שתף קטע נבחר
צילום: הילה דוד

חופשה ארוכה, קצרה או מרוכזת - מה עדיף?

האם כדאי לצאת לחופש בחודש מלא חגים ודל בעשייה או שכבר עדיף לעבוד בהם כי ממילא זה לא חודש קשה ומכביד. מה עדיף למעסיק ומה עדיף לעובדים? ואלי בכלל כדאי חופשה מרוכזת. מבולבלים? הסברים בפנים

כולנו הסתכלנו לפני חודש על לוח השנה והיינו עסוקים בלספור כמה ימי עבודה יש בחודש ספטמבר. העובדים הסתכלו על לוח השנה באושר, והמעסיקים בחיל ורעדה. בית הלל מצא 11 ימים ובית שמאי מצא 14 יום. ונשארת השאלה מה עושים בימי העבודה שתקועים בין חופשות החגים הרבות.

 

 

בהקשר הזה יש שתי אסכולות:

האחת אומרת שמאחר שזהו חודש דל בעשייה, ששום דבר משמעותי לא קורה בו מבחינת עבודה, זה הזמן האידיאלי לקחת חופשה שנתית. כלומר, לצאת לחופשה ארוכה מאוד, כשכל מה שצריך לעשות בשביל זה הוא לקחת 11 ימי חופש בלבד.

 

האסכולה השנייה והמנוגדת לראשונה אומרת שאם יש רק 11 ימי עבודה, כבר עדיף לעבוד בהם כי ממילא זה לא חודש קשה ומכביד. את ימי החופשה עדיף לקחת בזמנים אחרים, שבהם מרגישים צורך להתאוורר. לפני שאנחנו שואלים מה עדיף לעובד לעשות בהקשר זה, צריך לקחת בחשבון הנחת יסוד ולפיה חופש הוא דבר חשוב.

 

כל המחקרים בתורה החדשה שנקראת "מדעי האושר" אומרים שחוויות כמו חופשה הן חוויות שתורמות הרבה יותר לתחושת האושר מאשר קניית מוצרים למשל. שחופש הוא רכיב משמעותי בתחושת הרווחה והסיפוק של אנשים בכלל, ועובדים בפרט. מחקרים רבים מבהירים שחופשות וחוויות תורמות לאושר שלנו, וכן שתחושת אושר משפרת את הפעילות שלנו. לפיכך חופש הוא אינטרס משותף למעסיקים ולעובדים.

 

כמה חופש?

לא משנה כמה חופש לוקחים, משנה איזה חופש לוקחים. מחקרים מראים שאורך החופשה פחות משמעותי מבחינת דרגת הסיפוק שהיא מייצרת. מה שמשפיע הוא אופי החופשה: מתברר שפעילות מאתגרת גורמת ליותר אושר מאשר מנוחה מלאה. חופשה שבה מתאמצים קצת, מתוודעים למשהו חדש או נוגעים בסוג פעילות או חוויה לא מוכרים – היא יותר אפקטיבית.

 

המסקנה היא שגם חופשות קצרות מדי פעם יכולות לתרום רגשית, אם יש בהן משהו מאתגר או חוויה ממש שונה. מי שיכול לייצר לעצמו חופשה מהסוג הזה, לא צריך לקחת הרבה ימי חופש מעבר למה שהחגים מספקים. ימי החגים הרבים שיש בספטמבר בשביל לחוות חוויות משמעותיות ותחזרו למשרד רעננים ועם ערך מוסף.

 

אבל מי שרוצה לקחת חופשה ארוכה – למשל חודש בתאילנד, טיול בהודו, או מסע למקום רחוק עם המשפחה, תקופת החגים היא הזמן לעשות את זה כי העלות קטנה מבחינת ימי החופש. כך למעשה לוקחים 11 ימים ומקבלים חודש שלם של היעדרות.

 

מה המעסיק מעדיף?

מהצד של המעסיק – מעסיקים לא אוהבים שנעלמים להם לחודש, גם אם זה חודש של חגים שבו הרבה ימים הם ימי חופשה ממילא. מצד שני, יש הרבה מעסיקים שמבינים שבמילא אין הרבה התרחשויות חשובות בעבודה בחודש החגים, ומכריזים על חופשה מרוכזת בחול המועד - מה שמקל על אנשים להיעדר לתקופה ארוכה בימים האלה. יש שמוסיפים 3 ימי גשר בין כיפור לסוכות והנה נוצרו שבועיים חופש. פעולה כזו מאפשרת לעובדים לקחת חופשה ארוכה בראש שקט, כשהמעסיק עומד מאחוריה ותומך בה

.

יתרון נוסף לעובד – חופשה מרוכזת מקלה על העובדים מבחינה תפישתית. מה הכוונה?כשיוצאים לחופשה עצמאית יש עובדים רבים שמרגישים שהם מפסידים דברים שקורים בעבודה או שכועסים עליהם על כך שהם אינם במשרד או שמנצלים את ההיעדרות שלהם נגדם. ככה כולם מרוויחים.

 

יתרון נוסף למעסיק - המעסיק אף חוסך כסף; כי ממילא בימים האלה אין הרבה פעילות עסקית אז הוא לא מפסיד הרבה מכך שעובדיו נעדרים. הוא גם חוסך את עלויות הפעלת העסק בימים של פעילות מועטה בחגים.

 

אז מעסיקים, בתקופת החגים הבאה כדאי לכם לשקול את היתרונות בחופשה מרוכזת. עובדים - הוסיפו חוויה משמעותית לחופש שלכם, והיא תלך איתכם הלאה. 


פורסם לראשונה 18/09/2010 18:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עדיף חופשות עם אתגרים. צניחה
חופש של חודש במחיר 11 ימי חופשה
צילום: index open
מומלצים