שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

אתם רואים אותם בדרך לגימנסיה

אלכס לוז היה ממפקדי צה"ל הראשונים וממקימי "השומר הצעיר", אבל עוד לפני זה למד בגימנסיה "נורדיה" שבת"א, ואילו חנה, אשתו, למדה במטולה. טיול לעבר, אל התלמידים של אז

זהו סיפורה של משפחת לוז. בני הזוג, חנה ואלכס, נטעו שורשים בארץ ישראל בסוף המאה ה-19, וסיפורם מלווה את הקמת היישוב העברי בארץ.

 

פגשתי את חנה בבית אותו בנו הוריו של אלכס (אז לוזובנקו) בראשית שנות ה-30 ועד היום מקומו ברחוב דיזינגוף 211 בתל אביב. אלכס כבר לא איתנו אבל חנה עם זיכרון בלתי רגיל, ומספרת סיפורים וזיכרונות כאילו התרחשו אתמול. היא זוכרת מקומות, מעשים, שמות אנשים ומשפחות. אביה של חנה, גרשון קוסקובצקי (שונה לבן-דב), נישא לעטרה לבית לישנסקי - מהמשפחות הראשונות של מטולה. לחנה אחות, יעל (היום, שרון) ואח, מאיר בן-דב (הארכיאולוג).

 

אלכס היה מהמפקדים הראשונים של צה"ל, ממקימי יחידת חמד-ג': אנשי מדע, גיאולוגיה ופיזיקה שנתנו לנו את החוסן הביטחוני שהעמימות יפה לו עד היום. מבעד לעשרות רבות של תצלומים ומסמכים בביתה של חנה, אביא מבחר המראה דמויות מעברנו שיש לזכור ולהזכיר.


1. מטולה 1905, משפחת לישנסקי: במרכז ההורים מאיר (ימפולסקי) ומלי לישנסקי. לפנים: ילדיהם  התאומים (מטושטש), יהושע עמציון ועמציונה, אחותו, (נפטרה בגיל צעיר). מימין: ישראל לישנסקי. משמאל: עטרה (אמם של חנה לוז יעל ומאיר בן-דב), מאחור: הבת שרה. היה בן נוסף ששמו יעקב לישנסקי.


2. רחובות 1906, תצלום קבוצתי שבו נראים רבים מאנשי העלייה הראשונה. מצד שמאל עומד נער חובש משקפים כהות, כובע וכאפיה (מס' 1) זהו גרשון (קוסקובצקי) בן-דב, לימים אביה של חנה. מעליו (מס' 2) עומד אברהם, אחיו של גרשון. מימין לאברהם (מס' 3) גנסין - ממקימי תיאטרון הבימה. ליד מרכז התצלום, בחליפה לבנה וכובע פקק (מס' 4), בצלאל שץ - מייסד בית הספר בצלאל.


3. ערב ראש השנה תר"ע (לפני 101 שנים), כותב גרשון קוסקובצקי-בן-דב (אביה של חנה) על גלויה צבעונית שבה נראית המושבה משמר הירדן, אל ידידו ממטולה חיים כהן: "רעי חיים כהן! צר לי מאוד להיפרד ממך ידיד, אבל... אנחנו מוכרחים, כך אני בטוח, כי בקרוב נתראה ואני מחכה ליום ההוא, אני מצפה אליו. בקשה אחת לי רעי, כי לא תשכחני בבואך למתולה ותיכתוב לי מכתבים למתולה תזכור בי ותכתוב לי מכתבים תכופים. אני מקוה כי שאלתי תמלא. ידידך הרחובותי. לזכרון נצח לידידי הנכבד המתולאי חיים בהיותו על האספה הכללית של "הפועל הצעיר" ביפו בחודש תשרי תר"ע מרעו היקר הרחובותי ג.ק".


4. גרשון עם בתו, חנה, על חוף הים בתל אביב, יולי 1926.


5. חנה ואחותה, יעל, ליד חורשת האיקליפטוס במטולה, 1928.


6. ברחובה הראשי של מטולה, 1928, התקשורת בדרך הטלגרף.


7. מטולה 1928, ליד נחל עיון. מימין: המורה נאמן, לידו (לא ידוע), אשת נאמן ובתה, חווה, לרגליה עטרה, אמה של חנה, וחנה על ברכיה. בשנת 1946 (מבצע מכולת) פוצץ הגשר הנראה בתצלום בידי אנשי הפלמ"ח.


8. הנער צבי ון-דר הורן על רקע המושבה מטולה (סיפור משפחת ון דר הורן, מיוחד ומעניין ונקדיש לו פרקים נפרדים - נ. מ.).


9. מטולה 15.8.1938, יושבות מימין: יעל, אביבה וחנה. הילדים מאחור: דב לישנסקי ומאיר בן דב (אחיהם הצעיר של חנה ויעל). כל הילדים נכדים למאיר ומלי לישנסקי מראשוני המושבה.


10. מטולה 1935, ילדי המושבה, מימין: נחמה דוידית, נינה הנטלר (עם הצמות). הוריה הגיעו למטולה ממרחביה. יעל, אחותה של חנה, ומעליה חנה לוין, חנה קוסקובצקי, בתעמי (מעל חנה) ואחותה סגולה (משמאל לחנה) לבית צ'יזיק (שרה ציזיק שנפלה בתל-חי ואפרים שנפל בחולדה היו דודים שלהן). בתעמי שרתה בצבא הבריטי במלחמת העולם השנייה, נהרגה וקבורה בבית עלמין צבאי במצרים.

 

משמאל לסגולה עומדת רות דוברובין (נכדה ליואב דוברובין). הבית מאחור ביתו של חיים משה פיין היושב ליד פתח הבית (סבו של מוטי הוד, מפקד חיל האוויר במלחמת ששת הימים). הילדה מלפנים: צילה פרידמן.


11. מטולה 1935, מימין: אביבה לישנסקי, האחיות יעל וחנה קוסקובצקי, רחל גולדברג. מלפנים: יוסף לישנסקי (לכולם קשר למשפחת לישנסקי). ברקע מבנה משטרת הגבול הבריטית.


12. ועכשיו קצת על אלכס והוריו:

בית הספר למסחר "גאולה" בתל אביב 1930. כיתתו של אלכס (יושב מימין למורה).


13. אלכס היה תלמיד מצטיין ועבר לגימנסיה נורדיה בתל אביב 1931. כיתה שביעית 1932-1931. את צילום כיתתו של אלכס קיבלתי באדיבות יעל דרייבר-שמיר. אביה של יעל, האלוף שלמה שמיר ז"ל, נמצא בין תלמידי הכיתה. יעל טרחה והוסיפה את שמות התלמידים. ארבעה מתוכם נותרו עלומי שם. אנחנו פונים לציבור הגולשים שיעזרו לנו בזיהויים!

 

עומדים מימין: אין זיהוי, שרה סופר, עמנואל רוזנברג (רון), שרה אולשנסקי (לימים בן-יהודה), י .סוקניק, אין זיהוי, אשר ויסבלט (לימים רופא), אין זיהוי. יושבים מימין: אין זיהוי, אהרון רוגלסקי (קרן), ד"ר אפרת, מהנדס א. פלקוביץ, שלמה רבינוביץ (שמיר), אלכס לוזבנקו (לוז), נתנאל-שמאי קנצופולסקי (לימים המציל "טופסי"). כורעים מימין: אלימלך לבל (לימים מפקד באצ"ל), בּוקָה לוי (לימים בשב"כ), מנחם לב, יהושע בירנברג, י. מוטרו.


14. פתח תקווה 1933, הקומונה של השומר הצעיר שאלכס היה ממקימיה. אלכס בין העומדים מאחור באמצע.

 


15. אביו של אלכס, יעקב לוזובנקו, היה נהג באוטובוס של קואופרטיב התחבורה "המעביר". בתמונה כרטיס נסיעה של הקואופרטיב.


16. תל אביב 1934, רח' דיזינגוף מס' 211 - בניית בית משפחת לוזובנקו. יעקב נראה בין הפועלים עם כובע של "המעביר".


17. 1934, בית לוזובנקו בנוי. בדיזינגוף עוד לא היה צפוף.

 

כיתוב לתמונות א'-ו':

א. תל אביב 1910, אברהם (קוסקובצקי) בן דב, אחיו של גרשון, היה ציר בקונגרסים השישי והשביעי בבזל.

 

ב. עטרה (לישנסקי) בן-דב, אמה של חנה וחיה (אשת ישראל לישנסקי), במלון לישנסקי, טבריה 1921.

 

ג. מימין: הלל ויצחק כהן, ופנינה (לבית קוסקובצקי) אשת הלל כהן, תל אביב 27.1.1925.

 

ד. שלוש אחיות לבית לישנסקי מימין: פנינה גולדברג (הסבתא של יוסי גולדברג), מלי (הסבתא של חנה), שתיהן ממייסדות מטולה. למעלה: חיה (לישנסקי) סחין (משפחת סחין היתה מהמשפחות שהתיישבו במושבת הברון חורן, משם עברו והיו מבין ראשוני יבניאל).

 

ה. לא הרחק ממטולה זורם נהר הליטני, צילום משנת 1928.

 

ו. סין 1930, משפחת קמרלינג בשנחאי (נמלטה לקנדה עם עלות הקומוניסטים). במרכז: חנה (לישנסקי) אחות למלי לישנסקי, מימינה: עטרה (ללה) עם בתה פרנצי. משמאל: קוקי (שעלתה לישראל בשנת 2008). מאחור: המטפלת הסינית.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים