שתף קטע נבחר

הפסקת אש בין שרת התרבות לאמנים

מוסדות התרבות יופיעו בכל מקום בישראל, אך ככל הנראה הקריטריונים לתמיכה לא ישתנו - בהסכמה לא רשמית זו הסתיימה הפגישה בין שרת התרבות ונציגי האמנים. יו"ר המועצה לתרבות: "אם אין החרמה - אין שינוי בקריטריונים"

הפסקת אש בין שרת התרבות לבין האמנים? בתום פגישה שנערכה הערב (ג') בין השרה לימור לבנת, מנהלי התיאטראות, ראשי מועצות מקומיות ונציגי פורום איגודי האמנים אמנם לא התקבלו החלטות רשמיות, אולם נדמה כי למרות הכל הגיעו הצדדים לסוג של רגיעה.

 

החלטות נחרצות, כאמור, לא יצאו מהמפגש, אך נראה כי מבלי להצהיר על כך קיבלו הצדדים על עצמם בהסכמה לוותר על אקטים קיצוניים: המוסדות מצדם יופיעו בכל שטחי ישראל ואם יתעוררו מחלוקות פנימיות הן יטופלו על ידיהם, ומאידך לעת עתה נדמה שהוסר האיום לשינוי הקריטריונים לתמיכה במוסדות תרבות, באופן שידרוש מהם להתחייב בכתב על כך שיופיעו בכל מקום בישראל.


לבנת בפגישה. "להשתלחות האישית אין מקום בדיון" (צילומים: דנה קופל)

 

לבנת ניצלה את המפגש גם כדי להגיב לדברים החריפים שהופנו כלפיה בכנס החירום של איגודי היוצרים שהתקיים בסוף השבוע האחרון: "מעט מאוד תרבות היתה בהשתלחות האישית שספגתי", אמרה לבנת, כשדבריה מכוונים לביקורת שהופנתה כלפיה בכנס ובקריאות שנשמעו להתפטרותה.

 

"נאמרו דברים פוגעניים ביותר כלפי, ולמרות זאת, גזרתי על עצמי שתיקה", אמרה לבנת. "להשתלחות האישית אין מקום בדיון הזה ומכל הדברים שנאמרו בשבוע האחרון לא אני זו שצריכה להתנצל. אמשיך להיות כאן למען זכותו של כל אזרח ליהנות מתרבות. אני כאן למען התרבות. אני רוצה שנפעל ביחד כי התרבות והאמנות חשובים לי".

 

שרת התרבות התייחסה במהלך דבריה לשתי יוזמותיה שעוררו סערה בקרב האמנים: האחת, תיקון הקריטריונים לתמיכה במוסדות תרבות, כך שאלו יתחייבו להופיע בכל מקום בישראל כתנאי לקבלת מימון, והשנייה - השקת פרס לעידוד יצירה ציונית. "מאז ומתמיד החזקתי בדעה שזו חובתה של מדינה לאפשר לכל אזרח לצרוך תרבות", אמרה לבנת. "הקריאה לחרם היא משהו שנוגד את העיקרון הזה. אני מחויבת לכך כמו שאני מחויבת לחופש תרבות ויצירה. מעולם לא אמרתי שצריך לשלול יצירה משום שהיא ביקורתית.

 

"לגבי הפרס לעידוד יצירה ציונית, אין לי כל כוונה להתנצל על כך. זהו חלק מהמדיניות שלי והוא לא בא על חשבון אף אחד. אני מחלקת כל מיני פרסים, זה עוד אחד מהם. האתוס הציוני מאפשר מרחב אדיר ליצירות בתיאטרון, בקולנוע ובספרות. אין בזה משום הכפייה. חופש יצירתי קיים במדינת ישראל בכל התחומים".

 

"כל היצירות שלנו ישראליות"

אולם גם אם בתום הדיון נדמה היה שנרגעו הרוחות, במהלך חילופי הדברים שני הצדדים נטו להתבצר בעמדותיהם. "לא חלמתי שנגיע לרגע שמישהו יגיד לי שלהיות ציוני זה להיות נאמן", אמר עודד קוטלר, יו"ר איגוד הבמאים, שחתום על מכתב האמנים נגד היכל התרבות באריאל. "זה אולי יפתיע אתכם אבל הנושא המרכזי של הדיון הזה הוא לא אריאל, אלא האפשרות להתנות תמיכה מכספי ישראל בדעות. למרות כל חילוקי הדעות שביננו, מה שמאחד את כלל היוצרים והאמנים זה האפשרות המחרידה להתנות תמיכה בהבעת דעה.


לבנת. "חופש יצירתי קיים במדינת ישראל בכל התחומים"

 

"חשבתי כמו חברי, שאנחנו באים לשמוע שירדתם מהעץ. שאתם מבטלים את ההתניה. שלא תפסיקו תמיכה במי שלא מוכן לבוא לאריאל ואגב, גם מוסדות נתמכים כמו הקאמרי או הבימה יכולים לומר מה שהם רוצים בעניין. אלה לא מוסדות סובייטיים תחת המשטר של סטאלין".

 

"בסופו של יום יש פוליטיקה של מצפון שבה אדם מביע את דעתו ויש פוליטיקה של אחריות", אמר מוש דנון, יו"ר איגוד המפיקים ומפיק הסרט "עג'מי". "המיניסטר צריך היה לקחת אחריות. אכן התקציב גדל, אכן היית אתנו בכל נושא חוק הקולנוע ועשית יותר מהרבה שרים אחרים, אבל כל זה זז הצדה כיוון שלא נקטת בעמדה של אחריות. כשמנהלי התיאטראות אמרו את דברם, המיניסטר צריך היה לומר שהנושא סגור.

 

"מה שהוציא אותי מדעתי זו האמירה על עצירת התקציבים או פגיעה בהם. חוויתי את זה בדיוק לפני כמה חודשים כשאמירה של אחד היוצרים שלי בקולנוע הובילה להצהרה שלך שתעצרי את תקציבי הקולנוע. אנחנו משתדלים להיות נאמנים לדעותינו. כולנו, כל אחד בדרכו, אוהב את מדינתנו. כל היצירות שלנו ראויות. כולן ישראליות".

 

המחזאי שמואל הספרי, שעורר את הסערה סביב היכל התרבות באריאל, טען כי דבריה של לבנת לצד פוליטיקאים נוספים הינם הסתה לכל דבר: "כשאני מסתכל על מדינה שבה יש חוק לאלה וחוק לאלה, כביש לאלה וכביש לאלה, זה רחוק מחזון ז'בוטינסקי. כששרים כמו שטייניץ אומרים שיראו לנו מה זה ואת עצמך טוענת שאנחנו לא דמוקרטים ואז מכריזה על הפרס הציוני, מתנהלת פה הסתה. אני לא צריך אישור ממך לכך שהיצירה שלי ציונית. עם אבן גדולה על הלב אני אומר לך: את לא תלמדי אותי מה זו ציונות".

 

דבריו של הספרי עוררו את זעמו של יו"ר המועצה לתרבות ולאמנות, חיים פרלוק. "אתה עם המכתב שלך מבקש לכפות את דעתך הפרטית על מוסדות תרבות ומאיים לתבוע אותם אם יעזו להציג מחזה שלך באריאל", אמר פרלוק. "אתה קורא לכולם לא להופיע שם. זה אותו הדבר כמו שמחר יקראו לארגון

הרופאים לא לטפל בתושבי אריאל. לאן אתה רוצה לגרור את הדיון הזה? תהיה אחראי למילותיך! אסור לפוליטיקה להתערב בתרבות. אם נצטרך להגביהה את הגדר כדי שזה לא יקרה, אגביה אותה".

 

פרלוק הדגיש כי המועצה היא זו שאחראית על כתיבת הקריטריונים, ולא השר הממונה, ואמר: "אנחנו אמרנו שאנו קוראים לתיאטראות להמשיך ולהופיע בכל מקום, אני שמח לשמוע שאתם לא מחרימים את אריאל, גררו אתכם לוויכוח שלא קיים. אף אחד לא אמר שחופש הביטוי של מישהו יוגבל". כשמישהו מהנוכחים שאל האם המועצה לא תשנה את הקריטריונים, ענה פרלוק: "קריטריונים משתנים כל הזמן, אם אין החרמה אין שינוי".

 

"אנחנו כמנהלי מוסדות צריכים להיות אחראים
", אמרה בדיון ציפי פינס, מנכ"לית תיאטרון בית ליסין. "התיאטרון הישראלי הוא תיאטרון על גלגלים שרץ כמו מטורף בכבישי ישראל כדי להגיע לכל ישוב. אין סקטור שמגיע לכל מקום כמו השחקנים אז אתם רוצים לפגוע בנו על לא עוול בכפנו? יש לנו בעיות משלנו והתמודדויות משלנו. החרם של ראשי הערים הוא פשוט לא לעניין. בלי כל האנשים שיושבים בחדר הזה, האולמות שלכם יהיו חשוכים. אז אנשים אמרו את דעתם, מה קרה? בגלל זה צריך להעלות אותם על מוקד?".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר שח"ם, דביר בנדק
צילום: דנה קופל
לאתר ההטבות
מומלצים