שתף קטע נבחר

הגורם השני לעיוורון: כיצד מטפלים בגלאוקומה?

היא מתפתחת ללא כל סימנים קליניים והחולה יכול לחוש בה רק לאחר שכבר פגעה באופן בלתי הפיך בראייתו. רופאת העיניים ד"ר אודרי קפלן-מסאס מסבירה כיצד ניתן להילחם בגלאוקומה, המכונה גם "הגנב השקט של הראייה"

"הגנב השקט של הראייה". כך מכונה מחלת הגלאוקומה, שהיא הגורם השני בשכיחותו לעיוורון בעולם המערבי. הגלאוקומה זכתה בכינוי הלא מחמיא מפני שהתפתחותה אינה מלווה בכאב או בסימנים מקדימים, והחולה מודע למחלתו רק לאחר שראייתו נפגעה.

 

כיום מאובחנים ברחבי העולם כ-60 מיליון חולי גלאוקומה. לפי הערכות, עד 2020 יאובחנו עוד כ-20 מיליון חולים. מספר חולי הגלאוקומה בישראל מוערך ב-60 עד 80 אלף, ובכל שנה מתווספים אליהם כ-6,000 חולים.

 

מהי גלאוקומה?

גלאוקומה היא שם כולל לקבוצה של מחלות עיניים, שהמשותף לכולן הוא ניוון הדרגתי של תאי עצב הראייה. המחלה גורמת לצמצום שדה הראייה ובהיעדר טיפול אף עלולה לגרום לעיוורון. יש לה שני סוגים: צרת זווית ופתוחת זווית. האחרונה היא הנפוצה יותר בישראל, ואליה נתייחס במאמר זה.

 

למחלה כמה גורמי סיכון, שהעיקרי בהם הוא לחץ תוך עיני גבוה. הלחץ עולה כתוצאה מחוסר איזון בין ייצור הנוזל שממלא את העין לניקוזו, בשל חסימה הדרגתית של מערכת הניקוז שבזווית העין. עליית הלחץ פוגעת בעצב הראייה, האחראי על העברת המידע שנקלט ברשתית אל מרכז הראייה במוח, והנזק שנגרם הוא בלתי הפיך. כשיש פגיעה מתמשכת בסיבי העצב גורמת המחלה לאובדן הראייה ההיקפית: שדה הראייה מצטמצם ואפשר לדמותו להסתכלות דרך צינור צר.

 

גורמי סיכון נוספים לגלאוקומה הם קרובי משפחה שסבלו או סובלים מהמחלה, גיל (40 ומעלה), יתר לחץ דם, סוכרת, ניתוחי עיניים, היסטוריה של פציעה בעין, מוצא אפרו-אמריקאי וקוצר ראייה.


 

מניעת התקדמות המחלה

הדרך הטובה ביותר למניעת עיוורון כתוצאה מגלאוקומה היא אבחון מוקדם של המחלה. ככל שהאבחון מוקדם יותר, כך הסיכוי לבלום את המחלה טוב יותר. לכן רצוי לערוך בדיקת עיניים שגרתית אצל רופא אחת לשנה או שנתיים, החל

מגיל 40. הבדיקה כוללת מדידת לחץ תוך עיני והסתכלות במנורת סדק על עצב הראייה. היא אינה פולשנית ואינה כרוכה בכאב. לאחר האבחון אפשר לשלוט בגלאוקומה ולעצור את קצב התקדמותה, אך לא ניתן לתקן את הנזק שכבר נוצר.

 

גלאוקומה היא מחלה כרונית ומי שחולה בה חייב להיות במעקב ובטיפול במשך כל חייו. המעקב כולל ביקור סדיר אצל רופא עיניים מומחה וכן ביצוע בדיקת שדה ראייה מדי כמה חודשים.

 

הטיפול בגלאוקומה מתמקד בהורדת הלחץ התוך עיני (IOP) עד לרמה שבה לא תיגרם פגיעה נוספת לעצב הראייה. רמה זו נקראת "לחץ מטרה". לחץ המטרה שונה מאדם לאדם ועשוי להשתנות במשך חייו של כל אדם.

 


גורם הסיכון העיקרי: עליית הלחץ התוך עיני (צילום: צילום: index open)

 

הטיפול: מתרופות ועד ניתוח

קיימות שלוש שיטות לטיפול בגלאוקומה: טיפול תרופתי, לייזר וניתוח. שיטת הטיפול המתאימה ביותר לחולה תלויה בסוג הגלאוקומה ובדרגת חומרתה, בהיסטוריה הרפואית שלו ובסגנון חייו.

 

  • טיפול תרופתי: מטרת הטיפול התרופתי היא צמצום ייצור נוזל העין או זירוז קצב פינויו, ובכך הפחתה של הלחץ התוך עיני. זהו טיפול שמרני, שיתרונו בכך שהוא מתבצע באמצעות תרופות שניתנות בטיפות או בכדורים. עם זאת, לטיפול התרופתי יש גם חסרונות: ירידת הלחץ אינה תמיד מספקת; לתרופות יש תופעות לוואי כמו תחושת עייפות, אדמומיות וצריבה בעיניים; יש חולים שמצבם הבריאותי אינו מאפשר להם ליטול את התרופות; וחולים מסוימים מדווחים על אי נוחות בנטילת תרופות על בסיס יומיומי. חסרונות אלה גורמים לרבים מהחולים לתור אחר אלטרנטיבות טיפוליות.

 

  • טיפול בלייזר: הטיפול החדשני מתבצע בלייזר קר (SLT - Selective Laser Trabeculoplasty). הוא לא חודרני, בטוח מאוד, קצר וללא כאבים. בטיפול זה נעשה שימוש בהבזקים קצרים של אור בעוצמה נמוכה, הנקלטים על ידי התאים העשירים במלנין שנמצאים בזווית העין. כאמור, בזווית העין נמצאת מערכת הניקוז של נוזל העין, והבזקי הלייזר מסייעים לפתיחתה. הטיפול בטוח ואינו משפיע על המבנים המקיפים את זווית העין, כך שבמידת הצורך ניתן לחזור עליו. בנוסף, הטיפול בלייזר אינו מצריך אשפוז ומתבצע תחת הרדמה מקומית בלבד, הניתנת בטיפות. חצי שעה לאחר הזלפת הטיפות מבוצע הטיפול בעזרת מיקרוסקופ ייחודי, ומיד אחריו אפשר לחזור לחיי שגרה ללא הגבלות.

 

הטיפול ב-SLT מביא להפחתה משמעותית בלחץ התוך עיני בקרב 85% מהמטופלים והוא נחשב לטיפול מהשורה הראשונה במקרים של גלאוקומה פתוחת זווית, ומאושר כטיפול קליני להורדת הלחץ התוך עיני. הוא מאפשר הפחתה או הפסקה של טיפול תרופתי, וניתן כטיפול ראשוני לחולים המתקשים בקבלת טיפול תרופתי.

 

עד לשנים האחרונות טיפלו בגלאוקומה באמצעות סוג אחר של לייזר, שנקרא ALT. בניגוד ל-SLT, מדובר בלייזר חם

שגרם להצטלקות ברקמה המקיפה את אזור הטיפול. מחקרים רבים הוכיחו כי ה-SLT יעיל באותה מידה ותורם לשמירה על האנטומיה של זווית העין.

 

  • טיפול כירורגי: במקרים קשים, בהם הגלאוקומה גורמת להידרדרות מהירה בראייה, וכן במקרים שבהם תרופות וטיפולי לייזר אינם מורידים את הלחץ התוך עיני באופן מספק, יש צורך בניתוח הנקרא ניתוח סינון (Filtering Surgery). קיימים כמה סוגים של ניתוחי גלאוקומה, שבכולם יוצר המנתח תעלה חדשה לניקוז הנוזל התוך עיני. הניקוז המשופר מביא לירידה בלחץ התוך עיני, שמאטה או עוצרת את התקדמות הפגיעה בעצב הראייה ומונעת איבוד חלקים נוספים משדה הראייה. לעתים קרובות מבצעים אצל חולי גלאוקומה ניתוח סינון בזמן ניתוח קטרקט. 

 

הכותבת היא רופאת עיניים מנתחת ב"מאוחדת", מנהלת שירות גלאוקומה בבית החולים אסף הרופא ומנתחת בכירה בבית החולים עין טל 


פורסם לראשונה 07/07/2010 22:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בכל שנה מתווספים 6,000 חולים בגלאוקומה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים