שתף קטע נבחר

טיפים לנוסעים לניו יורק: כך תזהרו מפשפשים

הם מבלים את היום בחריצים נסתרים - ויוצאים למצוץ דם בלילה. מומחה מסביר בשיחה עם ynet כיצד ניתן להקטין את הסיכוי להיפגע מה"מכה" שנחתה על רחובות ניו יורק ומלונותיה

הצילו, פשפשים. תושבים ותיירים רבים בניו יורק מתמודדים בשבועות האחרונים עם "מכה" של פשפשים מוצצי-דם. לאחרונה, גורמי תיירות בעיר אף הביעו דאגה מפגיעה אפשרית בתדמיתה ובתנועת התיירים אליה.

 

התקשורת המקומית וסוכנויות הידיעות כבר דיווחו על רבים שתיכננו לבלות את תקופת חג המולד בתפוח הגדול – אך ויתרו על ה"תענוג" המתחבא במקומות ציבוריים ובבתי מלון, וכרוך בעקיצות וגירודים.

 

אז מה עושים? מסתבר שהתייר הממוצע לא יכול למנוע לחלוטין את היותו קורבן לאותו מטרד, אך כפי שהסביר ל-ynet הפרופ' בועז יובל, מומחה לחרקים מוצצי דם מהאוניברסיטה העברית בירושלים, יש כמה "כללי אצבע" שיסייעו למזער את הסיכוי להיפגע.

 

במלון, באמצע הלילה – יוצאים לארוחת דם

"מדובר בפשפש המיטה, חרק מוצץ דם, שניזון ממנו", הסביר פרופ' יובל. "הם מבלים את שעות היום במקומות מסתור, למשל - בחריצים במיטה ובמזרן, סדקים בקיר, סדקים ברהיטים ועוד. בכל מקום לח ואפל". בלילה, כך מתברר – הם יוצאים לארוחת שחיתות.

"הם נמשכים לחום ול-CO2 שהאנשים פולטים בנשימה. הם הולכים בתהלוכות, לא מעופפים ולא עושים רעש". זו כנראה גם הסיבה שהתייר יתקשה לאתר אותם כאשר הוא נכנס לחדר אקראי במלון לאחר ה"צ'ק אין". את התוצאות מרגישים בדרך כלל רק למחרת בבוקר.

 

"יש להם כושר רבייה מאוד טוב ומאוד מאוד קשה להיפטר מהם", הסביר המומחה. "הם מסתתרים במזוודות של הנוסע. הוא מגיע למלון – ואז הפשפש תוקף את האורח הבא בחדר".

"אם יש הרבה פשפשים בחדר – הם כולם יוצאים ביחד ואוכלים את ארוחת הדם שלהם". הדבר יכול להסתיים בעקיצות רבות ומגרדות אך לא בנזק בריאותי משמעותי, שכן הפשפשים הללו אינם מוכרים כמעבירי מחלות.

 

את הבגדים מהשופינג להשאיר סגורים

"יש להימנע מרכישת רהיטים או פריטי עץ משומשים", הסביר פרופ' יובל, שכן אותם פשפשים מוצאים בית נוח בסדקי העץ. בנוסף, יש להימנע מרכישת בגדים משומשים ולשמור באריזות הסגורות את שלל המלתחה ממסעות הקניות בעיר. "את מה שקונים – יש לעטוף בניילונים ובשקיות סגורות. יש סיכוי מאוד נמוך שהפשפשים ייכנסו לשם", הסביר המומחה.

 

מצאתם רהיט יפה? תשאירו אותו ברחוב

בנוסף, אין לאסוף חפצים שהושלכו ברחוב – אטרקטיביים ככל שיהיו. החפצים הללו יכולים להיות בית גידול לפשפשים, והדבר עלול להתגלות מאוחר מדי, כאשר אלה יחליטו לצאת לעוד אחת מהסעודות שלהם.

 

מייבש כביסה ככלי לחימה

גם בחזרתכם מהנסיעה יש להיזהר, כדי שלא תייבאו את המפגע לסביבתכם הקרובה. "חשוב להקפיד לטפל בכבודה עם חומרי הדברה, או לעשות כביסה וייבוש בחום גבוה. מייבש הכביסה הורג את הפשפשים", הסביר פרופ' יובל, שמזכיר כי ניו יורק אינה לבדה וגם מטיילים שחוזרים מאפריקה ומהודו מביאים לעיתים בכבודה מזיקים דומים.

 

גם כלבים התגייסו למאמץ

"בשנים האחרונות", מסביר פרופ' יובל, "הפשפשים עשו 'קאמבק' מאוד גדול ועדיין לא כל כך ברור למה. ייתכן שהם פיתחו עמידות לחומרי ההדברה וייתכן שזה קשור לשימוש גובר ברהיטים משומשים". כדי לפתור את המטרד משתמשים בין היתר בכלבים, המאולפים לזהות את הריח הייחודי של הפשפשים המסתתרים בסדקים האפלים. כשמאתרים אותם – אוטמים את כל הבית הנגוע שמטופל באמצעים כימיים או בטיפולי חום שהורגים את הפשפשים. "הטיפולים האלה מאוד יקרים ופעמים רבות יש לחזור עליהם", הסביר המומחה.

 

יש לכם עוד טיפים להתמודדות? הייתם בניו יורק וחזרתם מגרדים? ספרו לנו בטוקבקים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פשפש המיטה. אוכל בלילה
צילום: mct
עצור! הפשפש עושה עלייה?
צילום: gettyimages imagebank
מומלצים