שתף קטע נבחר

לנדאו יציג תוכנית חירום חדשה למשק החשמל

תוכנית האב לפיתוח משק החשמל עד לשנת 2020 כוללת בין היתר הקמת תחנה דו-דלקית באשקלון, הקמת שתי יחידות הפועלות על גז וקיטור והוצאת מכרזים חדשים למתקני חשמל תרמו סולאריים

הקמת שני מחז"מים (יחידות ייצור שפועלות על גז וקיטור) חדשים בהיקף של 800 מגה וואט, הוצאת מכרזים חדשים למתקני חשמל תרמו סולאריים בהספק מצטבר של 500 מגה וואט, תוספת של 1,113 ק"מ של רשת להולכת חשמל במתח נמוך ו-1,425 ק"מ של מתח גבוה, התייעלות אנרגטית בקצב מינימלי של 3% לשנה והפעלת תחנה דו-דלקית (גז+פחם) חדשה באשקלון כבר ב-2015 - אלו עיקרי תוכנית החירום החדשה למשק החשמל שמשרד התשתיות אמור להציג ביום ראשון הקרוב בישיבת הממשלה.

 

 

מתווה החירום החדש, שהגיע לידי "כלכליסט", מציג בפני השרים תוכנית אב לפיתוח משק החשמל עד לשנת 2020 עם חלוקה רב שנתית לצעדים שצריך לבצע בעשור הקרוב בכל תקופת זמן - עד 2013, 2014 עד 2016 ו-2017 עד 2020.

  

גידול של 40% בביקוש לחשמל עד סוף העשור

הדו"ח המלא, שמתפרש על פני 26 עמודים, יוצא מנקודת הנחה שתוכנית החירום הנוכחית שמקודמת על ידי חברת החשמל תושלם במלואה (חלק א' + חלק ב'). מדובר בתוספת של חמש יחידות ייצור בגז טבעי עד סוף 2011, מה שיגדיל את רזרבת הייצור באלף מגה וואט, ותוספת של יחידות קיטוריות שיעניקו עוד כ-800 מגה וואט עד סוף 2013.

 

"מדיניות המשרד היא לשאוף לרזרבה (ייצור מעבר לצריכת החשמל) ברמה של 17% עד 20%, וזאת כדי לעמוד בדרישות לאמינות גבוהה באספקת החשמל", מציינים שם, ומזכירים שוב את דברי השר לנדאו שללא פיתוח מיידי צפוי משק החשמל להגיע לבצורת כבר בעוד שנתיים וחצי מהיום.

 

כדי לוודא שתוכנית הפיתוח החדשה אופטימלית לדרישות המשק נעשה שימוש באמצעים חיצונים ומשוכללים. התוצאה: "תוכנית הפיתוח מבוססת על בחינת מרחב התוצאות של מספר תרחישים. חלקם כלל השבתות חשמל של 10 יחידות ייצור פחמית בתחנת הכוח בחדרה בין 2013 ל-2017, כאשר כל יחידה מושבתת באופן יזום כדי להתקין בה פילטרים (סולקנים) לצמצום פליטת המזהמים.

 

משרד התשתיות בדק ארבעה תרחישים: "תרחיש קיצון" בו לא יהיה שימוש באנרגיות מתחדשות ולא תהייה התייעלות אנרגטית; "תרחיש שמרני" של התייעלות אנרגטית בהיקף של 10% עד סוף העשור ושימוש באנרגיות מתחדשות בהיקף של 5% בשנה; "תרחיש מתקדם" של התייעלות אנרגטית בהיקף של 20% עד סוף העשור ושימוש באנרגיות מתחדשות בהיקף של 10% בשנה ותרחיש "אגרסיבי" של התייעלות אנרגטית בהיקף של 10% עד 2013 ו-20% עד סוף העשור ושימוש באנרגיות מתחדשות בהיקף של 10% בשנה.

 

בנוסף נלקח בחשבון שהשימוש בתחנות כוח בטכנולוגיה של אנרגיה שאובה (מים שאובים מסובבים טורבינת כוח) יפעל רק ב-2015, ובנוסף שתחנת הכוח החדשה באשקלון (פרויקט D - תחנה דו-דלקית) תחל לעבוד בין 2015 ל-2016.

  

ארבע יחידות ייצור חדשות עד אמצע העשור 

התוצאה אותה קיבל משרד התשתיות נוגעת לכל יכולות ייצור האנרגיה המתוכננות במשק הישראלי בעשור הקרוב. המסקנה הראשונה היא ש"הקמת פרויקט D (תחנה דו-דלקית) הכרחית כדי להבטיח לכל אורך שנות העשור יחס של 40:50 בין זמינות אספקת חשמל מבוססת על פחם לזמינות אספקת חשמל מבוססת גז".

 

המסקנה השנייה של המסמך היא שנדרשת הקמת שתי מחז"מים (יחידות ייצור שפועלות על גז וקיטור) חדשים בהיקף של 800 מגה וואט. על פי משרד התשתיות, "יש להקים שני מחז"מים חדשים עד סוף 2013 בנוסף לאלו שמוקמים במסגרת תוכנית החירום 2008", וכדי להשיג את יעד ייצור החשמל יש להתחיל ולבנות אותן עד סוף השנה הזאת.

 

באופן לא מפתיע משרד התשתיות ממליץ ש"הקמת יחידות אלה תוטל על חברת החשמל אלא אם כן תוכח התקדמות משמעותית על ידי יצרן חשמל פרטי בחודשים הקרובים". יצוין שחברת החשמל מסוגלת לבנות את יחידות הייצור אולם המימון עבורן חייב לבוא ממקור חיצוני. 

 

 

הכתבה המלאה מתפרסמת היום באתר "כלכליסט".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר התשתיות הלאומיות עוזי לנדאו
צילום: יוסי וייס
מומלצים