שתף קטע נבחר

אובמה: לשחרר את חתן פרס נובל; סין: הוא פושע

נשיא ארה"ב קרא לסין לשחרר את ליו שיאבו - חתן פרס נובל לשלום הכלוא בגין "חתרנות" - ואמר כי סין "השיגה התקדמות אדירה ברפורמות כלכליות, אך לא ברפורמה הפוליטית". סין: נפגע ביחסים עם נורבגיה בגלל הבחירה בשיאבו

נשיא ארה"ב,ברק אובמה, קרא אמש (יום ו') לסין לשחרר את זוכה פרס נובל לשלום לשנת 2010, ליו שיאבו, מבית הסוהר במהירות האפשרית. במקביל, זימנה סין את שגריר נורבגיה - המקיימת מדי שנה את טקס הענקת פרס נובל - למשרד החוץ בבייג'ינג על-מנת להביע את מחאתה והודיעה לו כי הענקת הפרס לליו תפגע ביחסי המדינות.

 

"במהלך 30 השנים האחרונות השיגה סין התקדמות אדירה ברפורמות כלכליות והוציאה מאות מיליונים ממעגל העוני", אמר אובמה, שזכה בפרס היוקרתי בשנה שעברה. "הפרס הזה מזכיר לנו שהרפורמה הפוליטית בסין לא התקדמה במהירות כה רבה, וכי יש לכבד את זכויות האדם הבסיסיות של כל אזרח".

 

אל קריאתו של אובמה הצטרפה גם קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל. שרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון, בירכה אף היא את שיאבו ואמרה כי "היא מקווה שיוכל להגיע לאוסלו ולקבל את הפרס בעצמו". אשטון הוסיפה כי "הבחירה של ועדת הפרס בשיאבו משקפת את תפקידה החשוב".

 

שלטונות סין הודיעו מיד אחרי טקס הענקת הפרס באוסלו, כי לא יאפשרו גישה אל שיאבו. לא ברור כלל אם נמסרה לשיאבו הודעה כלשהיא על זכייתו. רעייתו של חתן פרס נובל, ליו שיה, המתגוררת בבייג'ינג תחת שמירה כבדה של כוחות הביטחון הסיניים, הביעה שמחה על ההחלטה להעניק לבעלה את הפרס היוקרתי.

   

בהודעה שפרסמה דרך ארגון זכויות האדם "חופש עכשיו", כתבה שיה: "זהו כבוד גדול עבורו אפילו שאני יודעת שהוא יגיד שהוא אינו ראוי לו. אני רוצה להודות לנשיא צ'כיה לשעבר ווצלאב האוול ולשני זוכים קודמים בפרס - הדלאי למה והארכיבישוף דזמונד טוטו - על-כך שהמליצו על בעלי. אני מקווה שהקהילה הבינלאומית תנצל את ההזדמנות ללחוץ על ממשלת סין לשחרר את בעלי".

 

משרד החוץ הסיני פרסם מצדו הודעת גינוי חריפה ובה נכתב כי פרס נובל לשלום נועד לקידום הידידות הבינלאומית ופירוק הנשק. "ליו שיאבו הוא פושע שנשפט על-ידי רשויות המשפט הסיניות בגין הפרת החוק. מתן הפרס לאדם כזה נוגדת לחלוטין את עקרונות הנובל ומחללת את הפרס לשלום". הודעת משרד החוץ הסיני שודרה גם בערוץ הטלוויזיה הממלכתי.

       

שר החוץ הנורבגי, יונאס גאר סטורה, אמר בתגובה כי לסין אין כל בסיס להעניש את ארצו. "אני חושב שאם הם יבחרו לעשות זאת - זה רק יפגע במוניטין של סין ברחבי העולם", אמר סטורה בראיון לרשת הטלוויזיה הממלכתית של נורבגיה.

 

ליו, מתנגד למשטר הקומוניסטי בארצו, נידון השנה ל-11 שנות מאסר לאחר שהורשע בחתרנות.

הוא פרופסור לשעבר באוניברסיטת בייג'ינג ונעצר לפני כחצי שנה בשל חלקו בחיבור מסמך שעליו חתמו 300 בני אדם, בהם אינטלקטואלים סינים בכירים, שקרא לליברליזציה של המערכת הפוליטית בסין.

 

מאסרו עורר סערה עולמית, אולם זו אינה הפעם הראשונה בה הוא נשלח אל מאחורי הסורגים בשל דעותיו: בעבר ריצה 20 חודשים בכלא על חלקו בהפגנות הסטודנטים בכיכר טיאננמן ב-1989. עם ההכרזה על זכייתו, הסבירו חברי ועדת הפרס כי החליטו לבחור בליו בשל "מאבקו הלא-אלים והעיקש למען קידום זכויות האדם הבסיסיות בסין. אנו סבורים כי קיים קשר הדוק בין נושא זכויות האדם לבין השלום".


פורסם לראשונה 08/10/2010 21:04

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. הרפורמה הפוליטית לא קודמה
צילום: פיט סאוזה, הבית הלבן
ליו שיאבו. ספק אם סיפרו לו
צילום: רויטרס
מומלצים