שתף קטע נבחר

טיול במעיינות הירקון: גן עדן ירוק בלב העיר

הפינות הנסתרות של מקורות הירקון מאפשרות התבודדות רגעית מהמולת היום וחלקות פיקניק לצד המים הצלולים, והנאה טהורה משפע הצמחייה והחי בחלקו הפחות מוכר של הנחל

בשירו "הבלדה על יואל משה סלומון", מתאר יורם טהרלב את הרוח בסבך הקנים לאורך הירקון, את הביצות, את החשש מהמלריה ואת נחישותו של "יואל מויישה" להתיישב במקום. למי שרוצה לראות כיצד נראה הירקון בעבר, נותר סמוך לפתח תקווה שריד קטן ויפה - מקורות הירקון.


שעת ערב בבריכת הנופרים (צילומים: פיני חמו)

 

מפתיע כל כך לגלות במרכז הארץ, בצמידות לאורבניות של גוש דן, טבע פסטורלי ובריכות נופרים צהובים מדהימות שמזכירות ימים נשכחים. מי היה מאמין שבעבר הניבו מעיינות הירקון כ-25 אלף קוב מים מדי שעה. הביצות ובריכות המים מילאו את המקום וסביבן צמחיה ענפה, בעלי חיים רבים וכמובן, איך לא, יתושי המלריה הידועים לשמצה.


רקבן, זבוב הנוהג להתחזות לדבורה

 

חברת מקורות שואבת את מרבית המים מהמעיינות, תוך שהיא מותירה חלק קטן מהמים המוזרם למקום. רשות נחל הירקון, שטיפוח ושמירת המקום באחריותה, מנתבת את המים הצלולים דרך בריכות הנופרים אל הירקון, במטרה לשמור את פיסת הטבע הקטנה והייחודית הזאת. מי הבריכות והירקון באזור זה נקיים וצלולים ומקורם בחלק זה משאיבת מקורות בלבד.

 

כאמור, בריכות הנופרים הן לב לבו של המקום, וסביבן שבילי טיול, מסלולי אופנים ופינות פיקניק מוצלות. האזור רוחש פעילות בכל שעות היום, ובשעות השחר ניתן לראות חסידי ברסלב טובלים במים הקרירים והצלולים. בשעות הבוקר המוקדמות כבר יושבים דייגים על שפת הבריכה, ורוכבי האופניים מדוושים במרץ בשבילים מסביב. אחר הצהרים מגיעים המטיילים והמשפחות לערוך פיקניקים במקום ולשכשך את רגליהם במים הצוננים, ובשעות השקיעה והערב ניתן למצוא זוגות רומנטיים מתבודדים בפינות הפסטורליות במקום.


כחליל על ענף דק. פרפר מעוטר ומנוקד כנפיים

 

המים הנקיים במקום גרמו לכך שהמקום עשיר באופן מיוחד במגוון גדול של צמחים ובעלי חיים. זולת הנופר הצהוב ישנם צמחי מים רבים, ובהם הקנה המצוי והפטל הקדוש. מבין בעלי החיים ניתן לראות כמובן עופות מים רבים המקננים באזור, וגם מקומם של היונקים לא נפקד: ניתן לראות שם נוטריות, נמיות, דורבנים ולעתים גם חתולי ביצות.

 

לחובבי העולם הסמוי מין העין, הלא הוא עולם החרקים, חבוי במקום עולם עשיר ופעיל, ובו אוסף בלתי רגיל של חרקים מסוגים שונים, שפריריות, זחלים ופרפרים רבים. במים ניתן למצוא דגים כאמנונים, קרפיונים שפמנונים, ואפילו צלופח ייחודי שאורכו מטר וחצי, ואשר עובר מסע של אלפי קילומטרים ממפרץ מקסיקו הרחוקה דרך זרם הגולף ומשם לנחלי הים התיכון. כשהוא מגיע לירקון הוא שוחה במעלה הזרם עד לבריכות, שם הוא שוהה כמה שנים בטרם יעשה את דרכו חזרה.


 

קל מאוד לטייל במקום, ויש חנייה בקרבת מקום. השבילים נוחים וקל להתמצא בהם, וניתן ליהנות מאינספור פינות חמד ולהעביר בהן שעות של בילוי מהנה בטבע.

 

איך מגיעים

למקום ניתן להגיע מכיוון מזרח בלבד, דרך כביש 483 מראש העין/קיבוץ עינת לכיוון פתח תקווה. כ-500 מ' לאחר הפנייה למבצר אנטיפטרוס, מצד ימין של הדרך יש מתקן שאיבה של חברת מקורות, וצמוד אליו יש דרך עפר נוחה היורדת מהכביש. לאחר נסיעה קצרה מגיעים לחנייה קטנה ומסודרת.

 

מתי לבוא

בכל עונות השנה. בחורף ובאביב האזור ירוק ובשיא פריחתו, ובחודשים מאי ויוני פריחת הנופרים בעיצומה. גם בקיץ נעים לשבת לפיקניק לרגלי המים הקרירים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נופר צהוב. פריחתו מזכירה ימים נשכחים
צילום: פיני חמו
מומלצים