שתף קטע נבחר

גינה לי גינה: סיור בין פינות חמד בתל אביב

גם כשהטמפרטורות מטפסות, אפשר לוותר לכמה שעות על המזגן ולטייל בין הגינות המופלאות של העיר ללא הפסקה. סיפורם של המזרקות, המפלים והפסיפסים שטרם הכרתם

יצאנו לסרוק את תל אביב ונגזרותיה השכונתיות, כדי למצוא עיר אחרת, כזו של הפוגות שמרחיבות את הלב - מפל קטן שהקשבה לו מעבירה לתדר אחר, שושנות מים פותחות לוע חושני, דגי נוי בצבעים עזים או ריח של טבע מלבלב בשמש קופחת. גם אם אתם ציניקנים, תעשו לעצמכם טובה, ותעצרו לרגע, כדי לקטוף קצת יופי ולנשום אוויר טוב.

 

שיאיר לי, שיאיר

"בשבילי גן מאיר, נשענים על מקלות... מעלינו ינועו עצים, שיאירו באור בין ערביים", כתב נתן אלתרמן. בשנת 1931, במלאת 70 לראש העיר, מאיר דיזנגוף, החליטה העירייה להקים גן ציבורי ראשון לכבודו, והצייר אהרון הלוי זכה בתחרות לתכנון הגן. למרבה הצער, גשמים הציפו את השטח, ובשלולית שנקוותה השיטו ילדים סירות. כבדיחה הם כינו את השלולית "אגם מאיר", ודיזנגוף ביקש מיד לבטל את התוכנית ולמחוק את שמו מעליה. המשורר הלאומי, ח.נ ביאליק, הוא שהפציר בעירייה להמשיך בתכנית להקמת הגן, שנחנך לבסוף בשנת 1944.

 

בשנת 2000 הגן שוקם, ובמקום המדשאה והמזרקה שעמדה בו, הוצבה בריכת פרחי מים גדולה שעוטה פנים שונים לפי שעות האור, וכלבים רבים מקיימים מולה דייטים חופשיים מרצועה.

 

  • מיקום: בין רחוב קינג ג'ורג' לרחוב טשרניחובסקי


במקום המדשאה הוצבה בריכת פרחי מים. גן מאיר (צילומים: גילי מצא)

 

בולוורד רוטשילד

שדרה אמיתית בסגנון אירו-רומנטי יש לנו ברוטשילד. השקמים המיתולוגיים של העיר נטועים בה, וגם הרבה עצי פיקוס. היא נצבעת לפי העונות באדום של צאלון או בסגול הסיגלון. זהו מוזיאון פתוח לאדריכלות, משכנם של עשרות בתי קפה עתירי אווירה, פסלי חוצות וקהל מגוון, לצד ספורטאי אופניים ואצנים, הומלסים שוכני-ספסלים ומטפלות עם עגלות. לצד בית מספר 113 תמצאו אגמון מלאכותי שבנוי מאגנים קטנים עם דגי נוי, שחזור של בריכת נוי שהוקמה על-ידי הברון רוטשילד בעצמו, ושוחזרה לקראת ביקור הנכד שלו.


אגמוני רוטשילד. מארחים הומלסים לצד אצנים במנוחה

 

גן הגת

פינת חמד שאינה ידועה לרבים היא גן הגת, ששופץ לאחרונה ויופיו נחשף מחדש. בשנות המנדט היה בו מוסך לתיקון כלי רכב של הצבא הבריטי, ועם קום המדינה, הוא הפך ל"מחנה בן עמי" על-שמו של בן-עמי פכטר, מהרוגי שיירת יחיעם. בשנות ה-50 עלתה תוכנית להפוך את המחנה הצבאי לגן ילדים, אך לדחפורים שהגיעו למקום חיכתה הפתעה בדמות חרסים מפוזרים. הארכיאולוג העירוני קבע ללא עוררין כי מדובר בגת עתיקה לדריכת ענבים מימי החשמונאים, והממצא הוביל להחלטה לבנות סביב הגת גן שישמור על אופיה המקראי, עם עצים משבעת המינים.

 

  • מיקום: בגב כיכר המדינה, בין רחוב הלסינקי לרחוב לזכרון יעקב. כניסה מרחוב חברה חדשה

 

גן העצמאות

גן ובו בריזה טובה, שבמשך שנים הוזנח וזכה למוניטין מפוקפק. העצים הראשונים ננטעו ביום השנה להכרזת העצמאות של המדינה, והוא תוכנן בסגנון אנגלי על-ידי האדריכל אברהם קרוון. בין שיחי הרדוף הנחלים וחבצלת החוף מתנודדים האשלים ואלת המסטיק, ששולבו בהתאמה לצד סלעי הכורכר. זו משימה קשה לנוכח תנאי הלחות והמליחות מהים הצמוד, אך נראה שהם עומדים בכך בגבורה.


גן העצמאות. תדמית מפוקפקת וסלעי כורכר אמיצים

 

בגן בריכת פסיפס עם מזרקות של האמן שמעון צבר, בסגנון המוזאיקות הביזנטיות שנתגלו בחפירות ארכיאולוגיות בסמוך. לפני כשנה בוצעה בגן מתיחת פנים מסיבית בנסיון לשקם הריסות שגרמו לו ונדליסטים במשך השנים. כיום הגן מאיר את פניו בתאורה ייחודית בדמדומים לקהילת הגייז כמו גם לספורטאים הרבים, למתרחצים בחוף הדתיים ולאינספור התיירים בטיילת.

 

  • מיקום: רחוב הירקון, על הטיילת

 

פארק וולפסון

על גבעה בדרום העיר שוכן פארק וולפסון, מוקף בעצי שקמים עתיקים ובמשטחי דשא המשמשים כר נרחב לפיקניקים. להבדיל מהאגם המלאכותי בפארק הירקון ומסירות הפדאלים המיושנות שלו, כאן יש שיט בודד: ברבור זקן ומותש, שגולש בין שני מפלסים מדורגי-מפל. הפארק, שנחנך ב-1976 בתרומת אדית וסר אייזיק וולפסון, מוכר גם כ"עיר הלבנה" בשל פסליו הבהירים של דני קרוון.

 

  • מיקום: בין דרך השלום לכביש הטייסים ולה גארדיה


עצי שקמים ומשטחי דשא המשמשים כר נרחב לפיקניקים. פארק וולפסון

 

גן הנביאים

עצי הגן ניטעו ב-1933 לצד טראסות כורכר, מרבדי דשא, קקטוסים, פרחים וחורשת אורנים, והוא בהחלט שווה הצצה. מתחת לפרגולה הוא מציג אלמנטים ימיים בדמות מפל קסום, וכדאי מאוד לבקר בו ביום חמים כדי להצטנן קצת.

 

  • מיקום: רחוב יחזקאל 14 פינת רחוב מלאכי, סמוך לשדרות נורדאו 


פינת חמד שאינה ידועה לרבים. מפל בגן הנביאים

 

וכמה גינות חמד נוספות

במסגרת שיטוט ברחבי העיר גילינו גם כמה פינות נוספות, נטולות היסטוריה ארוכה, שלא נותר אלא לשטוף בהן את העיניים ולספוג את יופיין.

 

  • ברחוב המרד 29 שוכן "בית התעשייה" ובו שתי בריכות בפאטיו מקורה, עם מזרקות, צמחי מים ופסלי דולפינים. בבית הקפה הצמוד תרגישו כאילו שנחתתם בלב פיאצה שכונתית ברומא.


הבריכה המקורה ב"גן התעשייה". פיאצה כמו ברומא

 

  • בפינת הרחובות ויצמן וברקוביץ, מאחורי מוזיאון תל אביב, יש בריכת נוי עם שושנות מים מרהיבות בסגול וורוד.

 

  • צמוד למועדון ה"זאפה" ברחוב ראול ולנברג 24 ברמת החייל יש שדרת מים דמויית-נחל, נטועה בגינה קטנה, המהווה ריאת אמנות וטבע בלב-לבה של תעשיית ההיי טק המקומית. לא לשכוח להציץ בפסל הכסא הטמוע בתוך בריכת המוזאיקה הכחולה.

 

 

  • גילי מצא, עיתונאית וצלמת אווירה ונוף שצילומיה מתפרסמים בעולם

     


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שושנות מים בגן ברקוביץ
צילום: גילי מצא
בבריכה הקסומה מאחורי מוזיאון ת"א
צילום: גילי מצא
מומלצים