שתף קטע נבחר

בלי סרטן בצלחת: 4 מוצרי מזון שנלחמים במחלה

מה בין שמן זית, כורכום, רימון ומוצרי סויה לבין סיכון מופחת לחלות בסרטן? יוסי שבח, יו"ר האגודה הישראלית לנטורופתיה, מסביר מהי תזונה פונקציונלית - ומה תאכלו כדי להיות בריאים

המחקר התזונתי בתחום הסרטן בעשורים האחרונים חידד את הקשר בין צריכת מזון צמחי לבין סיכון מופחת לתחלואה בסרטן, ובעשור האחרון התגבר המיקוד המחקרי במזונות בודדים וברכיבים המצויים בהם, לכדי חיזוק וביסוס תחום התזונה הפונקציונלית - המהווה בסיס טיפולי בגישה הנטורופתית.

 

תזונה פונקציונלית עושה שימוש במזונות או ברכיבי מזון שונים במטרה לקדם בריאות, הן כמניעה והן במצבי חולי.

 

מזונות פונקציונליים, אבני הבניין של התזונה הפונקציונלית, הם מזונות או רכיבי מזון בעלי השפעות בריאותיות ייעודיות, בנוסף להיותם מקור לרכיבים תזונתיים בסיסיים כגון פחמימות, חלבונים ושומנים.

 

1. מוצרי סויה וסרטן שד

איזופלבונים הם רכיבים המצויים באופן טבעי בסויה ופועלים כפיטואסטרוגנים (המילה המקדימה "פיטו" מציינת שמקורם בצומח). כלומר, הם מחקים את פעולת האסטרוגן הנוצר בגופינו ויכולים להיקשר לקולטנים שלו, אך המקור שלהם צמחי ופעולתם חלשה יותר.

 

לאור העובדה כי איזופלבונים המצויים במוצרי סויה הם בעלי זיקה לקולטני אסטרוגן, קיים חשש מהמלצה על צריכת מוצרי סויה לחולות סרטן שד. במחקר סיני מ-2009, בו השתתפו 5,042 חולות סרטן שד, נמצא כי צריכת מוצרי סויה (כגון טופו, "חלב" סויה ופולי סויה טריים) מקושרת באופן משמעותי להפחתת הסיכון לתמותה ולהישנות של הסרטן. נמצא כי הפחתת הסיכון למוות ולהישנות של הסרטן עקב צריכת מוצרי סויה, היתה ניכרת גם בקרב נשים עם סרטן שד המגיב לאסטרוגן, וגם בקרב נשים עם סרטן שד שאינו מגיב לאסטרוגן.

 

2. כורכום והשפעותיו כנוגד סרטן

כורכום הוא אחד התבלינים שהוכחה פעילותו כנוגד דלקת ונוגד סרטן. אחד המנגנונים המסבירים את הפעילות נוגדת הסרטן של רכיבי מזון שונים, לרבות כורכום, היא פעילות נוגדת דלקת, שכן תהליכים דלקתיים מעורבים בשלבי התהליך הסרטני.

 

מקבץ עדויות מחקריות על כורכומין, הפיגמנט העיקרי המצוי בכורכום ומקנה לו את צבעו האופייני, מעידות על סגולותיו:

 

  • צריכת כורכומין מעכבת באופן משמעותי את התפתחות סרטן המעי הגס. פעילות נוגדת סרטן זו נובעת מפעילות הכורכומין כנוגד חמצון וכנוגד דלקת.
  • עיכוב שגשוג תאים וגרימת אפופטוזיס (מוות תאי מתוכנן) של גידולי המעי הגס.
  • נוגדי חמצון כדוגמת כורכומין לוכדים רדיקלים חופשיים ובכך מונעים פגיעה בדנ"א עקב חמצון.
  • במחקר על מעשנים, שקיבלו 1.5 גר' אבקת כורכום ליום במשך 30 יום, נצפתה הפחתה משמעותית בכמות המוטגנים המופרשים בשתן (מוטגנים המופרשים בשתן מהווים מדד לאפקטיביות של מנגנוני הדטוקסיפיקציה בגוף). מהמחקר עלה שצריכת כורכום, גם במינון נמוך, מספקת הגנה מנזקי עישון.

 

אם כן, נראה שצריכת כורכום בנדיבות בתפריט היומי מומלצת מאוד. ניתן להוסיף את תבלין הכורכום לכל תבשיל וגם לסלט.


מחקה את פעולת האסטרוגן. סויה (צילום: Index Open)

 

3. הרימון והשפעותיו כנוגד סרטן

כבכל שנה, גם בחלוף ראש השנה, ניתן להשיג את הרימון על גרגיריו העסיסיים והצבעוניים שמשאירים את חותמם הארגמני בחלל הפה. הרימון הוא פרי שתפס את תשומת ליבם של החוקרים ובין היתר נחקרה השפעתו כנוגד סרטן.

 

להלן מקבץ מהשפעותיו של הרימון בתחום זה:

 

  • פיטוכימיקאלים שמקורם ברימון עיכבו שגשוג מהיר של תאי סרטן מעי גס וגרמו לאפופטוזיס (מוות תאי מתוכנן).
  • הגנה מפני נזקי קרינה אולטרה סגולית (קרניים אולטרה סגוליות עלולות לגרום ולקדם התפתחות גידולים).
  • פעילות משמעותית נוגדת התפשטות מהירה של תאי סרטן ערמונית והשראת אפופטוזיס (מוות תאי מתוכנן).

 

4. שמן זית כנוגד סרטן

הוכחת הקשר בין תזונה מסורתית והשפעות בריאותיות לא פסחה גם על ההיבט האונקולוגי. שמן זית הוא אחד מרכיבי המזון שהוכחה השפעתו נוגדת הסרטן.

 

צריכה גבוהה של שמן זית היא סימן ההיכר של הדיאטה הים תיכונית המסורתית והיא מקושרת לשכיחות נמוכה יותר של סרטן, כולל סרטן המעי הגס והחלחולת, בהשוואה למדינות מערביות אחרות (לדוגמה, התמותה מסרטן המעי הגס והחלחולת ביוון נמוכה ב-40% בקירוב בהשוואה לבריטניה).

 

בדרום אירופה (ספרד, יוון, איטליה), שמן זית כתית הוא מקור שומני עיקרי, ושיעורי הסרטן שם נמוכים בהשוואה לצפון אירופה. השפעתו המגינה של שמן זית כתית חשובה ביותר בעשור הראשון לחיים; כלומר, חשוב להתחיל לצרוך שמן זית לפני גיל ההתבגרות, ולהמשיך בכך כל החיים.

 

התכונות הנוגדות סרטן של שמן זית מקושרות למרכיבים המצויים בו וכוללים חומצות שומן חד-בלתי-רוויות, סקוואלן, טוקופרולים ופנולים (מכיל לפחות 30 מרכיבים פנוליים, השכיח ביותר הוא oleuropein).

 

נסיים בארוחה פשוטה, בריאותית וממוקדת זית: 

פירסו שתי פרוסות לחם שיפון כהה, כבד וחמצמץ, מזגו שמן זית כתית מעולה לצלוחית טבילה, טלו מספר זיתי קלמטה, חיתכו לפרוסות בצל סגול וקחו חופן נבטים מכל סוג שהוא.

 

בצעו חתיכת לחם וטבלו בשמן הזית, נגסו בזית ובבצל, הוסיפו ללעיסה קומץ נבטים, ותיהנו מארוחה פשוטה, מסורתית, בריאותית ומענגת.

  

טיפים לארוחה:

  • ניתן להשיג זיתי קלמטה מאיכויות שונות בשווקים וברשתות. זיתי הקלמטה האיכותיים, מרקמם בשרני, צבעם כצבע היין וטעמם לא פחות ממדהים.
  • להכנת שמן הזית משתמשים בזני זית שונים. אלו הנרתעים משמן זית שטעמו חזק ומריר (מקורו בזית סורי), ימצאו חלופה נאותה בשמני זית המבוססים על זנים כגון ברנע שטעמם עדין וערב לחיך המצוי.
  • את לחם השיפון ניתן להחליף בלחם מלא מסוג אחר.
  • אם הבצל חריף מדי, לאחר שפורסים אותו ניתן להשרות אותו במים מבעוד מועד להפחתת חריפותו.
  • את הנבטים אפשר להחליף בלקט ירקות עליים.

 

הכותב הוא נטורופת ויו"ר האגודה הישראלית לנטורופתיה ולתזונה טבעית .

 

ביום ד' (24 בנובמבר) יתקיים הכינוס השנתי של האגודה הישראלית לנטורופתיה ולתזונה טבעית. נושא הכינוס נבחר להיות 'נטורופתיה ואונקולוגיה אינטגרטיבית'.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מעכב סרטן במעי הגס. כורכום
צילום: דלית שחם
ד"ר רק שאלה
מומלצים