שתף קטע נבחר

שעירים כאן סביב

היוזמה של החברה להגנת הטבע לאיתור השעיר המצוי, דורס הלילה הקטן ביותר בישראל, זכתה להיענות מרשימה. הציבור פקח אוזניים ולחברה הגיעו למעלה מ-1,400 דיווחים בחודשים האחרונים. התקווה היא כי בעתיד ניתן יהיה לקבל תמונת מצב מדוייקת על מצבו של השעיר בטבע

בתחילת אפריל, יצא לדרך "פרויקט שעיר" של החברה להגנת הטבע, במטרה לפנות לציבור לפקוח את האוזניים והעיניים כדי לסייע באיתורו של דורס הלילה הקטן ביותר בישראל,  השעיר המצוי (Otus scops).
 
בחברה חששו כי דורסי הלילה, הניזונים ממכרסמים ומחרקים מתמעטים באזור המרכז והחליטו להזמין את כל מי שמאזין לקריאותיו של השעיר, לדווח על מיקומו. באמצעות הורדת קובץ קול של קריאת השעיר ודיווח לאתר החברה, זרמו תוך מספר שבועות למעלה מ-1,400 פניות מכל רחבי הארץ.
 
מניתוח של 1,005 דיווחים שהגיעו לאתר החברה עולה כי קריאות השעיר נשמעו בכל רחבי הארץ, כשבראש הרשימה מככבת כפר-סבא (54), אחריה פרדס חנה-כרכור (48), כוכב יאיר (36), צאלים (23), רעננה וקרית טבעון (20), רמת השרון (19) ותל-אביב (16).
 

 


צילום: רוני לבנה
השעיר קרא, הציבור דיווח (צילום: רוני ליבנה)
 
 

פרויקט שעיר לטווח ארוך

"הכוח של הפרויקט טמון בחזרתיות שבו. בעזרת האנשים שהתגייסו לדווח לנו על השעירים, אנו נבדוק את המקומות הללו גם בשנתיים הקרובות, כך שנוכל לקבל תמונה מלאה ומדוייקת יותר על מצבם של השעירים בטבע המקומי.", אומר יואב פרלמן, המנהל את הסקר מטעם מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע. "המטרה שלנו, היא לגלות כמה מהשעירים אכן נשארו בישראל וכמה עצרו כאן במהלך נדידתם".
 
השעירים הם דורסי לילה קטנים ממשפחת הינשופיים, אורכו של שעיר הוא 18 – 19.5 ס"מ ומשקלו כ-65 – 90 גרם בלבד. עם נדידת האביב, אוכלוסיות של שעירים מצויים כבר הגיעו לישראל והחל מחודש אפריל, הם מקננים על עצים עד תחילת הקיץ. למרות שבמהלך הנדידה ניתן לראותם בכל הארץ, בעת עונת הדגירה על הביצים הם מצויים במרכז וצפון המדינה. בתקופת הקינון והדגירה, קולם הרם של השעירים נשמע למרחקים. 
 
לשעירים יש תפקיד חשוב בסביבה העירונית והכפרית בהדברת מזיקים. בתפריט הקולינרי שלהם ניתן למצוא מכרסמים קטנים, חרקים ופרוקי רגליים. כריתת עצים ישנים, שימוש בחומרי הדברה שמחסלים מכרסמים ומזיקים, שינוי של אזורים חקלאיים למטרות בנייה, מאבקים עם דורסים לילה אחרים, מאינות, דררות וחתולים משוטטים גם מאיימים על העופות הקטנים.
 
לדברי פרלמן, דווקא במקומות בהם היה חשש למספר נמוך של שעירים עקב בנייה מרובה ואובדן שטחי מחייה טבעיים של הדורסים, התגלו ריכוזי אוכלוסיה צפופים של שעירים. "במיוחד באזור מזרח גוש דן, אזורי השרון ועמק חפר, עמק יזרעאל, דרום הכנרת ועד לאזור השפלה", הוא מסביר. "בחלק מהמקרים הלכנו לאמת את הקריאות ונמשיך לעשות זאת גם בפעמים הבאות. אנו נעזרים בכלי מחקר מדעיים בסיוע נתונים מהציבור".
 

מרבית השעירים כבר סיימו את מחזורי הקינון שלהם וסביר להניח כי חלקם הגדול כבר החל בנדידה חזרה לאפריקה כדי לבלות שם את החורף.  פרלמן מציין כי כעת תהיה תקופה שקטה יותר על השעירים שעוד נותרו בישראל ובתחילת השנה ניתן יהיה לשמוע ביתר קלות את השעירים שיגיעו לישראל מאזורים צפוניים יותר. לאור הצלחת הפרויקט השעיר, בחברה להגנת הטבע לא פוסלים את האפשרות להשתמש ברצון של הציבור לסייע באיתורם של מיני ציפורים נוספים גם בעתיד.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התשמע קולי? שעיר מצוי
צילום: לביא לילו
מומלצים