שתף קטע נבחר

הכרה כחלל צה"ל: כמה כסף יקבלו הקרובים?

המדינה הכירה ביאיר ששון כחלל צה"ל, למרות שנהרג בזמן עריקה. בצה"ל חוששים שההכרה של המדינה בשכול של המשפחה יזכה אותה בהטבות המגיעות לקרובי משפחתם של חיילים הרוגים, המגיעים לאלפי שקלים בחודש

היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, החליט היום (ג') לאפשר לעריק צה"ל, יאיר ששון, שנהרג בתאונת דרכים בשבוע שעבר - להיקבר בטקס צבאי. זאת, בניגוד לעמדת צה"ל, ולמרות העובדה שששון נעדר משירותו מאז ה-30 למאי. ההחלטה עוררה זעם רב בקרב קצינים בצה"ל, שנפגעו מההשוואה בין חיילים שנהרגו במסגרת שירותם ובין חייל שערק ממנו.

 

מעבר לעניין הרגשי, עשויה להיות לסוגיה משמעות כספית: משפחתו של חייל סדיר שנהרג בחופשה, בעת שירותו, זכאית לכל ההטבות והתגמולים להם זכאים חיילים שנהרגו במסגרת מילוי תפקידם, בקרב או בפעילות מבצעית. הכלל אינו חל בהכרח על עריקים, וההחלטה לקבור את ששון בטקס צבאי אינה מזכה את המשפחה בהכרח בהטבות.

 

אם משפחת ששון תרצה בהטבות כאלה, היא תצטרך להגיש בקשה נפרדת ואולי גם לפנות לערכאות, אבל גורמים צבאיים חוששים שההחלטה על הקבורה הצבאית פותחת פתח נורמטיבי ומשפטי לבקשת תגמולים לקרוביהם של ששון וגם לעריקים נוספים.

 

קיצבה חודשית של אלפי שקלים בחודש

שום סכום כסף לא יחזיר להורים שכולים, אחים שכולים, אלמנות ויתומים של הרוגים את קרוביהם ויקיריהם. אבל המדינה מפצה אותם, למצער, בתשלום כספי נדיב למדיי. זוג הורים שכולים של חייל הרוג, שאין להם ילדים נוספים, מקבל ממשרד הביטחון תגמול בסך 5,953 שקלים לחודש, למשך כל חייהם. הורים יחידים ואלמנים מקבלים 4,762 שקלים בחודש, ואילו זוג הורים גרושים 4,762 שקלים בחודש כל אחד. התשלום אינו חייב במס הכנסה והוא מתעדכן בהתאם למדד ולקריטריונים הקבועים בחוק. 

 

זוג הורים שכולים שלשניהם אין להם שום מקור הכנסה אחר של יותר מ-500 שקלים בחודש (לשני בני הזוג יחד) מקבל תוספת של 1,067 שקלים בחודש, ואילו הורה יחיד בלא הכנסה נוספת מקבל תוספת של 854 שקלים בחודש. בנוסף, מקבל כל זוג הורים החזר הוצאות חודשי של עד 330 שקלים לחודש על ביטוח רכב, רכישת תרופות ומסי קנייה, וכן השתתפות של 141 שקלים בתשלום ביטוח בריאות.

 

אם להרוג היו אחים, מקבלים ההורים תוספת של 20% לגובה התגמול החודשי שלהם על הילד הראשון ותוספת של 11% עבור כל ילד נוסף. זאת, במידה והילדים הם מתחת לגיל 22, ועד שהם מגיעים לגיל זה.   

 

אלמנות מקבלות עוד יותר

אלמנתו של חייל שנהרג, ללא ילדים, מקבלת תגמול של 6,396 שקלים בחודש למשך כל חייה. בהגיעה לגיל 60, עולה התגמול ב-10%.

 

אלמנה עם ילד עד גיל 18 זכאית לתגמול חודשי בסך 7,898 שקלים, ואלמנה עם ילד בגיל שבין 18 ל-21 זכאית לתגמול של 7,551 שקלים בחודש. עבור כל ילד נוסף שגילו עד 21 היא מקבלת תוספת של 346 שקלים.

 

אלמנה עם ילד או ילדים בגילאי 21-24 זכאית לתשלום של 6,995 שקלים בחודש, ואלמנה עם ילד או ילדים מעל גיל 24 זכאית לקצבה של 6,521 שקלים בחודש. התשלום גדל ב-10% בכל מקרה כשהאלמנה מגיעה לגיל 60.

 

גם אלמנות, כמו הורים שכולים, זכאיות להשתתפות בתשלום ביטוח הבריאות. בנוסף, מקבלת אלמנה מדי שנה דמי הבראה של 355 שקלים.   

 

יתומים: קיצבה לא, מענקים כן

יתומים של חיילים שנהרגו אינם מקבלים קיצבה חודשית, אך המדינה מסייעת להם בתחנות חשובות בחייהם. יתום המתחתן עד גיל 30 מקבל ממשרד הביטחון מענק נישואין של 105,837 שקלים. יתום רווק הרוכש דירה עד גיל 30 מקבל מענק של 84,669 לסבסוד רכישת הדירה. אם היתום התחתן אחרי שרכש דירה, הוא מקבל עם חתונתו 21 אלף שקלים. בנוסף, הוא יכול לקבל הלוואה לצורך נישואין או דיור עד לגובה של 25,500 שקלים. 

 

יתומים מקבלים מענק של 5,700 שקלים למימון חגיגת הבר/בת מצווה שלהם ומענק של 13,500 שקלים לסבסוד חתונתם; מימון מלא של שכר הלימוד באוניברסיטה, והשתתפות של עד 22,500 שקלים בשנה במימון הלימודים במכללה, בנוסף לדמי מחיה לתקופת לימודיו; השתתפות של 1,800 שקלים במימון לימודי נהיגה עד גיל 30; מימון של 50% מהמסים על רכישת הרכב הראשון שלו.

 

המענקים להורים שכולים ולאלמנות הם כמעט אוטומטיים, וניתנים על ידי משרד הביטחון מהרגע שההרוג מוכר כחלל צה"ל - הכרה שניתנת לכל חייל שנהרג בזמן שירותו הסדיר. המענקים ליתומים, לעומת זאת, כרוכים בבירוקרטיה, כיוון שהיתום צריך לפנות למשרד הביטחון לקבלת כל מענק ולהגיש טפסים המעידים על לימודיו, נישואיו והרכישות שביצע. 

 

חייל הרוג בקטטה במועדון = ילד שנהרג בפיגוע

יש לציין כי הוריהם ובנות זוגם של חיילים שנהרגו מקבלים פיצוי דומה לזה לפיצוי שהביטוח הלאומי מעניק להוריהם ובני/ות זוגם/ן של אזרחים שנהרגו מפעולות איבה. במלים אחרות: הוריו של חייל, שיצא לבלות בפאב ונהרג בקטטה או מנהיגה בשכרות, יקבלו למשך כל חייהם קיצבה, שדומה לקיצבה שיקבלו הוריו של פעוט שפיגוע טרור או בהפגזה בזמן מלחמה.

 

למרות שהחוק מחייב את משרד הביטחון והביטוח הלאומי לתת פיצויים זהים לחיילים ולאזרחים, שני הגופים מחשבים את הפיצוי לפי סולמות בירוקרטיים שונים, והפיצוי, בפועל, הוא שונה מעט. זוג הורים לילד שנהרג בפיגוע מאז שנת 1994 מקבלים מהביטוח הלאומי קיצבה חודשית של 5,694 אם לילד לא היו אחים, 6,833 שקלים לחודש אם היה לילד אח אחד ו-10,591 שקלים אם להרוג היו שבעה אחים.

 

הורה יחיד שילדו נהרג בפעולת איבה מקבל קיצבה של 4,555 שקלים בחודש אם אין לו ילדים נוספים עד גיל 21, 5,694 שקלים בחודש אם יש לו ילד אחד נוסף מתחת לגיל 21 ו-8,200 שקלים אם היו לו חמישה אחים.

 

אלמן או אלמנה של אזרח שנהרג בפעולת איבה החל מפברואר 1997 מקבל קיצבה חודשית של 6,494 שקלים אם אין לו ילדים מתחת לגיל 21, 8,019 שקלים בחודש אם יש לו ילד אחד מתחת לגיל 21, 11,423 שקלים בחודש אם יש לו ארבעה ילדים ו-14,827 שקלים אם יש לו שבעה ילדים. בני זוגם של אזרחים שנהרגו מוקדם יותר אינם מקבלים קיצבה. 

 

בנוסף, זכאים הורים שכולים, אלמנים ויתומים של נפגעי פעולות איבה לחלק מהמענקים שניתנים לבני משפחתם של הרוגי צה"ל ואף יותר מכל, כולל טיפול פסיכולוגי בחינם, עזרה ברכישת רכב, השתתפות בביטוח הבריאות, פטור מאגרת רישום דירה בטאבו, החזר של 50% על הוצאות השימוש בטלפון הביתי, ועוד. 

 

יתומים של הרוגי פעולת איבה מקבלים מהביטוח הלאומי מימון ללימודים גבוהים ולהכשרה מקצועית, ומענקים לרגל חתונה ובר/בת מצווה, בדומה לאלה הניתנים ליתומי צה"ל. יתומים ששני הוריהם נהרגו בפעולות איבה מקבלים קצבה חודשית קבועה של 3,737 שקלים בחודש עד הגיעם לגיל 27 ושל 2,989 שקלים בחודש מגיל 27 עד גיל 37 וכן מענק נישואין ודיור. חשוב לציין כי כמעט שאין יתומים ששני הוריהם נהרגו בעת שירות צבאי סדיר, כי אמהות לילדים, ככלל, אינן משרתות בשירות סדיר בצה"ל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יעקב ששון, אביו של יאיר ששון
צילום: גיל יוחנן
חיילים שנהרגו בתאונות מקבלים כמו הרוגים במלחמות
צילום: הרצל יוסף
מומלצים