שתף קטע נבחר

האו"ם הציע: ניו-זילנדי, טורקי וישראלי יחקרו

מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, העביר לישראל הצעה להקמת ועדת חקירה למשט שהסתבך, שבראשה יעמוד ראש ממשלת ניו-זילנד לשעבר, ג'פרי פאלמר, ולצדו שני סגנים - ישראלי וטורקי. בישראל טרם השיבו. השביעייה תתכנס בערב לדון באפשרויות החקירה

הצעת הפשרה של מזכ"ל האו"ם: בעוד שבישראל עדיין מתווכחים כיצד ייחקר המשט שהסתבך בלב ים, מגלגל באן קי-מון, הצעה אופרטיבית. הוא יוזם הקמת ועדת חקירה בינלאומית, שבראשה יעמוד ראש ממשלת ניו-זילנד לשעבר, ג'פרי פאלמר, ולצדו יכהנו סגן ישראלי וסגן טורקי. ההצעה הועברה לישראל בסוף השבוע. במשרד החוץ לא פוסלים את ההצעה על הסף, והיום בערב (יום א') תדון השביעייה באפשרויות השונות לחקירת המשט.

 

המשט מוסיף להכות גלים - עדכונים אחרונים ב-ynet: 

 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, נוטה להסכים לוועדת בדיקה, במעורבות אמריקנית כנראה, לתקרית הקשה שבה נספו תשעה ונפצעו כ-40 איש על ספינת המרמרה הטורקית בדרך לעזה. שר החוץ, אביגדור ליברמן, תומך בוועדת בדיקה בראשות משפטן ישראלי בכיר, ובמעורבות משקיפים זרים.


פעולת ההשתלטות שהסתבכה על האונייה "מרמרה" (צילום: דובר צה"ל)

 

גורמים מדיניים בכירים בירושלים, אמרו שראש הממשלה גיבש את עמדתו, אך טרם פרסם אותה. נתניהו סבור שאין לישראל מה להסתיר. גם שר התמ"ת, בנימין בן אליעזר, תומך בחקירה מתואמת עם מדינות המערב ובראשן ארה"ב, כדי לעקר את יוזמת מועצת זכויות האדם של האו"ם בז'נבה לחקירה בנוסח ועדת גולדסטון. בירושלים סבורים כי מעורבות בינלאומית בחקירה תקל על ישראל להדוף את מתקפת הדה-לגיטמציה נגדה, ותבהיר לעולם שישראל פעלה על פי החוק הבינלאומי וחייליה הפגינו איפוק עד שהוברר להם מעל ומעבר לכל ספק שהם בסכנת חיים. 

 

ראש הממשלה כנראה תומך בעמדת שר הביטחון אהוד ברק, כפי שהוצגה

בדיון פנימי במשרד הביטחון ביום שישי, על פיה ועדת חקירה שכזאת לא תחקור קציני וחיילי צה"ל. ברק אמר בהקשר זה: "אני מתנגד לכך שחיילי וקציני צה"ל יצטרכו להצטייד בפרקליטים ולעמוד בפני חקירות אפשריות ואזהרות משפטיות, בעקבות משימות שהוטלו עליהם על-ידי המטכ"ל וממשלת ישראל".

 

עם זאת, ראש הממשלה נתניהו עודנו נחרץ בעמדתו להוסיף ולאכוף את הסגר על עזה. בהודעתו לאחר שחיל הים הישראלי עצר את האונייה "מרמרה" אמר כי "לא ארשה לייסד נמל איראני ברצועת עזה".

 

מאמצי הרגעה בגזרה הטורקית

לשכת ראש הממשלה מקיימת מגעים מול הבית הלבן והיועץ לביטחון לאומי של הנשיא אובמה. ארה"ב, ויתכן שגם מדינות נוספות, יהיו מעורבות לפחות ברמת משקיפים בחקירה זאת. החקירה, כאמור, תעסוק רק בתהליכים המדיניים והמשפטיים שקדמו לפעולת "רוחות שמיים 7". חיילים וקציני צה"ל לא ייחקרו, ובמקומם יעמוד שר הביטחון או מי מאנשיו בפני אנשי הוועדה. סמכויות הוועדה, ופרק הזמן שיוקצה לה לסיים את חקירתה, נותרו עדיין בסימן שאלה.

 

במקביל, מנסים בישראל להרגיע את היחסים המתוחים מאוד עם טורקיה. בירושלים גוברת ההערכה שראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, נקט בצעדים מתלהמים במשט שנעצר בדרך לעזה, בשל מצוקה אליה נקלע בקהילה הבינלאומית, לאחר שהוביל מהלך להסכם עם איראן על הוצאת האוראניום משטחה. לחץ אמריקני שקט מופעל על ממשל ארדואן על רקע מה שנראה בוושינגטון כהתקרבות לטהרן.

  

לא מן הנמנע שבלחץ אמריקני, כמו גם לחץ של מדינות מערביות אחרות

כמו גרמניה, תיאלץ טורקיה להרגיע לפחות את הצהרותיה נגד ישראל, בשל האינטרסים האסטרטגיים שלה בברית נאט"ו. עם זאת בירושלים לא תולים תקוות גדולות בארדואן: "כבר ראינו ממנו מאז ינואר 2009, מספיק צעדים פזיזים ובלתי צפויים, בהתקרבותו לאיראן ולאיסלאם הקיצוני".

  

במישור נוסף, בוחנים בישראל שינוי מדיניות בנוגע להעברת מוצרי צריכה לעזה. על פי המסתמן, גם מדבריו של נתניהו בפגישתו עם נציג הקוורטט למזרח התיכון, טוני בלייר, תבחן ישראל דרכים להעברת סחורות לעזה. סחורות אלה יעברו בידוק ישראלי בנמל אשדוד, או אולי בידוק בינלאומי או מצרי באל-עריש, ולאחריו יועברו דרך היבשה לעזה. בשלב זה, אומרים במערכת הביטחון, שלא נערך דיון של ממש בנושא. גם הרעיון שאותו הציג שר החוץ ליברמן ביום חמישי, לפתוח את המעברים היבשתיים לעזה, בתמורה לביקורים סדירים אצל גלעד שליט, עוד לא זכה לדיון של ממש בכל פורום של שרי ממשלת נתניהו.  

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 05/06/2010 23:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ועדת חקירה בינלאומית. ההצעה של באן
צילום: AFP
ראש ממשלת ניו זילנד לשעבר, ג'פרי פאלמר
צילום: מתוך האתר הרשמי של ממשלת ניו זילנד
מומלצים