שתף קטע נבחר

פישר: הריבית הנמוכה תומכת בעליית מחירי דירות

במכתב שצרף לדו"ח האינפלציה רומז הנגיד כי קובעי המדיניות עשויים להביא להורדת מחירים. "נדרשת הפסקה מהירה יותר של המדיניות המרחיבה, המחייבת בדרך כלל העלאת ריבית", כתב פישר. "עליות מחירי הדירות בזמן האחרון, סביב 20% בשנה, אינן בנות קיימא ומחייבות תשומת לב"

"התמונה הכוללת של מצב המשק הישראלי היא חיובית, אולם מצב חיובי זה מלווה בכמה התפתחויות מדאיגות, המציבות אתגרים למדיניות המקרו-כלכלית" – כך כותב נגיד בנק ישראל סטנלי פישר במכתב המצורף לדו"ח האינפלציה לרבעון השלישי של השנה. לדברי פישר, שהגיש את המכתב לממשלה ולכנסת, ההתפתחויות המדאיגות הן מחירי הדירות ושערי המניות שעולים במהירות כבר יותר משנה. "בכל אחד מתחומים אלה", הוא מציין. "פועלים גורמים בסיסיים לעלייה מהירה".

 

הנגיד הוסיף וכתב: "לגבי מחירי הדיור, קצב בנייה נמוך מקצב הגידול של מספר משקי הבית ולגבי שערי המניות, הצמיחה הגבוהה במשק - אולם נראה כי עליות אלה נתמכות גם בשיעורי הריבית הנמוכים.

 

"אשר לדיור, עליות מחירי הדירות בזמן האחרון, סביב 20% בשנה, אינן בנות קיימא ומחייבות תשומת לב של קובעי המדיניות. בנוסף על כך, שוררים ספקות רבים, הן לגבי ההתאוששות מהמשבר במדינות מפתח רבות, בעיקר בארצות הברית, והן לגבי האיתנות הפיננסית של כמה מדינות באירופה ושל כמה ממדינות ארצות הברית".

 

במכתבו, מתייחס פישר גם לחוסר האיזון שנוצר בין כמה מדינות מובילות, כמו ארצות הברית, יפן וחלק ממדינות מערב אירופה, הנדרשות להנהיג עדיין מדיניות כלכלית מרחיבה, לבין מדינות קטנות יותר, ובהן גם ישראל, המאופיינות בצמיחה נאותה ובעלייה מהירה של מחירי הנכסים, במיוחד מחירי הדיור, שעלולה לאיים על היציבות הפיננסית בכמה מהן.

 

"בקבוצת המדינות השנייה", קובע פישר. "הפסקתה של המדיניות המרחיבה צריכה להיות מהירה יותר מאשר בקבוצה הראשונה. הדבר מחייב בדרך כלל, העלאת ריבית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל סטנלי פישר
צילום: אסף שילה ישראל סאן
מומלצים