שתף קטע נבחר

ועדה ברבנות תבדוק את מעמד הגיור בצה"ל

בעקבות הספק שהתעורר בדבר מעמדם ההלכתי של הגיורים בצה"ל, הוחלט בישיבת מועצת הרבנות כי ועדה מיוחד תחקור את הליך ההכשרה והגיור

מועצת הרבנות הראשית החליטה להקים ועדה שתדון בהיבטים ההלכתיים של הגיור הממלכתי בישראל – אזרחי וצבאי - זאת בעקבות הספק שהתעורר באחרונה בדבר מעמדם ההלכתי והחוקי של הגיורים בצה"ל. בישיבה מיוחדת שקיימה היום (ה') המועצה נקבע כי הוועדה תחקור את הליך ההכשרה ואת הגיור עצמו, ותגיש את מסקנותיה בתוך ארבעה חודשים לרב הראשי שלמה עמאר ורב הצבאי הראשי תא"ל רפי פרץ.  

 

חברי הוועדה הם: רב העיר באר שבע יהודה דרעי, רבה של קריית אונו רצון ערוסי, הרב יצחק פרץ מרעננה, ושני חברים נוספים ממועצת הרבנות - הרב יצחק רלב"ג והרב יעקב רוז'ה.

 

בישיבת המועצה שהתקיימה בצהריים הציג נציג הפרקליטות את הבעיה שהתעוררה בנושא לפני כחודשיים, וטען כי הרבנים הראשיים מעולם לא חתמו על תעודות ההמרה של בוגרי הגיור הצבאי אף שחתימותיהם נחוצות לצורך הכרה ביהדות החיילים.

 

במסגרת הדיון ההלכתי הודה הרבצ"ר פרץ כי בקורס נתיב שבו משתתפים המועמדים לגיור נלמדים גם תכני "כפירה". עם זאת טען ראש תחום התודעה היהודית ברבנות הצבאית, תא"ל הרב אייל קרים, כי רק כ-5,000 מתוך 17 אלף המועמדים אכן התגיירו, והדבר מעיד על סינון קפדני על פי ההלכה.

 

לקראת הדיון התבטא הרב הראשי עמאר כמה פעמים בחיוב על גיורי הצבא וזכה בשל כך לביקורת קשה מהציבור החרדי-ליטאי השמרן, החושש כי הם אינם נעשים על פי ההלכה. לטענתם, הצבא מכניס באמצעותו "גויים גמורים" לעם ישראל, רושם אותם כיהודים וגורם להתבוללות.

  

בעקבות המתקפה עליו ביקש עמאר לכנס את מועצת הרבנות כדי שתכריע בעניין, וכך למעשה לגלגל אל חבריה את האחריות. עם זאת הדגיש כי הוא זה שבסופו של דבר יקבל את ההחלטה והוא רק מבקש ייעוץ מחברי הוועדה שתוקם.

 

הפתעה בבג"ץ

הדיון בנושא התעורר בעקבות עתירת מכון עתים ואחרים נגד רשמי הנישואים המסרבים לחתן את בוגרי הגיור הצבאי. בדיון היום, טענו כמה מרבני הערים כי חלק מהמתגיירים הודו בפניהם כי הגיור שלהם לא נעשה על פי ההלכה. נשיא מועצת הרבנות, הרב הראשי יונה מצגר, הציג בדיון גם את מצוקתם של המתגיירים והקריא מכתב של אחת מהן ששנים אחרי הגיור עדיין נתקלת שוב ושוב  בצורך לאשר את יהדותה.

 

כזכור במהלך דיון שנערך לפני כחודשיים בבג"ץ אמרה נציגת הפרקליטות כי הגיורים בצבא נעשים ללא דיינים מוסמכים ולא אושרו - כפי שנדרש - ברבנות הראשית. משמעות דבריה היא

שתוקפם של כ-4,500 גיורים שנעשו בצה"ל בשנים האחרונות עשויים להיות מוטלים בספק, וכל אותם חיילים לא יוכלו להינשא.

  

"מתבצעים גיורים, אני לא יודעת כמה שנים, והתעודות מעוברות למחוז מבלי אישור", אמרה עו"ד גינסין בדיון, "מתברר שהוקם איזשהו מערך שאף אחד ברבנות הראשית לא מפקח עליו בשום צורה שהיא". בדבריה, היא ניסתה להגן על החלטת מועצת הרבנות הראשית לפיה יוסמך רב רושם נישואין מיוחד שירשום את המתגיירים. דבריה של גינסין עוררו פליאה והשופטת בייניש אף הגיבה: "מה שגברתי אומרת בעצם - שכל גיורי צה"ל לא כשרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
טקס סיום קורס גיור
צילום: אלי אלגרט
תעודת הגיור הצבאית
מומלצים