שתף קטע נבחר
 

אורגני שלי: מתכונים מהגינה הביתית

ברשימת הדברים שהיא חייבת לעשות, טיפוח גינה ביתית היה מדורג גבוה בסדר העדיפויות של פיליס גלזר. אז סופסוף היא לקחה יוזמה ובנוסף לעשבי תיבול היא מגדלת גם עגבניות, מנגולד ופלפלים. גם אתם מוזמנים לנסות - זה בריא, יפה וגם חוסך בכסף

אני פשוט חייבת לספר לכם שאחד הדברים שרציתי לעצמי, שקיוויתי לעצמי, שרשמתי ברשימה הארוכה ההיא של "דברים שחייבים לעשות" (שבדרך כלל מתארכת כל הזמן) היה לסדר את הגינה שלי - האיזור הקטן והמואר ליד המרפסת הסגורה שלי, המשמש כחדר עבודה, והחצר האחורית של הבניין, שאף אחד לא נכנס אליה חוץ ממני, אבל השכן מלמעלה מעדיף שתחרב - העיקר שאני לא אהנה ממנה.

 

אבל נשבר לי. יש אדמה וחבל עליה. במיוחד כשאפשר לגדל לפחות חלק קטן מהדברים הבריאים שאני משתמשת בהם ביומיום, כמעט חינם, בלי ללכת לסופר, אורגני ומעבר לחלון.

 

לא צריך חצר. אפילו לא צריך מרפסת. בקושי צריך להוציא גרוש. אם יש לכם חלון מואר, אתם יכולים לעשות לעצמכם גינה לתפארת שתביא לכם הנאה ושלווה, וגם חסכון בכסף. היום את רוב עשבי התיבול שלי (מרווה, כמה זני בזיליקום, טימין, אורגנו, שיבה, למון גראס, טרגון, נענע, רוזמרין וזוטא לבנה), אני קוטפת מהגינה. בשבועיים האחרונים יש גם שפע של עגבניות, עלי מנגולד ופלפלים שונים. בעזרת השמש, המים, האהבה שלי וכמה דבורים להפריה, אולי יהיו לי השנה גם אבטיחים ומלונים. מעבר ליופי, לצבעוניות ולכיף, פתאום יש לי גם חגבים וסלמנדרות, שלא נתקלתי בהם שנים, שחיים בגינה שלי.

 

עציצים, פרחים וקומפוסט - בחינם (כמעט)

עציצים: את הירקות הכי קל להתחיל משתילים, אבל יותר זול לקנות זרעים אורגניים או רגילים. כדי להנביט את השתילים אפשר להשתמש באריזות ריקות של יוגורט, קוטג' וכו', עם מספיק חורים לסינון. עציצים גדולים אפשר לעשות מקופסאות שימורים (שוב, חשוב מאוד לנקוב מספר חורים בתחתית), ולפעמים דרך מסעדה שכונתית, אפשר להציל דלי פלסטיק גדול של חמוצים או פחיות ענקיות ריקות של שמן. שוטפים, מנקבים חורים וממלאים באדמה.

 

פרחים: גרניום וצמחים ממשפחת הקקטוס אפשר לגדל מגבעול פשוט שתולשים בעדינות מצמחים של חברים. ברב המקרים אפשר לשים אותם ישר באדמה ולהשקות לעיתים קרובות עד שיקלטו (אחר כך צריך הרבה פחות מים). אם נתקלים בפרחי ציפורני החתול מיובשים אצל השכנים, אפשר לאסוף אותם ובפנים תמצאו זרעים רבים שקל לזרוע באדמה. את עשב הלימון אפשר לגדל מפקעת אחת שמפרידים בזהירות מהצמח. שומית ניתן לגדל אם זורעים שיני שום באדמה. וגם עלי סלרי לבישול אפשר לגדל ממה שנותר מתחתית הירק, שבדרך כלל זורקים.

 

קומפוסט: את כל השאריות של הירקות, הפירות, שקיות התה, והמזון לא מהחי אני שומרת בשקית במטבח ומעבירה ביחד עם העלים היבשים בחצר לקומפוסטר העומד בפינה. הקומפוסטר הביתי שלי ממחזר אותם לייצור דשן אורגני ללא ריח להשבחת הגינה. זה כמעט כלום עבודה - כל מה שנדרש ממני הוא לסובב את הידית מדי פעם ולדאוג שיהיה קצת לחות. פתאום פח הזבל שלי הרבה יותר נקי, ובין מיחזור הפלסטיק, הניירות והצנצנות (שאני משתמשת בהן לאחסון מזון), כיף לגלות שהבית שלי תורם הרבה פחות זבל למזבלה העירונית.

 

עוד כיף היה לי לגלות שהקומפוסטר הוא תוצרת הארץ, פרי פיתוחה של חברת כתר. הוא עשוי מפלסטיק ממוחזר, אסתטי וגם ניתן לגריסה חוזרת ולמחזור. החיסרון היחידי הוא שצריך להרכיב אותו בעצמך, אבל גם צריך חבר או חברה שיעזרו (יש ספרון עם הוראות מפורטות). מסתבר שהקומפוסטר שלי גם זכה בפרס עתיר של משרד התמ"ת לעיצוב תעשייתי ישראל, אבל גם הייתי אוהבת אותו ללא הזכיה. ניתן להשיג אותו במקומות כמו "אייס" ו"הום סנטר" והוא עולה בסביבות ה-500 שקלים.

.

סלט עגבניות, בזיליקום ושום

את הסלט הזה מבקשים ממני לעשות לעיתים קרובות כי הוא כל כך עשיר בטעם (במיוחד עם העגבניות והבזיליקום שאני קוטפת טריים). יש עגבניות נהדרות גם בשוק עכשיו וכדאי לנצל אותן. הסלט הזה מוסיף צבע והולך יופי עם רב מאכלי הקיץ.

 

טיפ: מה ההבדל בין בזיליקום לריחן? הריחן הוא הזן המקומי של הבזיל עם עלים קטנים יותר מהזן האיטלקי - הבזיליקום. למתכון הזה אני אישית מעדיפה את הריחן אך ניתן להשתמש בכל זן.

 

המרכיבים (ל-4-6 מנות):

4-6 עגבניות בינוניות בשלות אך מוצקות, פרוסות דק

3-4 שיני שום גדולות, פרוסות דק

כף וחצי שמן זית

חופן עלי בזיליקום או ריחן

מספר טיפות שמן בלסמי (לא הכרחי)

מלח ים גס

פלפל שחור גרוס בנדיבות


(צילום: ירון ברנר) 

 

אופן ההכנה:
  1. פורסים את העגבניות עם סכין חדה (חשוב) ומניחים אותן בצלחת גדולה עם עלי ריחן או חצאי עלי בזיליקום בין הפרוסות.
  2. מפזרים שיני שום ויוצקים למעלה שמן זית וחומץ בלסמי אם משתמשים. מפזרים מלח ופלפל שחור בנדיבות ואוכלים. ניתן לארוז ולקחת לפיקניק.

 

סלט נבטוטי עדשים ביתיים ואגוזים

את הסלט הפשוט והסופר בריא הזה עושים מעדשים תוצרת המטבח ביתי. אפשר להכין לנשנוש לערבי המונדיאל או להוסיף ממנו לסלט ירוק. מאחר שהעדשים הן דלות קלוריות, השילוב ביניהן לבין אגוזים וזרעים למיניהם, הרבה יותר עוזר לשמור על הגיזרה מפיצוחים רגילים.

 

המרכיבים (לכ-4-5 כוסות):

1/2 כוס עדשים חומים או ירוקים

1/2 כוס פולי מאש

1/4 כוס פיסטוקים שלמים

1/4 כוס שקדים

1/4 כוס זרעי דלעת (או חמניות)

1/2 כף שמן זית כתית מעולה (או שמן שומשום)

מלח מתובל או מלח עשבים

 

אופן ההכנה:

  1. הנבטים: שורים את העדשים והמאש ביחד במשך הלילה או לפחות כמה שעות.
  2. מסננים אך שומרים במסננת רשת גדולה מעל קערה. פעם או פעמיים ביום שוטפים (שומרים את המים לעציצים). עד הערב הנבטים ינבטו ויהיו מוכנים לאכילה.
  3. קולים את הפיסטוקים והשקדים בטוסטר וקוצצים גס. מוסיפים לסלט ומוסיפים חצי כף שמן זית ומלח לפי הטעם.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים