שתף קטע נבחר

 

בסלונים חוגגים: האדמו"ר רוקד עם החסידים

מייד עם היוודע דבר שיחרורם של האסירים מעמנואל, פתח רבם האדמו"ר מסלונים בריקוד סוער עם חסידיו בהיכל הישיבה במאה שערים. בסלונים מפרשים את הפשרה כניצחון מוחץ על בג"ץ "שעירער על עליונות התורה"

עם הגיע הבשורה מבג"ץ על ההחלטה לשחרר מהכלא את הורי המגמה החסידית מעמנואל, החלו בצד החרדי בחגיגות הניצחון: רבם של רוב ההורים, האדמו"ר מסלונים, פתח בריקוד שמחה סוער בהיכל הישיבה של החסידות בשכונת מאה שערים בירושלים, יחד עם עשרות חסידים ומאות התלמידים במוסד. עסקני הקהילה עושים את דרכם לבית המשפט כדי לשתות כוסית "לחיים" יחד עם האסירים המשוחררים.

 

בסלונים מפרשים את הפשרה שהושגה ואושרה הבוקר על ידי השופטים כניצחון מוחץ – בעיקר על בג"ץ ורשויות החוק, זאת משום שההסכם לא מחייב את ההורים לציית לפסיקה, כפי שהתעקש האדמו"ר. מקורביו אומרים ל-ynet כי פרט זה היה חשוב לו יותר מכל, משום שסבר שבג"ץ עירער עקרונית על עליונות התורה על החוק.


יוצאים מהכלא בשירה ובריקודים (צילום: גיא אסיאג)

 

אחד החסידים סיפר כי בסעודות השבת אתמול בחר הרבי באופן חריג לשיר שירים המלמדים על עמדותיו בפרשה: "הצילני נא מיד אחי, מיד עשו" – מתוך תפילת יעקב אבינו המתייחסת לאחיו הרשע, ושבהשאלה כוּונה על ידי האדמו"ר אל שופטי בג"ץ, ו"ונשגב ה' לבדו ביום ההוא" – על מלכות ה' שתשלוט בעולם באחרית הימים.

 

לאחר חגיגות, שהתקיימו גם מחוץ לבית המשפט העליון, נסעו האסירים המשוחררים לטבילה במקווה טהרה בירושלים - מנהג שהחסידים נוהגים לקיים מדי בוקר ונבצר מהם בעשרת הימים האחרונים. הם צפויים לשוב לכלא כדי להסדיר את שיחרורם ולאחר מכן יחזרו לירושלים לקבלת פנים שיערוך להם האדמו"ר מסלונים. בצהריים מתקיימת ישיבה בבית אגודת ישראל, בהם דנים עסקנים בקיומה של עצרת רחבה יותר אחר הצהריים.

 

כאמור, אחרי חודשים של מאבק - ומאסר בן עשרה ימים - התקבלה היום הצעת הפשרה שבמסגרתה ישוחררו הורי הילדות מעמנואל על ידי שופטי בג"ץ, לאחר שהוצגה על ידי העותרים וההורים וזכתה להסכמת הפרקליטות. השופטים קבעו כי ההורים המפרים ישוחררו עוד היום. "הגענו לשיאים שלא היינו צריכים להגיע אליהם, אביע תקווה שהדבר אכן יסתיים", אמר השופט אדמונד לוי. "אנו בסך הכל עם אחד אחרי הכל". מגיש העתירה, ראש עמותת "נוער כהלכה" יואב ללום, בישר כבר בהפסקת הדיון על "קץ האפליה בעמנואל".

  

לפי הפשרה שגובשה, הילדות יחזרו, ללא הפרדה, לבית הספר "בית יעקב" ביישוב למשך שלושת הימים שנותרו עד סוף שנת הלימודים, ובימים אלו ילמדו "אהבת ישראל". לאחר מכן, יוותרו חודשיים של חופש גדול - שבמהלכם תימצא פשרה לטווח הארוך. השופטים הודיעו לצדדים כי עליהם להציג לבית המשפט את ההסדר לשנה הבאה עד 25 באוגוסט.

 

מחאות ותפילות מחוץ לדיון

כ-30 מתפללים חרדים הגיעו הבוקר לאולם בג"ץ וקראו פרקי תהלים מחוץ לדיון. את הגעתם איבטחו למעלה מ-20 שוטרי יס"מ ומג"ב, בשל החשש להפרות סדר. כשביקשו מתפללים להיכנס לתוך בית המשפט, הם נענו בשלילה, לאחר שהמאבטחים אמרו כי "נלמדו לקחי העבר". מולם הפגין שמואל שטח, מנכ"ל "נאמני תורה ועבודה", יחד עם פעילים נוספים, נגד אפליה דתית: "המסר שלנו הוא שלפני 2,000 שנה חרבה ירושלים, ומה שקורה בכל פרשת עמנואל

הוא כתוצאה מחוסר מוכנות מצד קבוצות חרדיות להתפשר, מה שיוצר אפליה, וכתוצאה מכך שנאת חינם, שהיא זאת שהובילה לחורבן". מפגין ניסה לפתוח בדו-שיח עם פעילי הארגון. "קשה להיות חרדי וקשה יותר להיות יהודי חסיד", אמר. לדבריו, מחאת הורי עמנואל היא לא אפליה או גזענות מכל סוג, אלא ניסיון לשמור על מסגרת חרדית: "בסך הכל רצינו שאנשים לא יריבו, וכל אחד ישמור על מסגרתו שלו".

 

אריה צוריאל, תושב עמנואל, הגיע להפגנה ואמר כי מרגע שש"ס נכנסה לפוליטיקה "היא הביאה חורבן לתורה", כאשר כל עניינה הוא עניין של כסף ושררה". לדברי צוריאל, ש"ס יצרה שיא של גזענות שלא היה לפני הקמתה משום שהיא יצרה פילוג בין ספרדים לאשכנזים, כאשר היה צורך אמיתי לחבר ולא להפריד".

 

ישראל ויכלדר מחסידות סלונים אמר למפגינים כי אין מדובר בגזענות. לדבריו, גם חסידי סלונים לא יילכו ללמוד בחסידויות גור וויז'ניץ ה"אשכנזיות". "חינוך זה עניין של ערך נעלה. אין התייחסות לספרדים או אשכנזים, אם הבן שלי יצטרך זריקה לא אכפת לי שאחות ספרדייה תזריק לו. אנחנו מנסים לשמור על החסידויות שלנו וכל דבר בין אמירה של גזענות, פשוט לא נכון". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האדמו"ר מסלונים
צילום: משה אייזנבאך, חדשות 24
מומלצים