שתף קטע נבחר

ביקור היסטורי: לוויתן אפור ענק מול חופי הרצליה

לראשונה בישראל תיעדו חוקרי המרכז לחקר והצלת יונקים ימיים לוויתן אפור, שככל הנראה תעה בדרכו, באורך של כ-12-15 מטר בסמוך לחופי הרצליה. החוקרים מעריכים כי הלוויתן שמצוי בדרך כלל באזור מערב ארה"ב ורוסיה, תעה בדרכו במהלך הנדידה

היסטוריה במשקל כבד: בפעם הראשונה בישראל נצפה לוויתן אפור באורך של 12 עד כ-15  מטר. מדובר ביונק ימי שמצוי בדרך כלל באזור קנדה, מערב ארה"ב ורוסיה, שייתכן שתעה בדרכו והגיע למזרח הים התיכון.

 

בשעות הבוקר (שבת) הפליגו חברי מועדון השייט "שיא-גל" באזור הרצליה והבחינו בין הגלים בלוויתן. לאזור הוזעקו חוקרי ומתנדבי המרכז לחקר והצלת יונקים ימיים (מחמ"לי) שהיו בעיצומו של סקר ימי.

 

"אחרי שעה של הפלגה קיבלנו טלפון מאחת היאכטות של המועדון שהודיעו לנו שהם נמצאים ליד לוויתן גדול. איך ששמעתי שהם הבחינו בסנפיר ענק מחוץ למים, הבנתי שיש לנו כאן מבקר מיוחד במינו", סיפר ל-ynet ד"ר אביעד שיינין, יו"ר מחמ"לי.

 

החוקרים שטו במהירות לאזור בו דווח על התצפית של הלוויתן. במרחק של כשני קילומטר מחופי הרצליה הם פגשו את היונק העצום. "הבחנו בו בפעם הראשונה באזור געש ועקבנו אחריו במשך כשעתיים וחצי. זה מחזה לא יאומן לראות חיה כה עצומה מול חופי הארץ, במיוחד אחת שאינה מצויה פה בדרך כלל", הוא מספר. 

 

 

מהיכן הגיע הלוויתן?

ההערכה הראשונית של החוקרים היתה כי מדובר בלוויתן מסוג ראשתן גדול ראש, שמצוי בים התיכון ונחשב לשוכן מים עמוקים. אנשי מחמל"י סברו שהופעתו כה קרוב לחוף העידה על מצב בריאותי לקוי. אך בתום התצפית ובחינה מדוקדקת של תמונות הלוויתן הגיעו החוקרים למסקנה כי מדובר במבקר נדיר עוד יותר - לוויתן אפור.

 

הסיבה המרכזית שהפליאה את החוקרים לגבי הגעתה של החיה הגדולה היא כי הלוויתנים האפורים מצויים בדרך כלל באזור קנדה, מערב ארה"ב, מקסיקו רוסיה ועד סין. "לא ידוע לנו איך הוא הגיע לים התיכון. זו תעלומה. יתכן שהוא החליט להמשיך לנדוד בכיוון אחר לגמרי מאזורי המחייה האופיינים לו", הסביר ד"ר דני כרם, נשיא מחמל"י וחוקר מהמכון ללימודי-ים והחוג לציוויליזציות ימיות באוניברסיטת חיפה. "הוא נדד מרחק עצום ויכול להיות שהוא תעה בדרכו. אני מקווה שהוא בקו הבריאות כי הוא יתקשה להשיג את המזון אליו הוא רגיל בסביבה שלנו".

 

הלוויתנים האפורים מסוגלים לנדוד מרחקים של עד כ-23 אלף קילומטר במהלך התקופה בה הם עוזבים את איזורי הציד שלהם כדי לחפש בן או בת זוג לרבייה או בכדי להמליט ולגדל את הגורים. הזכרים בוגרים עשויים להגיע לאורך של כ-14 מטר ואילו נקבות בוגרות ארוכות מהם במעט. משקלם מוערך בכ-30-40 טון לפרטים בוגרים. הם ניזונים בעיקר מסרטנים וחסרי חוליות אותם הם צדים בסמוך לקרקעית הים.

 

סגנון הציד המיוחד שלהם מתבטא בכך שהם צוללים לקרקעית הים החולית כשהם על צידם, פוערים את הלסת הגדולה המצויידת במאות שיניים ושואבים מים וכל הנקרה בדרכם. לאחר שסגרו את הלסת, המים והחול נפלטים החוצה ומותירים על לשונם את הטרף החי שנלכד בין השיניים.

 

צילום: מירית פרידמן

 

 

אוכלוסיית הלוויתנים האפורים הצליחה להתאושש בעשורים האחרונים מציד שגרם לירידה גדולה במספרם ועל פי נתוני קרן הטבע העולמית אוכלוסייתן מונה כיום כ-26 אלף פרטים. הם אינם מוגדרים כיונקים בסכנת הכחדה, למעט אוכלוסיה בת מספר מאות פרטים במערב האוקיינוס האטלנטי. קידוחי נפט, זיהומים ימיים, הסתבכות ברשתות דיג ואפילו ציד בעיקר באזור רוסיה וסין, עדיין מהווים איום על הלוויתנים האפורים.

 

כך לדוגמא, ארגוני סביבה ובע"ח ברחבי העולם טוענים כי הוועדה הבינלאומית להסדרת ציד הלוויתנים עלולה לבטל בקיץ את האיסור משנת 1986 לצוד לוויתנים למטרות מסחריות ותאשר לצוד אלפים מהם בעשור הקרוב. מדובר במינים שחלקם מוגדרים בסכנת הכחדה עולמית, ביניהם נכללו גם 1,450 לוויתנים אפורים.

 

דיווחים על הלוויתן זרמו לעמותה ונראה כי הוא הגיע עד לאזור תל-אביב-יפו והמשיך במסלולו דרומה במהירות של כחמישה עד שישה קילומטר לשעה עד שנעלמו עקבותיו.  שיינין מצייין כי הלוויתן הפגין התנהגות קבועה במהלכה שחה דרומה וביצע צלילות של כ-3-4 דקות עד שעלה לנשום ולאוורר את ריאותיו.

 

"זו הפעם הראשונה שאני רואה לוויתן שכזה. התצפית עצמה לוותה בהתרגשות גדולה. אף פעם לא דמיינתי לעצמי שאראה לוויתן אפור מעלה את הזנב שלו מול תחנת הכוח רידינג", מסכם שיינין. "הים מצליח להפתיע אותנו כל פעם מחדש ובאופן מיוחד במינו. אני מקווה שהלוויתן ישרוד את המסע שלו באזור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בסנפיר מורם. לוויתן אפור בפעולה
צילום: מירית פרידמן
החוקרים צפו בו במשך כשעתיים וחצי עד שנעלם באזור יפו
צילום: מירית פרידמן
תעה בדרך למצוא זיווג?
צילום: מירית פרידמן
לוויתן אפור במקסיקו. יעד פופולרי לתיירים
צילום: WWF CANON
מומלצים