שתף קטע נבחר

מותר לאכול בשר כשר ממנגל לא-כשר?

שאלה:

 

האם מותר לעשות בשר כשר על רשת שעשו עליה בשר לא כשר? (אלי, אנגולה)

 

הערות: אני חי בחו"ל וכל כמה חודשים אני מביא איתי בשר כשר מישראל, והשאלה שלי מתחלקת לשתיים: האם מותר לי לעשות על אותה הרשת את הבשר שלי, אחרי שעשו עליה בשר מחיות כשרות אך שלא עברו שחיטה כשירה? והאם מותר לי לעשות על האש עם רשת שעשו עליה בשר מחיות לא כשרות?

 

תשובה:

 

אלי שלום,

 

שאלתך היא שאלה אחת. אין הבדל הלכתי בין בהמה וחיה לא-כשרה, לכזו שהיא כשרה מטבעה, אך נשחטה שלא כדין - שתיהן אסורות לגמרי באכילה.

 

לענין הצלייה, אמנם במקרים מסוימים רשת צלייה עשויה להיות חמורה פחות מאופני בישול והכנת בשר אחרים, בעיקר בגלל שהיא מצויה על האש ממש, ולכן האיסור לא נבלע בה באותה עוצמה שהוא נבלע בסיר בישול או בתנור וכדומה. עם זאת, מכאן ועד להתיר ממש שימוש ברשת שעשו עליה איסור, ויתכן שמדובר בבשר איסור שומני, שנבלע ברשת - הדרך ארוכה.

 

לפיכך, יש צורך להכשיר את הרשת. הכשרה זאת נעשית בפעולה שנקראת בשפה ההלכתית "ליבון", וכפי שמבואר בשולחן ערוך אורח חיים, סימן תנא, סעיף ד (במקור הדין מופיע בהלכות הכשרת כלים לפסח): "כלים

שמשתמשים בהם על ידי האור (אש), כגון שיפודים ואסכלאות וכיוצא בהם, צריכים ליבון; והליבון הוא עד שיהיו ניצוצות ניתזין מהם. הגה: ויש מקילין אם נתלבן כל-כך, שקש נשרף עליו מבחוץ. ונוהגין כסברא ראשונה בכל דבר שדינו בליבון, אבל דבר שדינו בהגעלה, רק שיש בו סדקים או שמחמירין ללבנו, סגי (מספיק) בליבון קל כזה. חצובה צריך ליבון".

 

הליבון הקל מיועד לדברים שזקוקים להגעלה, כלומר שלא עמדו במגע ישיר עם האש, אך כאן אנו זקוקים לליבון "חמור", כלומר ממש להגיע למצב בו הרשת מאדימה מרוב חום. ניתן להגיע למצב כזה עם "ברנר", שיורק אש חמה ביותר. (משיב: הרב צחי הרשקוביץ)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים