שתף קטע נבחר

"ישראל לא מונעת שוחד עובדי ציבור זרים"

לפי דו"ח עמותת שקיפות בינ"ל-ישראל, ישראל מדורגת בין המדינות בהן אין אכיפה של אמנת ה-OECD למאבק בשוחד של עובדי ציבור זרים עם מדינות כמו יוון, טורקיה וקנדה. הובעה דאגה לגבי אי חקירת האשמות הנוגעות לתעשייה הבטחונית

ישראל מדורגת בקבוצת המדינות בהן אין אכיפה של אמנת ה-OECD למאבק בשוחד של עובדי ציבור זרים. כך עולה מדו"ח המעקב בעמותת שקיפות בינ"ל-ישראל (שבי"ל), הסניף הישראלי של ארגון Transparency International, שפורסם היום (ד').

 

ישראל נכללת בקבוצת המדינות בהן יש אכיפה מעטה או אי-אכיפה של האמנה. בקבוצה זו נכללות 19 מדינות נוספות, ביניהן יוון, טורקיה, קנדה, פולין, אירלנד ואוסטריה. שתי קבוצות נוספות המוצגות בדו"ח הן מדינות בהן קיימת אכיפה פעילה של האמנה - דנמרק, גרמניה, איטליה, נורבגיה, שוויץ, בריטניה וארה"ב, ומדינות בהן קיימת אכיפה מתונה - כמו ארגנטינה, בלגיה, פינלנד, צרפת, יפן, הולנד, דרום קוריאה, ספרד ושבדיה. 

 

בדו"ח נכתב, כי בישראל לא קיימת נגישות למידע בנוגע לחקירות או מקרים של שוחד לגורם זר. כמו כן מוזכרת בדו"ח העובדה, כי קבוצת העבודה של ה-OECD טענה שניתן לעשות יותר כדי להעלות את המודעות לגבי עבירה של מתן שוחד לגורם זר. בנוסף, הביעה קבוצת העבודה דאגה לגבי אי חקירת האשמות חמורות הנוגעות לחברות בתעשייה הבטחונית וכן העלתה שאלות הנוגעות להנחיות בנוגע לסגירת חקירות כאשר אין עניין לציבור. 

 

השנה חלה עלייה במספר המדינות בהן יש אכיפה פעילה מארבע לשבע מדינות, עם הצטרפותן של דנמרק, איטליה ובריטניה. לפיכך, יש כיום אכיפה פעילה של האמנה במדינות המייצגות 30% מהיצוא העולמי - עלייה של 8% לעומת השנה שעברה.  

 

מספר המדינות בקטגוריה של אכיפה מתונה השתנה מ-11 ל-9 מדינות לעומת השנה שעברה. המדינות בקבוצה זו מייצגות 21% מהיצוא העולמי, והן כוללות גם את צרפת ויפן, החברות ב-8G. הממצא המאכזב ביותר הוא שעדיין ישנן 20 מדינות - כולל קנדה, החברה ב-8G - בעלות אכיפה מעטה או אי-אכיפה, המייצגות כ-15% מהיצוא העולמי. מספר זה כמעט לא השתנה בחמש השנים האחרונות.  

 

הגורם המרכזי המוצג בדו"ח לעיכוב באכיפה הוא מחסור ברצון פוליטי - הן בצורה פסיבית, כגון כישלון במתן מימון והון אנושי הולם לאכיפה, והן בצורה אקטיבית, על ידי שיבוש פוליטי של חקירות ותביעות.

 

גליה שגיא, מנכ"לית עמותת שקיפות בינ"ל-ישראל, אומרת כי "מי שרוצה להמשיך ולהיות שחקן משמעותי בזירה הכלכלית הבינ"ל, חייב ליישם את חוקי המשחק החדשים אשר מטרתם ליצור עולם עסקים נקי משוחד. ממשלת ישראל חייבת להתחיל לאכוף בפועל את החוק בנושא ולפעול להעלאת המודעות הציבורית, אחרת נמצא עצמנו נפגעים לא רק ברמה הכלכלית אלא גם ברמת היחסים המדיניים הבינ"ל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה
צילום: קובי קואנקס
מומלצים