שתף קטע נבחר

הזורים ברינה: מלחים מיוחדים

מה עוד אפשר לומר על מלח חוץ מזה שהוא מלוח? מסתבר שיש המון, בעיקר כשהוא בא בצורות, צבעים, ריחות וטעמים שונים. עשינו סיבוב בין המלחיות וגילינו עולם חדש ומלוח

אתם ודאי מכירים את האגדה על המלך והמלח, אותה אחת שמספרת על מלך גדול שכמו פולני טוב רצה לדעת עד כמה ילדיו אוהבים אותו ואחת פוחזת הודיעה לו שהיא אוהבת אותו לפחות כמו מלח. מפה לשם, אחרי הרבה כעסים ועצבים, הבת הסוררת פנתה למטבח וביקשה להגיש לאביה מאכלים ללא מלח, עד מהרה הבין המלך עד כמה הבת שלו חכמה וכמה היא אוהבת אותו. ועל מה כל הסיפור הזה? על המלח, על הטעמים שהוא מעניק למנות שונות וגם על היופי שהוא יכול להוסיף.

 

המלח הלבן הוא המוכר ביותר, משמש אותנו לתיבול בכל מנה אפשרית, החל מסלטים וכלה בעוגות. אבל מעבר למלח הישן והטוב, היום ניתן להשיג מלחים בריחות, צבעים וטעמים שונים מהמוכר. כדי שלא יהיה לכם מלוח מדי, בדקנו עבורכם אילו מוצרים יש: 

  

מלח ים יבש

בעין: גרגירים קטנטנים, נמסים במהירות על הלשון וכמובן בעת בישול.

בפה: הטעם מתקתק מעט. נשמע מוזר כשמדובר במלח, אבל לאחר כמה טעימות הוחלט שאכן מדובר בטעם מתקתק והמרקם עדין מאד, הן על הלשון והן ביד.

במספרים: נמכר באריזה של 650 גרם במחיר של עד 17 ש"ח וגם במטחנה במחיר של 14 ש"ח ל-90 גרם.

בשורה התחתונה: סטנדרטי ומתאים לכל בישול.

 

מלח גס

בעין: גרגרים בגודל של 1-4 מ"מ לגרגר. מראה מלבב של פתיתי שלג קטנים, מה שהופך את המלח הגס למתאים מאד להגשה.

בפה: מלוח מאד, לכן גם יש לשים לב לכמות שמפזרים על התבשילים, בייחוד אם הפיזור אינו אחיד. המלח אינו נמס ברוק ולא מומלץ לטעום אותו ללא תוספת כלשהי.

במספרים: נמכר באריזות של קילו (קופסת פלסטיק) במחיר של כ-6 ש"ח.

בשורה התחתונה: מתאים בעיקר לקישוט או בבישול כמצע, למשל של עוף.


מלח גס (צילום: איוי לרר) 

 

מלח ים אטלנטי Sel Marin

המוכר אומר: המלח האטלנטי מיובא מהאיים Re ו-Nourmoutier שלחופי צרפת. זהו מלח שנאסף ביד ולא עובר עיבוד. המלח עשיר במגנזיום וערכים תזונתיים, ומכיל מינרלים אשר נותנים לו את צבעו האפור המיוחד ואת הטעם והארומה הייחודיים הנשמרים במלח המוגש לשולחן כשהוא לח. מומלץ להשתמש בו בתבשילים ומנות בהן יגיע לסועד שלם ולא יימס בבישול.

בעין: גרגרי מלח אפרפרים ולחים למדי, שגודלם משתנה - מ-1 מ"מ ועד גבישי "ענק" בגודל 6 מ"מ. המלח מגיע בשקיות אטומות או בבקבוקון עם מטחנת פלסטיק.

בפה: אי אפשר לטעות במקור הימי של המלח, וגם המרקם הלח מעורר תחושה של משהו שהגיע זה עתה לחוף. הגרגרים עדינים יותר ממלח גס ונמסים על הלשון. גרסת המטחנה אמנם מנטרלת את אלמנט הקראנצ'יות של הגרגרים הגדולים, אולם הטעם והמרקם נשמרים.

במספרים: שקית של 1 ק"ג עולה 25 שקלים. בקבוקון מטחנה מסדרת Aroma di Toscana המכיל 80 גרם מלח יעלה כ-14 שקלים.

בשורה התחתונה: לא צריך להיבהל מהצבע, אבל צריך להיות מוכנים לארומה האטלנטית.


מלח ים אטלנטי לא גרוס (צילום: איוי לרר) 

 

מלח ים גס עם עשבי תיבול (Herbes Provençales)

המוכר אומר: זוהי תערובת המורכבת מטימין, רוזמרין, מיורן ובזיליקום (95% מלח ים טבעי, 5% עשבי תיבול). על השקית מצוין כי החומרים נאספו ידנית וכי אלו תבלינים אורגניים. התערובת מתאימה מאד לתבשילי קדרה, לפיזור על דגים ועל בשר לקראת סוף הבישול או בהורדה מהגריל. כמו כן, מתאימה גם לסלטים ותיבול גבינות ולפיזור על פוקאצ'ות ופיצות.

בפה: מלוח מאד, בעל מרקם גס הן של המלח והן של עשבי התיבול, לא מומלץ לטעום ללא תוספת. יש ריח חזק מאד של עשבי תיבול.

בעין: הגרגרים הם בגודל של 1-5 מ"מ ונראים שחורים בשל הערבוב עם עשבי התיבול.

במספרים: עלות של שקית במשקל 500 גרם נעה בין 25-35 ש"ח.

בשורה התחתונה: הצבעים מזכירים מלח מלוכלך, אבל אין ספק שבזה ייחודו ועם התבשיל הנכון הוא גם ייראה נפלא.

 

מלח עשבי תיבול וירקות דק אורגני

המוכר אמר: תערובת שמתאימה למרקים, רטבים ובשרים שונים. מכילה בצל, שום, פטרוזיליה, קארי ועירית. הירקות, כמו שמלח הגס שלמעלה, גם הם אורגניים.

בפה: לא מומלץ, מזכיר מאד טעם של אבקת מרק.

בעין: כמו הטעם, כך גם המראה, כמו של אבקת מרק. התערובת מתאימה לבישול משום שהיא נמסה מהר, אבל לא לתיבול של סלט למשל.

במספרים: אריזה של 90 גרם תעלה לכם 16-19 ש"ח.

בשורה התחתונה: כדי להתחיל עם כמות קטנה לתיבול, בשל הטעם החזק, ולתקן לפי הצורך.


ימין: מלח ירקות. שמאל: מלח עשבי תיבול (צילום: איוי לרר)

 

פרח המלח (Fleur de Sel)

המוכר אומר: רק בימים מסוימים בשנה שיש בהם את השילוב הנכון של שמש ורוח מעל ברכות המלח של האי הצרפתי Nourmoutier נוצרים גבישי פרח המלח. הגרגרים הלבנים צפים על פני המים ונאספים בזהירות באופן ידני. כך, אחרי ייבוש טבעי, נוצר המלח האצילי מכולם. בעין: גבישי מלח עדינים ונוצצים.

בפה: הגרגרים העדינים פריכים למגע השיניים, אך נמסים על הלשון.

במספרים: צנצנת זכוכית המכילה 125 גרם עולה כ-55 שקלים.

בשורה התחתונה: למי שהצליח לפספס את המחיר, היבואן מבהיר שבפרח המלח יש להשתמש לאירוח "אורחים רמי מעלה - על כבד אווז, סלט אנדיב, פטיפורים מיוחדים או פרלינים משוקולד". אם אלה לא מופיעים בתפריט הרגיל שלכם, סביר להניח שתוכלו לוותר על הרכישה הזאת.


פרח המלח (צילום: איוי לרר) 

 

מלח ים סיציליאני

המוכר אומר: גבישי מלח ים תיכון מאזור טרפני שבסיציליה. צבעו לבן בוהק, יבש, נקי לחלוטין וללא תוספים.

בעין: גבישים בגודל 1-4 מ"מ שלאחר המעבר במטחנה הפכו למלח דק.

בפה: עדין בטעמו ממלח שולחן רגיל, עם ניואנס של ים.

במספרים: אריזה גדולה (650 גרם) תעלה 17 שקלים. בקבוקון של 90 גרם עם ראש מטחנה (מסדרת Aroma di Toscana) יעלה 14 שקלים.

בשורה התחתונה: הטעם הימי האופייני למלח גס נשמר גם בגרסה הטחונה, בזכות העובדה שהמלח נטחן ממש לפני השימוש.

 

מלח דל נתרן

המוכר אומר: 50% מכמות הנתרן. המוצר ייחודי ל"מלח הארץ".

בעין: נראה רגיל, כמו מלח שולחני רגיל, בעל מרקם דק מאד.

בפה: זה אולי יישמע מוזר אבל הוא פחות מלוח מהמלח הרגיל, טעם של מליחות עדינה מאד.

במספרים: כמות של 250 גרם תעלה כ-10.50 ש"ח.

בשורה התחתונה: אומרים שהוא יותר בריא בגלל שיש בו פחות נתרן, מצד שני, הוא פחות מלוח ממלח רגיל אז צריך לשים יותר.


מלח דל נתרן (צילום: איוי לרר) 

 

מלח ורוד

המוכר אומר: המלח הוורוד שמגיע ממרגלות ההימלאיה מקורו במשקעים מעידן המזוזואיקון שהועשרו במינרלים במשך יותר מ-200 מיליון שנה. המלח מומלץ לתיבול "מנות כהות" שם יבלוט עם צבעו הייחודי.

בעין: בקבוק זכוכית שבראשו מטחנת פלסטיק ובתוכה גבישי מלח ורודים בהירים.

בפה: הגרגרים, שממילא צבעם בהיר מאוד, מאבדים את ייחודם לאחר המעבר במטחנה והופכים למלח דק שטעמו עדין מאוד.

במספרים: בקבוקון מטחנה מסדרת Aroma di Toscana המכיל 80 גרם מלח יעלה כ-14 שקלים.

בשורה התחתונה: חביב, אבל אל תשתמשו לתיבול מאכלים, אלא הגישו לאורחים את הצנצנת עצמה. אחרת אלמנט הרושם סתם עשה את כל הדרך מההימלאיה.

 

מלחי פירמידה

המוכר אומר: מלח הפירמידה מיוצר ביוון וייחודו העיקרי הוא בצורה - הפתיתים הם בצורת פרמידה וניתן לסדרם בקלות גם בתור קישוט על צלחות. מלחי הפירמידות מגיעים ב-6 טעמים שונים, לכל אחד מהם צבע אחר.

בעין: בתוך קופסאות הפלסטיק העגולות מגלים שברי פירמידות מלח קטנות בגודל 1X1 ס"מ.

בפה: מלח לבן - הגרסה הבסיסית, ללא תוספות טעם וצבע, התגלתה כמלוחה מדי. כלומר, ברור שמלח הוא מוצר מלוח, אבל בהחלט יש סיבה שמגישים אותו בפירורים קטנים; מלח רוזמרין – ריח רוזמרין חזק מאוד; מלח שחור – התחושה של אכילת פחם חביבה ברמת האטרקציה, אבל אל תצפו ליותר מאצבעות מלוכלכות - המלח חסר ריח וחסר טעם מיוחד; מלח צ'ילי – מלח לבן מנוקד באדום. חריף, ובעל ריח חזק מאוד של צ'ילי, אבל לא טעים; מלח מעושן – תמצית העישון שהוסיפו למלח בהחלט מורגשת בטעם ובריח; מלח בניחוח לימון – הצבע הצהוב הבוהק והריח העז, שהזכיר מטהר אוויר, לא עוררו חשק, להיפך, אבל לא היתה ברירה וטעמנו. נותר לנו רק לתהות איך קרה שמישהו חשב שזה רעיון טוב.

במספרים: מלח הפירמידה נמכר במחירים של 12.90-17.90 שקלים ל-100 גרם.

בשורה התחתונה: השבבים הגדולים וצורת המלח אכן מרשימים, אבל המוצר לא ממש פרקטי לבישול וגם לא להגשה - משום שהטעמים פשוט מאיימים להרוס מנות טובות. אם כבר הולכים על יופי, עדיף לוותר לחלוטין על הטעמים המוגזמים וללכת על הנטורל.

 

צילום: איוי לרר

 

 

אז מה עוד אפשר לעשות עם מלח?

 

עוף במלח

המרכיבים (ל-4 מנות): 

4 כרעי עוף עם העור, שטופים ונקיים

3 קילו מלח גס

כ-5 תפוחי אדמה שלמים עם הקליפה, שטופים ונקיים

רוזמרין

 

אופן ההכנה: 

  1. מניחים בתבנית אפייה נייר כסף שגבולותיו עוברים את תווי התבנית (כדי שאפשר יהיה לכסות את העוף.
  2. מפזרים במרכז התבנית מחצית מכמות המלח. מניחים את העוף במרכז ערימת המלח.
  3. מניחים את תפוחי האדמה סביב לכרעיים. מפזרים רוזמרין מעל.
  4. מכסים עם המלח הנותר. עוטפים את העוף במלח עם נייר הכסף, סוגרים את הנייר בצורה כזו שיווצר וואקום ובתוכו העוף.
  5. מכניסים לתנור לחום של 200 מעלות למשך שעה וחצי.
  6. כשמוציאים שוברים את המלח מסביב לעוף.


(צילום: ירון ברנר) 

 

את המלחים בכתבה ניתן להשיג ברשתות מובילות, טיב טעם, עדן טבע, טבע קסטל, כלים וטעמים, לגעת באוכל, ספייסס, חלקם בחנויות טבע ועוד. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלח ורוד
צילום: איוי לרר
מלח ים גס עם עשבי תיבול
איסוף פרח המלח
מלח דל נתרן
מומלצים