שתף קטע נבחר

בעקבות המחסור, מקצוע חדש: סייעת לאחות

בישראל רק 5.6 אחיות ל-1,000 נפש - לעומת 8.4 במדינות אחרות ב-OECD. משרד הבריאות: ללא שינוי דרסטי, שיעור הרופאים והאחיות ידרדר בתוך 5 שנים. לפי תוכנית חדשה שהוצגה היום, יתווספו מאות סטודנטים לרפואה וסיעוד בשנה, הקלות ללומדים בחו"ל וגם מקצוע חדש - סייעות לאחיות

המחסור הקיים באחיות והמחסור הצפוי ברופאים מניע את משרד הבריאות לתוכנית שאפתנית: במסיבת עיתונאים שהתקיימה היום (ב'), הוצגה תוכנית להתמודדות עם החסר הקיים וזה הצפוי. במסגרתה, יוכנסו עוד מאות סטודנטים ללימודים בבתי הספר לרפואה ולסיעוד בכל שנה, יינתנו תמריצים לרופאים בפריפריה ואף יווצר מקצוע חדש: סייעות לאחיות, שמטרתן להקל על העומס הקיים במחלקות.

 

לראשונה, בדק משרד הבריאות את מספר הרופאים המועסקים בפועל ברפואה: בישראל ישנם 24,100 רופאים, שהם 3.4 רופאים ל-1,000 נפשות. מדובר בממוצע גבוה יחסית למדינות אחרות ב-OECD, שם הממוצע עומד על 3.1 ל-1,000 איש. עם זאת, בהיעדר שינוי, שיעור זה צפוי לרדת מתחת לממוצע ה-OECD בתוך 5 שנים.

 

לגבי אחיות מועסקות, השיעור עומד על 5.6 אחיות ל-1,000 נפשות, כאשר ממוצע ה-OECD הוא מעל 8.4. גם שיעור זה, כאמור, צפוי להידרדר בשנים הקרובות אם לא יתבצע שינוי.

 

האם גיל הפרישה יעלה?

לפי נתונים שהציג משרד הבריאות, המקצועות שנמצאים במצוקה הגדולה ביותר ומחייבים צעדים מיידים הם: הרדמה, טיפול נמרץ, רפואת פגים, פסיכיאטריה של

הילד, התפתחות הילד, נוירולוגיה, גריאטריה ורפואת שיקום. מקצועות שבהם המחסור הוא גבולי הם: כירורגיה, כירורגית ילדים, רפואה פנימית ופתולוגיה. 

 

לפי התוכנית, יגדל ב-400 מספר הסטודנטים לרפואה בכל שנה, וב-1,200 מספר הלומדים בבתי הספר לסיעוד. מנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר רוני גמזו, הזהיר כי גם הגידול במספר הסטודנטים הוא רק שימור של המצב הקיים, ומטרתו למנוע הידרדרות נוספת. 

 

התוכנית כוללת גם פתיחה של בית ספר נוסף לרפואה בצפת, סגירה של תוכניות לימוד לסטודנטים זרים (במסגרתן לומדים 150 סטודנטים לרפואה בישראל בשנה) והכנסת ישראלים במקומם, ועידוד רופאים ישראלים שלומדים בחו"ל לחזור לישראל בתום הלימודים על-ידי הקלה בתהליך הקליטה וסיוע כספי. כמו כן, יינתן סיוע לרופאים שרוצים לעלות לישראל. לפי משרד הבריאות, ייפתחו גם מעונות יום לילדי אנשי צוות רפואי בבתי החולים.

 

ד"ר גמזו הוסיף כי משרדו בוחן את האפשרות להעלאות את גיל הפרישה במקצועות שנמצאים בחסר, בהסכמת הרופאים.

 

משרד הבריאות התייחס גם לבעיות בפריפריה: "יש בעיות בפריפריה", אמר ד"ר גמזו, "יש שם תקנים פתוחים של רופאים ואין מי שיאייש אותם וזה רק יחריף. רואים את הנדידה של הבעיות האלו גם למרכז". סגן שר הבריאות יעקב ליצמן דיבר על מתן תמריצים בפריפריה, והגדלת המענקים שניתנו כבר בהסכם בוררות הרופאים למקצועות במצוקה.

 

המקצוע החדש: סייעת לאחות

בנושא המחסור באחיות, ובנוסף להגדלת מספר הסטודנטים לסיעוד, הציג המשרד תוכנית שבמסגרתה החל מאוקטובר הקרוב, יחלו 200 סטודנטים בקורס הכשרה כסייעי/ות לאחיות. הסייעות יפעלו ככוח עזר מיומן ויבצעו פעולות בסיסיות כמו רחיצה והאכלה של מטופלים, וכן מדידת לחץ דם ומדדים נוספים, בעיקר במחלקות פנימיות וגריאטריה. ההכשרה תימשך שלושה חודשים ומיועדת לבוגרי ובוגרות תיכון. לדבר ד"ר שושנה ריב"א, ראש מנהל הסיעוד במנהל הבריאות, "מטרת התוכנית היא להוריד עומס מהאחיות ולפנות אותן לצורך תפקידים מורכבים יותר."

 

במסגרת התוכנית להעלאת מספר האחיות, צפויים להפתח בתי ספר לסיעוד בארבע מכללות קיימות, ועוד תוכניות להסבת אקדמאים לסיעוד.

 

בנוסף, הודיע ד"ר גמזו על פתיחת מחלקה לתכנון כוח אדם רפואי במשרד הבריאות, על מנת לבצע תכנון ארוך טווח של צפי כוח האדם. כמו כן, יחל

המשרד בקמפיינים לגיוס אנשי רפואה, רופאים צעירים וסטודנטים למקצועות במצוקה.

   

למשרד הבריאות אין אומדן עלויות של התוכנית, אך ההערכה היא כי מלבד פתיחתו של בית הספר לרפואה בצפת, עלותה עומדת על עשרות מליוני שקלים. עיתוי הצגתה אינו מקרי: בימים אלו מתנהל מו"מ בין משרד האוצר ומשרד הבריאות על תקציב השנתיים הבאות, נפתחים הסכמי תקציב תלת-שנתיים, ואחרי החגים צפוי להתחיל מו"מ בין האוצר לרופאים על שכרם. מחר (ג') תדון ועדת הבריאות במחסור בכוח אדם במקצועות הרפואה. לדברי ליצמן, "אין מצב שנגיע להסכם עם השכר בלי תוספת מיטות ובלי עדכון תקציבי לקופות החולים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בקרוב תהיה לה סייעת. אילוסטרציה
צילום: לע"מ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים