שתף קטע נבחר

שמחון לחקלאים: התעלמו מהוראות רשות המים

עימות בין שר החקלאות לרשות המים: לאחר שהתפוצצה פגישת השר עם מנהל הרשות, הודיע שמחון כי לא יבצע את הקיצוץ במכסת המים לחקלאות, וכי רשות המים תהיה למחסור שיווצר. "הצרכנים יחזרו לאכול ירקות ופירות משומרים". רשות המים: ”אנחנו מנהלים את המים שיש ולא את המים שאין"

שר החקלאות שלום שמחון הנחה הבוקר (א') את ציבור החקלאים להמשיך להשקות את שדותיהם לפי הצורך ולהתעלם מהחלטת נציבות המים לקצץ את המכסות. כמו כן הורה השר לאנשי משרדו לנתק מגע עם רשות המים. "אנחנו לא מבקשים פיצוי כספי אלא מים שיאפשרו לחקלאים שלנו להמשיך לייצר את המזון העממי הדרוש לאוכלוסיית ישראל", אמר שמחון.

 

הנחיות השר יצאו לאחר שהתפוצצה פגישתו עם מנהל הרשות אורי שני. שמחון הודיע לשני כי הוא אינו מתכוון לבצע את הקיצוץ המתוכנן במכסות המים לחקלאות והזהיר כי אם הרשות תנקוט בצעדים כמו הפסקה של אספקת המים שני ייטול על עצמו את האחריות למחסור שיווצר בשוק בפירות וירקות, לעליית המחירים ולסבל שייגרם בעיקר לצרכנים מהשכבות החלשות.

 

עוד הזהיר השר כי קיצוץ המכסות יאלץ את החקלאים לעקור עשרות אלפי דונם של מטעים, להפסיק לגדל ירקות בשטחים פתוחים - מה שיפסיק באופן מוחלט את גידול הגזר ותפוחי אדמה. שמחון הוסיף כי המחסור הגובר בעולם במזון יקשה על היבואנים למצוא בחו"ל תחליפים לתוצרת החקלאית שתחסר אפילו במחיר גבוה. "מציאות זו תחזיר את הצרכנים בישראל לאכול ירקות ופירות משומרים", אמר השר.

 

ב-2011 מתכננת רשות המים להקצות לחקלאות רק 370 מיליון קוב מים שפירים, לעומת המכסה ההיסטורית שנקבעה ב-1989 על 1 מיליארד קוב שפירים. משרד החקלאות מציין כי הקיצוץ המתוכנן איננו הראשון הפוגע בחקלאות. משנת 2000 ועד היום קוצצה המנה בין 25% ל-50% למרות שב-2002 הממשלה קבעה "מנת ברזל" של 530 מיליון קוב.

 

השפל הגדול התרחש לפני שנה. אז הוקצו 350 מיליון קוב, דבר שהביא לעקירת מטעים כדי לא לחרוג מההקצאה. השנה הוגדלו המכסות לחקלאים ל-430 מיליון קוב עקב התפתחות תהליך ההתפלה, ומגמה זו היתה אמורה להביא להגדלה נוספת ב-2011. בהתאם למגמה הזאת ניטעו מחדש המטעים שנעקרו. עכשיו נדרשים החקלאים לשוב למכסה של 370 מיליון קוב, בגלל חידוש המטעים, כך שהנזק הצפוי יהיה חמור במיוחד.

 

דובר רשות המים מסר בתגובה: ”אנחנו מנהלים את המים שיש לנו ולא את המים שאין. לצערנו לא צפויים גשמים עד סוף החודש וגם בתחילת החודש הבא. אנחנו בשנת הבצורת השביעית ברציפות. החודש נרשם שיא שלילי של נפח המים הזמינים לשאיבה מהכנרת - 12 מיליון קוב פחות מהמכסה, לעומת השיא השלילי שנרשם ב-2001 - פחות 9 מיליון קוב מהמכסה". באשר לקצב ההתפלה אמר הדובר, "היום מספקים מתקני ההתפלה 40% מתצרוכת המים הביתית וב-2013 הם יספקו 70%. רק בסוף העשור הם יגיעו ל-100%".

 

"גזר דין מוות לחקלאות"

בתוך כך הודיע ארגון עובדי המים, גוף המורכב ממומחים במתן שירותים לאגודות חקלאיות, קיבוצים ואגודות מים בכל רחבי הארץ, כי הוא יוזם מהלך משותף יחד עם תנועת הקיבוצים, ארגון מגדלי הפירות ואגודות המים למאבק בהחלטה. בארגון טוענים, כי החלטה זו מהווה גזר דין מוות לחקלאות בישראל, ובמסגרת המאבק כבר נתלו עשרות שלטים בישובים החקלאיים ברחבי הארץ הקוראים לבטל את קיצוץ המכסות.

 

ארז וייסמן, מנכ"ל ארגון עובדי המים, מסר: "מים הם משאב הייצור החיוני ביותר בחקלאות. האם מישהו מתאר לעצמו מצב שבו מודיעים לתעשייה בישראל שתקבל את אספקת החשמל שלה במתכונת של 'שנה כן, שנה לא'? החקלאים עדיין מתמודדים עם נזקי קיצוץ המכסות ב-2009. כל קיצוץ נוסף עלול להמיט אסון בלתי הפיך על ענף הגידולים החקלאיים בארץ.

 

"לא ייתכן שהחקלאות תהיה שק החבטות של רשות המים בכל פעם שמתעורר חשש למחסור. כל קיצוץ נוסף יאלץ את החקלאים להעלות את מחירי היבולים החקלאיים ומי שייפגע מכך הם אזרחי המדינה כולם. החקלאים הם אלה המחזיקים כיום את גבולות המדינה ובמקומות שבהם החקלאים עוזבים את השטח, אנחנו רואים כניסה של גורמים אחרים".

 

בהכנת הידיעה השתתף חגי עינב

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שלום שמחון
צילום: גדי קבלו
אורי שני
צילום: מיכה בריקמן, כתום צלמים
מומלצים