שתף קטע נבחר

מחקר: הממשלות כשלו בריפוי שוק הנדל"ן

מסמך של מחלקת המחקר בכנסת קובע כי הירידה בבניית דירות ביוזמה ציבורית תרמה להקטנת ההיצע ולעליית המחירים בשנתיים האחרונות

הממשלה כשלה בניסיון לרפא את שוק הנדל"ן בישראל - כך קובע מסמך מיוחד שהכינה מחלקת המחקר של הכנסת על רקע דיון שמתרחש הבוקר (ב') בוועדת הכספים בנושא מצוקת הדיור בישראל.

 

המסמך, שנכתב על ידי הכלכלן תמיר אגמון, קובע, בין השאר, כי הירידה בבניית דירות ביוזמה ציבורית תרמה להקטנת ההיצע ולעליית המחירים בשנתיים האחרונות. כמו כן, תוכנית פינוי בינוי זכתה לישימות נמוכה בשל חוסר תמרוץ ממשלתי, חוסר כדאיות כלכלית ואי הסכמה בין התושבים.

 

המסמך מסביר כי עליית מחירי הדיור היא חלק ממחזוריות שתחילתה בגידול מהיר בביקוש בשל גידול בהגירה לישראל ובשל גידול ברכישת דירות לצרכי השקעה, בעקבות שער ריבית נמוך.

 

"הגידול המהיר בביקושים לדירות מביא לעליית מחירים מהירה שכן היצע הדירות קשיח בטווח הקצר, כלומר גדל באופן איטי עקב משך בניית דירה ארוך יחסית", מוסבר במסמך. לאחר תקופה מסוימת ההיצע גדל מחדש, הביקוש צונח, והמחירים יורדים.

 

לפי המסמך, שלב הירידה חל בישראל מחודש אוגוסט 1997 ועד לחודש דצמבר 2007 בו מדד מחירי הדירות (בשיעור ריאלי) צנח ב- 24%. אולם, בשלוש השנים האחרונות - מאוגוסט 2007 ועד יולי 2010 - חלה עלייה בשיעור חד של 32% במדד מחירי הדירות. המחיר הממוצע של דירה עלה מ-732 ל-939 אלף שקל, ובתל אביב מחיר דירה זינק ב-700 אלף שקל.

 

"המחזוריות החדה יחסית בענף הבנייה לדיור מעלה את הצורך במדיניות ממשלתית אשר תמתן את שינויי המחיר", מסביר אגמון. אולם נראה כי מרבית צעדי הממשלה כשלו. כך למשל הגבלת תכנון ובנייה במחוז המרכז, הקטינו את ההיצע והובילו לעלייה במחירי הדיור, אך לא משכו אוכלוסיה לפריפריה. האחראי על הנושא - משרד הבינוי והשיכון - נאלץ לסבול מקיצוצים בתקציבו.

 

כתוצאה מכך, בשנים 2000 - 2009 ירד סך תקציב הסיוע במשכנתאות מכ-6.1 מיליארד שקל לכ-1.5 מיליארד שקל. בנוסף, "ההקלה בפיקוח על מתן משכנתאות תרמה לגידול בביקושים לדיור, אשר גדלו ממילא בגין הריבית הנמוכה במשק, והביאה להאצת עליית מחירי הדיור".

 

המסמך גם קובע כי הנחיית המפקח על הבנקים לפיה בנקים יחויבו להפריש לחובות מסופקים 0.75% מאשראי לדיור הניתן בשיעור מימון העולה על 6%.2 לא הקטינה את הכדאיות של הבנקים במתן אשראי בשיעורי מימון גבוהים. "ייתכן כי הדבר נובע בגין התחרות העזה בין הבנקים בשוק המשכנתאות", נכתב.

 

המסמך ממליץ לממשלה להתערב בשוק הנדל"ן בין השאר באמצעות הגדלת שיעור המס לרוכשי דירות להשקעה, והידוק הפיקוח על משכנתאות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים