שתף קטע נבחר

שח"ר חדש

פרויקט שח"ר (שילוב חרדים) בצה"ל נוחל הצלחה, ומאות התגייסו דרכו לחיל האוויר והמודיעין. יהודה גליקמן, ה"מנוע" שמאחורי המיזם, מספר ל-ynet על התחושה של "קידוש השם", גיוס המועמדים, ואיך זה מרגיש לחזור הביתה במדים

ערב חג מתן תורה, הקיטוב בין חרדים לחילונים הגיע לשיא כל הזמנים. לא קברים או חינוך, כמו אי ההתגייסות לצה"ל ודבקות "בלימוד התורה", הפכו את המגזר לשק החבטות הלאומי. עילה למלחמת עולם ארצית המעמידה ערך מול ערך, בשדה הקרב התרבותי.

 

אך העליהום המתוזמר מצליח להסוות היטב את הפלא המתחולל בעיצומם של ימים אלו הרחק מהעין האזרחית. מבט מכוון אל המתרחש בתוככי הבסיסים פנימה, במקום בו השחור לבן והצבעוני מתמזגים כולם לחאקי, מגלה כי מבלי שהרגשנו כמעט, צמחה שם מציאות אחרת. ניסיון אמיץ לגישור על פערים ובניית מכנה משותף הנותן את פירותיו הסטטיסטיים.

 

רוצה להתגייס, קודם שאל רב

את רב טוראי יהודה גליקמן, מצטיין "עם תעודות", אני תופסת לשיחה ממשרדו באגף כוח אדם בקריה. גליקמן, תושב עירי אלעד וממצטייני בית הנשיא 2010, הוא אחד הזרזים שהובילו לעליה המטאורית בכמות המתגייסים החרדים לשורות הצבא. זאת במסגרת מדור שח"ר (שילוב חרדים), בו הוא משרת. יהודה, בוגר ישיבה חרדית מובחרת, רשם פטנט על הנמכת המשוכה המשאירה מתגייסים פוטנציאלים מהמגזר מחוץ לשערי הבקו"ם, והתוצאות המספריות מדברות בעד עצמן. ממספרים בודדים וזניחים, צמחו המשרתים בפרויקט זה לבדו, ליותר מ-700 חיילים משרתים בצה"ל שירות מלא.


גליקמן מקבל תעודת הצטיינות בבית הנשיא (צילום: דובר צה"ל)

 

"חשוב שתכתבי שאנחנו לא מוציאים אברכים מהכולל ומגייסים אותם", אומר לי יהודה, תחת אוזנה הפקוחה של החיילת מדובר צה"ל, שצותתה לשיחה, אולי כדי לוודא ששום סודות ביטחוניים לא ידלפו תוך כדי שיחה על קיומו של שיעור גמרא יומי בחיל האוויר.

 

"אחד התנאים להתקבל לתוכנית הוא שאותו מועמד כבר נמצא מחוץ למסגרת הכולל ורוצה לצאת לשוק העבודה. אנחנו גם מעודדים התייעצות עם רבנים לפני ההחלטה ללכת להתגייס", פורש בפני יהודה את משנתו. "אני בעצמי אמרתי לכמה בחורים שפנו והתעניינו שכדאי להם להישאר בכולל. כחרדי אני יודע שללימוד התורה יש ערך עצום, לכן אני לא ממהר לקחת החוצה את מי שעוד לא מיצה את עצמו שם".

 

למקרה שתהיתם, צה"ל עומד מאחורי דבריו של יהודה כמעט מילה במילה. באתר האינטרנט הצה"לי "עולים על מדים", תחת הכותרת "שאלות נפוצות" במדור שילוב חרדים, מופיעה שאלתו של אברך כולל המעוניין להתגייס ופונה לברר "מה עליו לעשות?" תשובת צה"ל לדילמה השאירה גם אותי מופתעת: "ראשית אתה נדרש לבחון את המשך לימודך בישיבה! על מנת שתוכל להמשיך ולחזק את עולם התורה בארץ ישראל", מטיף 'האח הגדול' בירוק. "עם זאת, אם משפחתך ורבניך, תומכים ברצונך להתגייס אתה רשאי ליצור עימנו קשר".

 

הרב אמר: "לך לשח"ר" 

לפני שאתם ממהרים להתעצבן על צה"ל, מסתבר שלמדיניות "לא מגייסים בני תורה", יש תוצאות מספריות בשטח. הרבנים החרדיים, שתומכים במסגרת אם כי מאחורי מסך איפול תקשורתי כבד, יודעים גם לשלוח, את מי שלדעתם יכול 'לצאת החוצה', אל ידיו המסורות של גליקמן.

 

"אין הסכמה רבנית שבשתיקה. אף רב לא ייתן בשלב הזה 'הכשר גורף' לצה"ל", מדגיש יהודה. "כל תשובה מתקבלת לגופו של בחור. גם אני לפני הגיוס, הלכתי להתייעץ עם הרב שלי, וקיבלתי את הסכמתו וברכתו. אפילו לגבי איפה בדיוק לשרת, התייעצתי איתו, כי בנוסף לתפקיד בשח"ר הוצעה לי אופציה נוספת, והוא כיוון אותי דווקא לכאן".  


במהלך קורס בחיל האוויר (צילום: דובר צה"ל)

 

"יש מטרה ברורה, שהמדור הזה יהיה בעתיד הכתובת הטבעית לכל חרדי שרוצה לצאת לשוק העבודה ולרכוש מקצוע. שיעשה את זה דרכנו. אין לנו עניין להתסיס גורמים בעולם החרדי נגדנו. אלא לתת אפשרות הולמת לשלב את מי שקיבל את ה'היתר' לכך".

 

ואם עד עתה, תפקידם של החרדים בצה"ל הסתכם בדאגה לשירותי הדת, כמשגיחי כשרות, אנשי רבנות צבאית ומורים חיילים. התוכנית החדשה משלבת אותם בהצלחה בתפקידים טכניים, ללא ההקשר המגזרי.

 

"אנחנו מציעים תוכניות ייחודיות להשתלבות בתפקידים מעניינים מאוד בחיל מודיעין, בחיל האוויר ובאגף התקשוב". משווק לי יהודה את מסלול שח"ר. "יש מבחני מיון מאוד קפדניים, כי מדובר במקצועות שבחלקם דורשים יכולות טכניות גבוהות. המגויסים שלנו מקבלים אוכל גלאט, זמן לתפילות, וחובת השתתפות בשיעור תורה יומי וקבוע בבסיס. אנחנו דואגים לכל מיני דברים שיש להם רגישות לבחור חרדי, כמו שהמפקדים הישירים יהיו דווקא גברים או שמשק"ת ת"ש ידעו שכשהן מקבלות חייל חרדי יש להשאיר את הדלת פתוחה בגלל איסור ייחוד".

 

על בעיות אפשריות של חייל חרדי בצה"ל, גליקמן מגשר בהינף מזכר. "יש מפקדים שהנהלים של תנאי השירות לא היו ברורים להם, אז אנחנו מחדדים אותם והכול בא על מקומו בשלום. יש הבנה ויש רצון מצד הדרג הפיקודי. וכשמלכתחילה האווירה היא של שיתוף פעולה אז בסופו של דבר זה מסתדר.

 

"בסך הכול, אני מקבל תגובות מאוד חיוביות על החיילים של התוכנית ואם המפקדים מרוצים זה אומר הכול. זה לא ילדים קטנים בני 18 עם בעיות משמעת, לתוכנית מתקבלים לרוב חבר'ה נשואים עם בשלות ורצינות, וזה משפיע על היחס לתפקיד ועל המוסר העבודה". אומר גליקמן שבעצמו אב גאה לשני ילדים.

 

חבר מביא חבר לבקו"ם 

על השאלה איך מגייסים חרדים לצבא, מבלי להיכנס לכולל או ישיבה, משיב גליקמן, כי מדובר לרוב בשיטת 'חבר מביא חבר'. "אם יש חייל חרדי בתוכנית שמרוצה, וברוך ה' מרוצים, אז הוא מספר הלאה ובעקבותיו באים עוד מתעניינים. פוגשים אותו במדים ב'סופר', והשיחה מתגלגלת והמידע עובר. זו הדרך הטובה ביותר".

 

"אנחנו דואגים לפתוח 'כולל ערב' של שיעורי תורה למשתתפי התוכנית במסגרת הקהילה. בריכוזים החרדים כמו אלעד ובני ברק, מה שנקרא 'ליד הבית' וכך החייל שומר על קשר עם המסגרת הקודמת ועם חיבור לקהילה, כי בשיעורים האלה משתתפים גם 'מקומיים".

 

אין חשש בקרב חיילים חרדים, להסתובב במדים בריכוזים חרדיים, או לקבל תווית של סוג ב'?

 

"אין פה מה לעשות, אי אפשר לשנות ביום אחד את העולם", אומר גליקמן. "כל מי שנכנס לתוכנית, עושה את זה בעיניים פקוחות ואחרי שרב אמר לו כן. אני הולך לתפילת שחרית בבית הכנסת עם המדים בגאווה, כולם יודעים מי אני ומה אני עושה. רובם דווקא מאוד מעריכים. ואם יש את הקומץ שזה מפריע לו, אז זה בעיה שלהם, לי זה לא מזיז".

 

"ההשתתפות בטקס בבית הנשיא וקבלת הסיכה כמצטיין היא בעיניי קידוש שם שמיים. אני עשיתי משהו טוב לעיר, לציבור החרדי ואת זה אף אחד לא יכול לקחת ממני. אני לא צריך חיזוקים לדרך שאני מאמין בה. ובעיניי המשתתפים בתוכנית הם לא שונים מכל חרדי שעובד בבנק או בבורסה ובכלל לא בטוח שהוא מקדיש זמן ללימוד תורה. יש כאן אנשים שאחרי יום שירות מפרך שמסתיים מאוחר מאוד מגיעים לשמוע שיעור תורה, שרוצים לספוג את הקדושה שלה, בלי קשר 'למה יגידו?', או כי הם מחויבים לכך, אלא נטו רצון אישי - תגידי לי את, מה יותר נעלה מכך?".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שחר חדש. חרדים בצה"ל
צילום: דובר צה"ל
מומלצים