שתף קטע נבחר

הקץ לסחבת: גובשו כללי הפיצוי על הקפאת הבנייה

הוועדה לגיבוש הקריטריונים לפיצוי נפגעי ההקפאה תפרסם אותם בשבוע הבא, באיחור של חודשים. הנפגעים מאוכזבים ממה שיוצע להם: "אנחנו מרגישים מרומים, מדובר בנזקים כספיים כבדים ביותר בנוסף לנזקים הנפשיים"

סחבת הפיצויים לנפגעי הקפאת הבניה ביהודה ושומרון על סף סיום. הקריטריונים לפיצוי הנפגעים יפורסמו בשבוע הבא, באיחור של חודשים מהמועד שהובטח. נציג האוצר בוועדה לגיבוש הקריטריונים, אריאל יוצר, מסר על כך בסוף השבוע לוועדה לפניות הציבור של הכנסת. הוא אמר כי עבודת הוועדה התארכה מעבר למתוכנן מאחר ש"הדברים אינם פשוטים וחייבו עבודת מטה". העבודה הניבה מסמך קריטריונים שמורכב מ-20 פרקים.

 

כזכור, ההחלטה על הקפאת הבנייה בהתנחלויות למשך עשרה חודשים אושרה בקבינט המדיני-ביטחוני כבר בחודש נובמבר אשתקד. בחודש מרס אישר ראש הממשלה, בנימין נתניהו, את מתווה הפיצויים לגורמים שונים שנפגעו מההחלטה, אולם הקריטריונים שלפיהם ייקבע הפיצוי יפורסמו רק כעת.

 

 

יוצר גילה כי על פי הקריטריונים, ועדת התביעות במשרד הביטחון תהיה מוסמכת לאשר פיצויים רק על נזקים ישירים מההקפאה. הפיצוי לבעלי בתים פרטיים יהיה בגובה שכר הדירה החודשי ביישוב שבו נבנה ביתם החדש, כמספר חודשי ההקפאה של בנייתו. הפיצוי לקבלנים, לדברי יוצר, יינתן על "נזק ממוני" בלבד, כלומר על "הוצאות מימון, הוצאות שאינן נחסכות והוצאות שלא ניתנות למניעה".

 

בהשוואה לדברי הנפגעים בכנסת, התקבל מהודעת האוצר הרושם שהפיצויים יכסו חלק קטן מהנזקים בפועל. "זה לאחר שהובטח לנו בעקבות עתירה לבג'צ כי מנגנון הפיצויים שופר", אמר עו"ד אבי הר-זהב מהפורום המשפטי למען ארץ-ישראל ממובילי המאבק לפיצוי הנפגעים. "המדינה לא תפצה אנשים שכבר משלמים ארנונה על שטחים פתוחים שהבניה המתוכננת עליהם הוקפאה, פלוס ריבית והצמדה על פיגורים בתשלום", אמר.

 

עו"ד נתי בביוף, סגן בכיר ליועץ המשפטי במשרד הפנים, הגיב כי משרדו מודע לעובדה שהרשויות המקומיות ביהודה ושומרון גובות ארנונה גם מאדמה המיועדת לבניה, אבל ספק אם תהיה התערבות מצדו. "משרד הפנים לא מעוניין שהרשויות תפגענה. גם ככה מצבן הכספי קשה", אמר בביוף.

 

הבית בחשמונאים נהרס בטעות

הנפגעים שהופיעו בישיבת הוועדה לא הסתירו את מורת רוחם ואכזבתם הקשה. "אנחנו מרגישים מרומים, מדובר בנזקים כספיים כבדים ביותר בנוסף לנזקים הנפשיים". מנכ"ל חברה שבונה במודיעין-עלית טען כי החברה על סף קריסה לאחר שנאלצה להשקיע 19 מיליון שקל בתקופת ההקפאה למימון התחייבויות הנובעות מהפרוייקט שהוקפא. "החברה מעסיקה 3 עובדים להרגעת 80 רוכשי הדירות שממתינים 3 שנים ועתידם בערפל", אמר.

 

לוועדה הוצג מקרה של בית ביישוב חשמונאים שהמנהל האזרחי הרס בתוך חצי שעה למרות שהיה בנוי על יסודותיו ו-3 קומותיו לפי כל ההיתרים הדרושים. מאוחר יותר התברר כי הבית נהרס בטעות. "האם יפצו אותי על מה שהשקענו בבניין", שאל נציג הבעלים. יו"ר ועדת התביעות עו"ד דינה פוליאק הגיבה מיד כי מקרה שכזה לא נכלל בקריטריונים לפיצוי על ידי הוועדה.

 

גם עו"ד פוליאק היתה תחת אש הנפגעים בגלל אדישות ועדת התביעות. נמסר שהיא לא הגיבה כלל על הפניות הישירות שלהם אליה שנשלחו לפני 3 חודשים, בטרם נאלצו לפנות לעזרת הכנסת. פוליאק הודתה בהתנהלות השגויה של הוועדה. לדבריה התקבלו רק 12 פניות והיא לפחות הרימה טלפון לפונים.

 

"הממשלה פועלת בעצלתיים"

ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי) מיוזמי הדיון, אמר: "ברור לכולם למה היו מעט פניות, כי האנשים לא יודעים על מה לבקש פיצויים. למחדל הקריטריונים שמתעכבים נוסף המצב החמור שגם ועדת הערר של המנהל האזרחי לא מתפקדת. אבל הכוונה בדיון הזה היא לא להתנצח עם ועדת התביעות אלא להסדיר את הפיצויים ההולמים במהירות. הממשלה פועלת בעצלתיים והתנהלותה כלפי הנפגעים גובלת בהתעללות".

 

היו"ר ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) מחה על העדרם של נציגי משרד ראש הממשלה מהדיון, למרות שהוזמנו. "היעדרותם מעידה על התנהלות לא אחראית מצד האחראים על מדיניות ההקפאה כלפי האזרחים שנפגעו מהמהלך", אמר מקלב. "מדובר בהפרה בוטה ביותר של חוזה בין האזרח למדינה. חצי שנה עברה ובמבחן התוצאה לא נעשה דבר, והתוצאות מנזקי ההקפאה ניכרות".

 

מקלב קרא בסיכום לשפר לאלתר את היחס וההתייחסות של ועדת התביעות לכאב הנפגעים הפונים אליה, לפחות במתן תשובות בכתב מיידיות וענייניות על שאלותיהם ותלונותיהם.

פורסם לראשונה 29/05/2010 22:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"ההתנהלות גובלת בהתעללות"
צילום: רויטרס
מומלצים