שתף קטע נבחר

מתי נוהגים לומר את תפילת "שמע ישראל"?

שאלה:

 

תפילת "שמע ישראל" - מתי אומרים אותה ולמה היא טובה? (איריס, מרכז)

 

תשובה:

 

איריס שלום וברכה.

 

"שמע ישראל", היא אחת האמירות היסודיות של עם ישראל. זו פרשה הכתובה בספר דברים ותחילת הפרשה היא: "שְׁמַע יִשְׂרָאֵל ה' אֱלֹהֵינוּ ה' אֶחָד: וְאָהַבְתָּ אֵת ה' אֱלֹהֶיךָ בְּכָל לְבָבְךָ וּבְכָל נַפְשְׁךָ וּבְכָל מְאֹדֶךָ". (דברים פרק ו)

 

בפרשה זו נקרא עם ישראל להאמין באחדות ה', כלומר, כל התופעות הקיימות בעולם מקורם בה', ואנו מצווים להאמין בזה, לאהוב את ה', לשננן וללמד זאת, ולכתוב את הפרשה במזוזות ובתפילין.

 

יש מצווה לאמרה בכל יום פעמיים, בערב ובבוקר. וכך כותב הרמב"ם: "פעמיים בכל יום קוראין קריאת שמע בערב ובבקר, שנאמר 'ובשכבך ובקומך' בשעה שדרך בני אדם שוכבין וזה הוא לילה, ובשעה שדרך בני אדם עומדין וזה הוא יום". (הלכות קריאת שמע פרק א, א) חכמים תיקנו לאמרה בתוך תפילת שחרית וערבית.

 

חשיבותה וערכה של הפרשה היא כאמור, בהצהרה על אמונה בייחוד ה'. בעיקר בימים עברו, בהם האמינו עובדי האלילים, בכוח פרטי האחראי לכל פעולה בטבעית בעולם; יש אל לאור ואל לחושך, יש אל הטוב ויש אל הרע וכדומה, הייתה הצהרה באמונת האחדות קריאה ייחודית, המייחסת את כל הדברים בעולם לאל אחד.

 

מבחינה עקרונית, גם הדתות שבאו אחר כך – הנצרות והאיסלם, קיבלו את האמונה באל אחד.

 

בנוסף, התפרסמה קריאה זו בזמני צער ואסון, וכך מסופר על ר' עקיבא, שהוציאוהו להורג בייסורים, והיה קורא קריאת שמע, ויצאה נשמתו באמירת "אחד" שבפסוק הראשון, כאומר, גם בזמן קשה כל כך, הוא מאמין ומקבל שה' הוא אחד, והוא ממשיך לאהוב אותו גם בניסיון קשה כל כך.

 

מאז, כאשר אדם נפטר, משתדלים שיאמר, או שאומרים איתו פסוקים אלו.

 

אמירה זו הפכה להיות מעין סיסמה של אמונה של עם ישראל, המלווה אותנו בכל ההיסטוריה. כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים