שתף קטע נבחר

למה בבוקר הקול נשמע נמוך? צרידות. ספר חדש

"גוגל מוגל" היא באמת תרופת קסם? אכילת דבש תורמת לבריאות הגרון? והאם תה עם לימון מומלץ להרגעת הגרון? איך לשמור על קול צלול ובריא - נירה גל, מורה מוסמכת לפיתוח קול ולדיבור, בספר חדש

מדוע כשקמים בבוקר הקול נשמע צרוד ונמוך?

כשקמים בבוקר, לאחר שנת הלילה, מחזור הדם עייף ועצל. זרם הדם הנמוך בשרירים מקשה על מערכת הקול לפעול ולכן הקול נמוך. כדי להחזיר לקול את צלילותו כדאי להתעמל, להמרצת מחזור הדם, ולנשום נשימות עמוקות. כמו כן, מומלצות מקלחות חמות וקרות לסירוגין.

 

כיצד משפיע עודף ליחה על הקול?

עודף ליחה גורם לשיעול קולני או לכחכוח מטריד, וכך משפיע לרעה על הקול. עודף ליחה יכול לנבוע מסיבות שונות שמקורן באף, בריאות או בקיבה. אם הפרשה מוגברת של ליחה נמשכת לאורך זמן, יש לפנות לרופא אף-אוזן-גרון לאבחון מקור ההפרשה.

 

האם צריך לכחכח כאשר יש גירוי בגרון?

לא. אסור לכחכח! כחכוח המלווה בהוצאת קול גורם לשפשוף ולמתח במיתרי הקול ומגדיל כל נזק או בצקת הקיימים בהם. אם יש גירוי עדיף להשתעל, לבלוע מים או לבלוע רוק. אם בכל זאת חייבים לכחכח, עשו זאת ללא קול, כדי שלא להטיח את המיתרים זה בזה. דרך נוספת היא לסתום קלות את האף ולשאוב את הליחה פנימה, באמצעות הגרון בלבד. יש לשאוב את הליחה לכיוון מעלה, כמו נחירה תוך שאיפה, ואז לבלוע או לירוק החוצה.

 

האם שתיית חלב גורמת לליחה בגרון?

לא אצל כולם. כשיש ליחה, ואם אינך סובל מרגישות למוצרי חלב, דווקא מומלץ לערבב רבע כוס חלב (לא חם מדי) עם רבע כוס מי סודה פושרים ולשתות מיד. זוהי “תרופת סבתא” נהדרת המסלקת ליחה ומקלה על השיעול. כמו כן, משקה זה מנטרל גם את חומציות הקיבה (אם כי אינו מומלץ בשימוש באופן קבוע).

 

האם שתיית תה חם עם לימון מרגיעה את הגרון?

במקרה של מחלה נגיפית, תה עם לימון אכן יכול להקל על הגרון הכואב. אולם, מאחר ולימון מייבש את הגרון, המשקה אינו מומלץ לפני הופעה בימתית או לסובלים מרפלוקס הוושט.

 

משקה ביצים “גוגל מוגל” - סגולה או אגדה?

גוגל מוגל הוא משקה מחלמון ביצה טריה, מעורבל עם דבש וחלב, ולעיתים גם בתוספת מעט קוניאק או רום. למשקה יש מוניטין רב שנים של תרופת קסם לשיעול, כאבי גרון וצרידות. אם הבעיה היא דלקת נגיפית, המשקה יכול להקל על התסמינים. אך אם הסיבה היא מקור אחר, המשקה לא יביא לריפוי.

 

האם שתיית אלכוהול מומלצת לחימום הקול?

כן ולא. שתיית כוסית אלכוהול (30 cc) עוזרת להרפיית השרירים ולהרגעתם. זהו המינון המומלץ במצבי מתח במיתרי הקול. מאידך, שתיה מוגזמת של אלכוהול גורמת ליובש הריריות בגוף ולהפרשת שתן מוגברת, וכך עלולה להוביל להתייבשות. כמו כן, מחקרים הוכיחו שישנו קשר בין צריכה גבוהה של אלכוהול לגידולים ממאירים בחלל הפה, הלוע והריאות.

 

האם אכילת דבש תורמת לבריאות הגרון?

לא לכולם. דבש דומה למזונות אחרים המעוררים חומציות קיבתית, כגון עגבניות, פירות הדר, שוקולד, חצילים ומזונות מטוגנים. מזונות אלה משפיעים לרעה על רפלוקס הוושט.

 

האם שתיית משקה חם טובה לגרון?

לא. אין לשתות משקאות חמים מדי או קרים מדי. טמפרטורות קיצוניות גורמות לגירוי הריריות. טמפרטורה גבוהה עלולה לגרום לכוויה וטמפרטורה נמוכה - להצטננות.

 

האם נכון ללחוש כאשר הקול צרוד?

לא. כאשר לוחשים, לא משתמשים בחללי התהודה, מה שמונע רעידה תקינה של מיתרי הקול. התוצאה היא מאמץ יתר של המיתרים לפיצוי על היעדר עוצמת הקול וכן תופעות נלוות נוספות.


הליכה באוויר הצח חיונית לבריאות הקול. (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

מה עושים כאשר חשים ביובש בפה ובגרון?

מיתרי הקול זקוקים ללחות על מנת לפעול כשורה, לכן חשוב להקפיד לבלוע רוק לעיתים קרובות. אם הבליעה אינה נוחה, משמע שאחזקת הראש אינה נכונה. במקום שבו נוח לך לבלוע רוק, שם היא תנוחת הראש הנכונה ושם הכי קל לנשום, לדבר ולשיר. אם הפה יבש מאוד כתוצאה מהתרגשות, נשוך בעדינות את קצה הלשון ותבלע. הרוק מרכך את היובש. כמו כן, יש להקפיד על שתיית כוס מים פעם בשעה. עצה זו חיונית במיוחד אם אתה נוטל תרופות שגורמות ליובש בגרון (בין היתר, כדורים המכילים מנטול, קרמל ושמן אקליפטוס).

 

איך שומרים על בריאות הקול כאשר קר מאוד?

כאשר הטמפרטורות נמוכות, יש להקפיד לחמם ולהגן על הצוואר, בית החזה והגב ולהימנע מדיבור בחוץ. כמו כן, כאשר שוהים בבית, אין לסגור את כל החלונות. תמיד יש להשאיר חלון פתוח לוויסות האוויר ולניקוי חלל החדר מהצטברות של חיידקים.

 

האם ארוחה כבדה משפיעה על הקול?

ארוחה כבדה מעמיסה על מערכת הנשימה, משום שהסרעפת עולה למעלה ומקשה על הנשימה. על כן, לפני מתן הרצאה או לפני הופעה בימתית הכרוכה בדיבור או בשירה, מומלץ לאכול ארוחה קלה.

 

האם הליכה ופעילות ספורטיבית אחרת באוויר הצח תורמת לקול צלול?

בהחלט כן. הליכה או כל פעילות אחרת באוויר צח מספקת תמיכה נשימתית טובה, שכאמור חיונית לבריאות הקול.

 

האם ניתן לשנות את הקול?

בעיקרון, לכל אדם יש קול ייחודי שלא ניתן לשנותו, כפי שלא ניתן לשנות את טביעת כף היד. ניתן לפתח את המנעד ואת התהודה, אך לא מעבר לכך. עם זאת, כיום ישנה טכניקה ניתוחית חדשה לשינוי הקול על ידי "הרפיית" המיתרים להשגת קול נמוך, וכן "מתיחת" המיתרים (ממש כמו כיוון מיתרי גיטרה) להשגת קול גבוה יותר. אני איני ממליצה על ניתוחים אלה, להוציא מקרים הכרחיים של שינוי מין, היות והם מותירים צלקת על מיתרי הקול.

 

כיצד משפיעה בריאות השיניים על מערכת הקול?

חשוב לשמור על שיניים בריאות גם לטובת קול צלול, משום שכל זיהום בשיניים יכול לעבור לגרון ולמיתרי הקול.

 

האם פירסינג בלשון ובאף משפיע על הקול?

מומלץ מאוד להימנע מפירסינג באף ובלשון. פירסינג בלשון עלול לגרום לדלקות שיכולות להתפשט לכל המערכת הקולית וכן להתנוונות ולעיוות של שרירי הלשון. התוצאה לאורך זמן היא צרידות ודיבור כבד. פירסינג באף חוסם את השער לנשימה חופשית ועלול לגרום לקשיי נשימה, ובעקבות כך להפרעות בתהודה ובדיבור, עקב נשימה לא נכונה.

 

מתוך הספר "צרידות - למדו כיצד לרפא את קולכם וליהנות מקול בריא וצלול", מאת: נירה גל, הוצאת דיונון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עטיפת הספר. תה עם לימון לא מומלץ לפני הופעה בימתית
צילום: בן לם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים