שתף קטע נבחר

היהודי הנודד: מסביב לעולם עם טלית, כיפה ושביס

יהודים מאמינים רבים המבקרים בחו"ל נתקלים בקושי בשילוב מצוות הדת והנאה מהאפשרויות הייחודיות שמציעות הערים השונות. כיום יש יותר ויותר אמצעים המאפשרים פתרון הולם, ונוח

אתם אוהבים מאוד לטייל, גילוי העולם הרחוק שמעבר לים קורץ לכם, ואתם גם יהודים מאמינים המקפידים על כל המצוות, קלה כחמורה. ניצבות בפניכם שתי אפשרויות - להעמיס תיקים ומזוודות בקופסאות שימורים ומזון כשר מהארץ, לקוות כי תגיעו לריכוז של קהילה יהודית שיש בה בית כנסת ומניין - או לצאת לטיול מאורגן עם חברה מסודרת הדואגת לכל הצרכים.

 

עבור תיירים רבים מהמגזר הדתי ההתמודדות בארץ רחוקה בה לא ניתן להשיג "פת ישראל" הקשתה על ההתנהלות ואף גרמה לכך שאנשים רבים טסו לימים מעטים בלבד, וכך נמנעה מרבים ההנאה הגדולה של גילוי ארצות מעבר לים. בנוסף, היצע הטיולים לציבור הדתי היה קטן בהרבה מההיצע לציבור החילוני בשל הלוגיסטיקה המסובכת המצריכה תכנון טיול עבור ציבור זה.


לתקוע בשופר גם בניו יורק - אפשרי בהחלט (צילום: AP)

 

כמובן שאין להכליל ולהתייחס למגזר הדתי כמקשה אחת. על מרבית המשתייכים לטיולי המסורת המאורגנים ניתן לומר שהם שומרי מסורת או חובשי כיפה. כיום יש כמה חברות תיירות שמוציאות טיולים לציבור הדתי ולשומרי מסורת, המתוכננים בדרך שמאפשרת לציבור הדתי ליהנות ממנעמי העולם - אך גם לשמור על ערכי המסורת.

 

טיול מאורגן "רגיל" או טיול מאורגן "כשר"

יש השקעה גדולה הניכרת בכל אספקט בטיול: בשונה מטיולים מאורגנים רגילים, ב"טיולי המסורת" יש להקפיד על כמה דברים: ראשית, מדריך מיומן המכיר את איזור הטיול לעילא, אך גם שמסורת ישראל מהווה נר לרגליו.


אתרים פופולריים ב"טיולי מסורת" - בתי כנסת. הלסינקי (צילום: רויטרס)

 

שנית, אווירה יהודית - גם כאשר יהודי מאמין נמצא בחו"ל הוא מעוניין ליהנות מקצת "אווירה יהודית", ולכן רצוי לבחור קבוצה ומדריך שיתבלו את ההסברים בהרצאות עם זיקה יהודית ואמרות חז"ל באתרי התיירות השונים.

 

שלישית, קדושת השבת - חשוב כי אווירה זו תישמר יחד עם הקפדה על תפילה, ארוחת שבת ודרשת שבת, שיעניקו לשומעים אותן חוויה יהודית עוצמתית בחו"ל. רביעית, ביקור בבתי כנסת רבים, בתי חב"ד ובמונומנטים יהודיים, בהתאם ליעד ולמקום בו נמצאים. כמובן שלא ניתן לנסוע מכניסת השבת עד צאתה, ולכן במידה ומטיילים בשבתות יש לוודא כי מדובר בטיול במרחק הליכה סביר ממקום המלון.


תמיד נחמד בבית חב"ד. פושקר, הודו (צילום: רוית גונן)

 

המוטיב המרכזי ביותר בטיול הוא מוטיב האוכל - האוכל הכשר לרוב אינו זמין ביעדים אליהם נוסעים, ולכן בוחרים בשינוע ארוחות (לקיחת מזון מהארץ כך שניתן יהיה לחממו בחו"ל), או באכילה במסעדות כשרות בלבד (ולא אחת יש לתאם הגעה מראש ולבדוק את נושא הכשרות מול הרבנות המקומית). לעתים יש צורך בתיאום לוגיסטי סבוך - הלחם חייב להיות כשר ("פת ישראל"), חייבים לקחת יין מישראל בבקבוקי פלסטיק (שלא יישברו), לסעוד בכלים חד-פעמיים וכו'.

 

כרטיס מגנטי לדלת החדר בשבת?

זה אמנם נראה טריוויאלי עבור מטיילים רבים, אך הדבר הופך למעט מסובך יותר כאשר נעשית פנייה לציבור הדתי. ראשית - עבור דתיים רבים מעט "צורם" לראות מאכלים לא כשרים בארוחת הבוקר, גם אם הם לא אוכלים אותם בעצמם. יש לבדוק מראש אם ניתן לקבל מזנון פרטי, דבר אותו נהוג לעשות בעיקר עבור הטיולים המאורגנים. מזנון כזה, אגב, מייקר את עלות הטיול, ויש לקחת זאת בחשבון.

 

בעיה נוספת - דתיים נוהגים להקפיד על תפילות יומיות, אך לעתים אין בית כנסת קרוב וקיים קושי להשיג ספר תורה בתפילות יום השבת וימי שני וחמישי. כמו כן, דלתות הנפתחות על ידי חיישן או כרטיס מגנטי הן בעייתיות בשבת, ויש צורך לדאוג מראש למפתחות מכניים.


בערים עם ריכוז יהודי גדול אפשר למצוא מקום להניח בו תפילין (צילום: AP)

 

בטיולים כאלה קיים "נוהל שבת", המייעד את היום בעיקר לתפילות ולמנוחה, ולעתים ניתן לקיים בו טיול רגלי באזור המלון כל עוד מקפידים לא לחלל שבת. ארוחות השבת הארוכות הנערכות בטיולים לשומרי המסורת מגבשות מאוד את הקבוצה כולה, כאשר בארוחה שרים, משוחחים ומדברים על פרשת השבוע ונושאים נוספים.

 

יעדים פופולאריים

בעבר נדמה היה כי היעדים שנתפסים כקרובים, בדומה לאירופה הקלאסית או אגן הים התיכון, הם הפופולריים ביותר עבור תיירי המגזר הדתי. המצב כיום שונה מאוד - שומרי המסורת מגלים את העולם כולו, מספרד, מרוקו, שבדיה ועד אוסטרליה, כל האפשרויות פתוחות. היעד שנדמה כי תפס את התאוצה הגדולה מכולן הוא טיולי המשפחות לארצות הברית, יעד נכסף בו נמצאות קהילות יהודיות רבות והפך לאחרונה לאפשרי בעקבות הפיחות בשער הדולר. הטיול ברחבי "ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות" מציע מגוון אטרקציות - טיול מחוף לחוף, לנדוד בעקבות ערי החוף המזרחי או לבקר בניו-יורק ובחוף המערבי.

 

אטרקציות, מישהו?

מטבע הדברים, טיול של בני המגזר הדתי דורש אטרקציות מעט אחרות מהטיולים ה"רגילים". אזור בו נמצא בית כנסת מפורסם או בית עלמין עתיק יומין יכול להיות אטרקציה וציון דרך מעניין, במיוחד אם הוא קשור לאחד מגדולי הדור הקודמים (בדומה לבית העלמין בפראג בו קיים קבר המהר"ל). גם מקומות בהם נמצאים מונומנטים יהודיים מעניינים עשויים למשוך תשומת לב רבה. מעבר לכך, אין הרבה הבדל מהטיולים ה"רגילים", נופים מרהיבים ותרבויות שונות יתקבלו בשמחה.


אטרקציות זה לא רק דיסנילנד. בית העלמין היהודי בפראג (שלום בר טל)

 

והמחיר? לא בשמיים

כאשר עורכים השוואה יבשה בין מחיר טיול לשומרי המסורת לבין טיול זהה לקהל החילוני, המחיר עבור שומרי המסורת גבוה יותר. שינויי העלות נובעים בעיקר מרכישת ארוחות השבת ומההקפדה על הפרטים הקטנים.

 

כמו כן, המצב הקיים בו לא ניתן לנסוע בשבת מצריך מלון הממוקם במרכז תיירותי שעלותו גבוהה יותר ממלון הממוקם מחוץ לעיר, למשל. עם זאת, המחירים פחות גבוהים מבעבר, ויש לזכור כי הם כוללים הכל ומאפשרים יציאה לחופשה בראש שקט.

 

  • "מיני ברצלונה" - טיול של חמישה ימים בספרד בחבל קטלוניה (שבירתו היא ברצלונה) יעלה החל ב-1,039$ לאדם בחדר זוגי.

  • טיול אוריינטלי במרוקו (11 ימים) יעלה החל ב-1,970$ לאדם בחדר זוגי.
  • טיול לניו יורק והחוף המזרחי (מתאים גם למשפחות). מחיר לאדם בחדר זוגי החל ב-4,572$.

 

  • עמיקם שרון, מנהל ההדרכה של חברת "נתור"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא לשכוח להביא למטוס
צילום: גבי מנשה
ארזת אותם לבד?
צילום: הרצל יוסף
מומלצים