שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    צילום: index open

    אדריכלות עכשווית בבית של משפחה דתית

    בבית מהודר בצפון תל אביב נהנית משפחה דתית ברוכת ילדים ממקווה טהרה פרטי וארון ספרי קודש, לצד ג'קוזי מצופה באבני מוזאיקה וחצרות רחבות ידיים. כך זה נראה

    די במבט חטוף בכניסה של הבית המהודר בצפון תל אביב, על מנת לגלות את אורח החיים של של דייריו. מדובר במשפחה דתית צעירה, הכוללת זוג הורים, חמישה בנים ובת, שביקשו לתכנן את ביתם כך שיתאים לאורח חייהם.

     

    צילום: אלעד שריג

     

    הבית עצמו משתרע על 400 מ"ר. האדריכלית טלי לאוב-ריכטר, למדה לעומק את הרגלי היומיום והמנהגים הדתיים של בני הבית, ויצרה עבורם בית שמשלב בין אדריכלות עכשווית למסורת יהודית.

     

    כך למשל אפשר למצוא בו פינת אוכל מרווחת שנפתחת לסלון מואר ושבמרכזה שולחן רחב ידיים המשמש את המשפחה בשבת וחג וללימוד תורה. המטבח המרווח כולל כמובן הפרדה בין בשר לחלב, וגולת הכותרת של הבית הם ארון ספרי קודש ומקווה טהרה פרטי, שנבנה על פי חוקי ההלכה.

     

    קשר בין מפלסים

    המגרש, שמשתרע על כחצי דונם, הוא בעל טופוגרפיה מדורגת, מה שהכתיב את הצורך לבנות חמישה חצאי מפלסים. 

     

    אילוץ זה יצר דווקא חלוקה נוחה בין כל הפונקציות הנדרשות בבית: מפלס מרתף, מפלס חנייה שבו ממוקם גם המקווה, מפלס הכניסה הכולל את אזור האירוח, מפלס הילדים ולבסוף יחידת ההורים. יחידה זו כוללת גלריה המשקיפה מצדה האחד לחלל הסלון הכפול בגובהו, ופתוחה מצידה האחר לפינה אינטימית שעוצבה כפטיו מחופה בדק עץ וצמחייה.

     

    לאוב-ריכטר מספרת, כי השילוב שבין פעילות משפחתית משותפת לבין הצורך בפרטיות של בני המשפחה, היווה עבורה אתגר אדריכלי. ואכן, עיצוב הבית אפשר יתרונות פרקטיים למשפחה ברוכת הילדים, בנוסף ליצירת חלל המשכי ורציף לאורך הבית.

     

    כך למשל, הבית תוכנן ללא מסדרונות מוארכים ועם מעט קירות הפרדה בנויים. בנוסף, נקבעו בו מרכזי צפייה בטלוויזיה שמשתלבים ברצף הוויזואלי, הכולל קשר בין פנים וחוץ ובין המפלסים השונים.

     

    אי של קדושה

    בעלת הבית המטופחת מספרת כי מבחינתה,יש שני אלמנטים שמוסיפים לבית את ההדר שהם ביקשו - ארון ספרי הקודש, שמכסה קיר שלם בחדר האוכל, ומקווה הטהרה הפרטי.

     

    המקווה בנוי כולו מיציקת בטון ושולבו בו מדרגות גישה שמובילות לאזור הטבילה, שמחופה פסיפס זכוכית בגווני תכלת בהירים. רצפת החדר, שבו ממוקמים גם שירותים ומקלחת, עשויה מאבן טבעית בהירה שמחולקת באמצעות פסי נירוסטה. אלה משתלבים יפה עם מעקה המדרגות שמובילות אל אזור הטבילה.

     

    מקווה הטהרה בנוי משני בורות. בבור התחתון נאגרים מי הגשמים, המכונים "אוצרות", שמתנקזים מהגג בתקופת הגשמים. את הבור העליון, שבו נעשית הטבילה הלכה למעשה, ממלאים במי ברז רגילים. החיבור בין המים הרגילים ל"אוצרות" מקנה למקווה את יכולות הטהרה המחייבים שימוש במים לא שאובים.

     

    ספרי הקודש, שמשמשים את בני המשפחה מדי יום ללימוד ועיון, מסודרים על גבי מדפים מול הסלון רחב הידיים. חדר האוכל מהווה אי של קדושה ושלווה, בין הפעילות הנמרצת הנעשית בימי חול במטבח לבין הפעיליות שמתרחשות בחצר הצמודה לסלון.

     

    המטבח המלבני חופה בעץ ונגה. במרכזו יש אי עבודה שעון על מגירות עץ ונגה, המשמש לבישול מאכלים בשריים. מולו, בצמוד לקיר, יש משטח קוריאן לבן מעלה ארונות לבנים, המשמש כאזור החלבי. בהמשך המטבח משולבים תנורים, מקררים ומקומות אחסון נפרדים לחלב ובשר.

     

    הקשר לתיבת נוח

    החלל מרכזי שבקומת הכניסה משמש להפרדה בין האזור הציבורי לפרטי באמצעות משחק גבהים. כך, התקרות במטבח, בפינת האוכל המשפחתית ובפינת האוכל החגיגית הונמכו לגובה שלושה מטרים, בעוד שתקרת חלל האירוח מיתמרת לגובה 6 מטרים. חלל זה פתוח לחצר המערבית, המיועדת לאירוח מפנק בזכות דק עץ, רהיטי ראטן נוחים, בר עם מתקן צלייה וג'קוזי בנוי, מצופה באבני מוזאיקה.

     

    גם שאר החצרות שסביב הבית משמשות למטרות שונות, בהתאם לפונקציות שלידן הן ממוקמות. כך, החצר הקדמית שממזרח ממוקמת במפלס קומת החנייה ומשמשת גם ככניסת שירות לבית. חלק ממנה סמוך לחדר של הילדה ועתיד להפוך לגינת משחקים לילדים.

     

    מצפון נתחם הבית בחצר הצרה המיועדת לארוחות קלות בגינה. חצר זו מתגלה במלוא תפארתה מבעד לקירות הזכוכית שבפינת האוכל המשפחתית במטבח. 

     

    החצר הדרומית הרחבה משמשת ככניסה הראשית לבית. משני צדדיה יש גינון ואת שוליה מחפים קורות עץ. חצר זו ממשיכה לחצר אנגלית שממנה מגיע האור למרתף. חצר זו עשויה דק ונתחמת בקיר אבני סיליקט עם אדניות. בתוכן יש צמחייה, שעתידה לצמוח כלפי מטה ולכסות את הקיר כולו בצמחייה ירוקה.

     

    חדרי השינה בבית ורצפת המרתף חופו בפרקט. המרתף משמש כיום כחדר משחקים או כחדר לאורחים שמגיעים בשבתות. בטווח הארוך הוא עתיד להכיל חדרי שינה נוספים וסלון לילדי המשפחה המתבגרים.

     

    בינתיים, חמשת הבנים חולקים שלושה חדרי שינה. לבת הצעירה מכולם, הוקצה חדר שינה נפרד בחזית הבית, הממוקם במפלס החנייה, בין הכניסה למקווה לחדר העבודה. חדרה מעוטר בציור שמספר את סיפור תיבת נוח. כשבעלת הבית נשאלה האם יש משמעות מיוחדת לבחירת הסיפור של תיבת נוח כציור על קיר החדר, היא ענתה ללא היסוס: "זהו סיפור שאני מאוד אוהבת, הוא מתאים לילדים ומתקשר לאופי החיים שלנו".

     

    הכתבה באדיבות www.bvd.co.il - פורטל עיצוב הבית מבית המגזין "בניין ודיור".

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים