שתף קטע נבחר

בנק ישראל מכניס עשרות מיליוני שקלים לרצועה

זה שוב קורה: בנק ישראל עומד להחליף לממשלת החמאס שטרות בלויים ולפרוט במזומן משכורות שהועברו מרמאללה. החמאס: "אנחנו מעבירים כסף מזויף והם מחזירים כסף אמיתי". בישראל מאשרים שהכסף עבר, אך מכחישים שהוא מזוייף

בנק ישראל עומד להעביר לרצועה השבוע עשרות מיליוני שקלים. זאת, פחות מחצי שנה אחרי הפעם הקודמת. באתר האינטרנט של חמאס נטען כי סכום ההעברה עומד על 81 מיליון שקל. גורם בכיר במערכת הבנקאית הישראלית טוען שהסכום יהיה נמוך מכפי שטוענים בחמאס, אך מאשר כי יש כוונה לפרוט עבור תושבי הרצועה עשרות מיליוני שקלים.

 

 

באתר החמאס מציינים כי בנק ישראל פורט לבנקים ברצועה כסף משני סוגים. הראשון, החלפת שטרות בלויים וכסף שהממשלה הפלסטינית של סאלם פיאד מרמאללה מעבירה לעזה, כחלק מהסיוע שלה לרצועה. השני, פריטת כסף שמגיע מהגדה. גורמים במערכת הבנקאות הישראלית והפלסטינית מאשרים את הצהרות החמאס. בבנק ישראל סירבו להגיב לידיעה.

 


אתר החמאס: "העברנו לישראל כסף מזוייף"

 

בחמאס טוענים כי בנק ישראל יחליף עבור הבנקים בעזה כ-31 מיליון שקל של כסף "בלוי" שנאסף ברצועה. מדובר בהליך שבנק ישראל מבצע כל העת גם עבור בנקים ישראלים ועבור בנקים פלסטיניים בגדה.

 

סגן שר האוצר של ממשלת החמאס, איסמעיל מחפוז, התגאה באתר החמאס: "אנחנו מעבירים לישראל כסף מזויף, והם מעבירים לנו בתמורה כסף תקין". עם זאת, גורם בכיר במערכת הבנקאית הישראלית מכחיש את הטענה לגבי החלפת כסף מזוייף: "הטענות כל העברת כסף מזוייף הן קשקוש והתרברבות שווא של החמאס. כל הכסף נבדק במכונות של בנק ישראל, ואפילו שקל אחד אינו מזוייף".

 

הממשלה הפלסטינית ברמאללה מעבירה לעזה כ-50 מיליון שקל, ובנק ישראל פורט את הכסף עבור בנקאים בבנקים פלסטיניים בעזה ומכניס את המזומנים לרצועה. זאת, לאחר מספר חודשים שבהם העבירה ממשלת פיאד לרצועה מאות מיליוני שקלים בהעברות בנקאיות. 

 

למה הם צריכים את הכסף?

יצוין כי בנק ישראל אינו עובר על החוק, כיוון שהחלפות הכספים נעשות עבור סניפים עזתיים של בנקים חוקיים שמרכזם אינו ברצועה, כמו בנק קהיר עמאן. עם זאת, ההעברה מעלה כמה שאלות קשות: מדוע בנק ישראל מטפל בצרכים הפיננסיים של סניפי בנקים השוכנים בתוך שטח שהוכרז כ"יישות עויינת", ולשם מה יש צורך בשקלים ברצועה, כאשר שקלים כמעט שלא יוצאים ממנה?

 

מאז שהוסר, בפועל, המצור הכלכלי על הרצועה, מגיעות מרבית הסחורות לרצועה ממצרים, דרך מעבר רפיח, ומישראל, דרך מעבר כרם שלום.

 

גורם צבאי ישראלי מספר כי: "הסחורות מועברות לרצועה דרך שטח סטרילי, והן לא נכנסות אם הכסף לא שולם מראש. העזתים שרוכשים את הסחורות שנכנסות לשם שולחים צ'קים מראש. יש מקרים נדירים שבהם סוחרים מגיעים לשטח הסטרילי ומשלמים במזומן, אבל זה מגיע לכמה מיליוני שקלים בודדים בשנה". 

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רצועת עזה: למה הם צריכים שקלים
צילום: רויטרס
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר
צילום: חגי אהרון
מומלצים