואנחנו משיבים באמצעי לחימה ישנים", טוען אריה דרעי וקורא להקים "דחוף" מכון אקדמי מאוזן . ויש לו מה לומר גם על אי יציאתם לשוק העבודה של החרדים "שלא יושבים ולומדים"

בציבור החרדי משדרים בעיקר תחושת נרדפות נוכח המתקפה החילונית שהחלו גזית ו חולדאי, אבל יש מי שגם פונה לחשבון נפש – על שיטות ההסברה שבהם נוקטים נציגי המגזר וגם לגופו של עניין. אריה דרעי, מהמסבירנים החרדים הבולטים, מזהיר כי "אם לא נתעורר בזמן, לפיד יהיה קטן עלינו", ומציע הקמת מכוני מחקר ופרסום דו"חות הסותרים אם הנתונים הקיימים אודות השתלבות החרדים בשוק העבודה. 

 

"מתנגדי החרדים משתמשים נגדנו בשיטות לחימה יעילות, ואנחנו משיבים להם באמצעי לחימה של לפני דור או שניים", טען דרעי בראיון לשבועון החרדי "שעה טובה", "במקום לצעוק 'אנטישמיות' ו'גזענות' - שאלה טענות לא נתפסות - צריך לתת תשובה חיובית. לדבריו, יש צורך דחוף במכון אקדמי ש"יעשה עבודות מחקר מאוזנות ויציג את הנתונים האמיתיים".

 

אריה דרעי מבהיר כי הוא מטיל "ספק גדול" בדו"חות הסטטיסטיים הקיימים, בעיקר משום שרובם מתפרסמים על ידי גורמים אינטרסנטים העוינים את הציבור החרדי. לשיטתו "יש כאן מגמה לעשות שימוש בנתונים ולהציגם בדרך מסוימת שתעורר פחד מפני החרדים". אף שאינו מאמין בהם הוא משוכנע כי יש להשקיע בהתמודדות איתם, משום ש"מול מספרים לא תעזור דמגוגיה ולא יעזרו להטוטי הסברה". 

 

ויש גם רעיונות: "מכון כזה יוכל להציג לציבור נתונים על כמה מקומות עבודה, אנחנו, החרדים, מחזיקים, ב'טרה', 'תנובה', ב'שטראוס', ב'אוסם'. האם מישהו בדק כמה פרנסה אנחנו נותנים לכל בעלי הצימרים ובתי המלון? בעוד החילונים הולכים לטורקיה, פני החרדים הם לתיירות פנים, שמפרנסת רבבות אנשים ברחבי הארץ.

 

"כמה פרנסה אנחנו נותנים לקבלנים, לעובדי מפעלים ברחבי הארץ שמתפרנסים מקניות החרדים - למשל במוצרי מזון, מוצרי תינוקות, ריהוט לילדים, טיטולים? מי למשל בדק כמה יהודים חרדים מחו"ל - מארצות הברית, מצרפת, מאנגליה - קונים דירות בארץ ומפרנסים את תושבי הארץ?".  

 

"יש תופעות שיוצרות בעיות"

גם לגוף הטענות שנשמעו בימים האחרונים מתייחס דרעי, וגם כאן הוא קורא לחשבון נפש חרדי. את שורפי הדגלים וההולכים בצפירות ימי הזיכרון כינה בעדינות "תופעות שיוצרות בעיות", ועל אי יציאתם לשוק העבודה של חרדים רבים, בשם אידיאל הלימוד, אמר: "לא כולם יושבים ולומדים". לדבריו, "אנחנו מדברים על שבט לוי, על לומדי התורה, שבעצם לימודם מצילים את עם ישראל ומגנים עליו, אבל לא כל אחד זוכה להיות שבט לוי".  

 

דרעי ממהר להבהיר כי "בחורי הישיבות הם 'סיירת מטכ"ל' של עם ישראל" וכי הוא גאה לייצגם. לדעתו הם המוכשרים ביותר, אף שלא קיבלו השכלה פורמאלית במדעים, וכדוגמה ציין את היותו "מנכ"ל לא רע במשרד הכי קשה", כאשר בגיל 26, מייד כשעזב את הישיבה, החל לנהל את משרד הפנים. "אמרו שידעתי לעשות את הדברים טוב יותר מאחרים שכן קיבלו השכלה פורמאלית, ללמדך שהעיקר זה מה שלימוד התורה מצייד אותנו ומשפר אותנו".  

 

לשאלת המראיין, א. ארצי, האם מניעיו של ראש עירית תל אביב רון חולדאי בהתקפתו על החרדים הם פוליטיים או ענייניים, השיב אריה דרעי: "יכול להיות שהוא באמת דואג. בראש שלי הוא אדם רציני. נראה שהוא באמת מוטרד והוא מבטא פחד שחדר אליו ומישהו דאג לטפח אותו".  

 

והאם לציבור החילוני יש סיבה לחשוש מרוב חרדי? ''אני מבטיח להם שכאשר אנחנו נהיה רוב והשלטון יהיה בידינו, נהיה יותר דמוקרטים מכפי שהם כלפינו", מרגיע דרעי. לדבריו, "הכפייה שקיימת היום היא לא כפייה דתית אלא כפייה אנטי דתית. אי אפשר לצאת היום החוצה. הרחוב נורא. אי אפשר לשלוח ילדים לבתי ספר. יהודים עוברים ניסיונות שלא התנסו מעולם. זה פשוט לסגור ילדים בבית ולא להוציא אותם החוצה".

  

הוא הוסיף לצייר את תמונת המצב כפי שהוא מעריך שתיראה, אם התחזיות לרוב חרדי בעוד שלושים שנה יתממשו: "אף אחד לא יכול לחייב אותם מה לאכול ואיך לחיות. רק הפרהסיה תשתנה. אמנם החינוך יהיה לא חרדי, אבל יותר יהודי.. אנחנו אומרים להם: 'לא נפגע בכם ובאורח חייכם, ואת החיים הפרטיים שלכם תנהלו כמו שאתם רוצים', אבל האופי של רשות הרבים היהודי יהיה באמת יותר יהודי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אריה דרעי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים