שתף קטע נבחר

פרשת שבוע כלכלית: מס הכנסה הראשון

שיטת המיסוי שהנהיג יוסף במצרים, לפיה הוטל מס בשיעור אחיד של 20% על המחזור, ללא אפשרות לנכות הוצאות או הפסדים, יעילה יותר ומסורבלת פחות משיטות המיסוי הנהוגות כיום. על גביית המסים בעת העתיקה

בפרשת השבוע "ויגש" מסופר על מערכת מיוחדת למיסוי הכנסות שיסד יוסף במצרים. בעיקרון, תושבי מצרים חויבו להעביר לשלטון 20% מהתוצרת החקלאית שלהם. נראה כי שיטת המיסוי של יוסף צודקת ויעילה יותר, בהשוואה לשיטות המיסוי הקיימות היום.

 

מיסוי בכסף או בשווה כסף

בתקופה העתיקה נהוג היה לשלם מסים בשווה כסף. כך היה בשיטת המס שהנהיג יוסף, לפיה תושבי מצרים שילמו לשלטון 20% ("חומש"). חרסים רבים שנמצאו בחפירות ארכיאולוגיות ועליהם מוטבעת המילה "למלך" מעידים ככל הנראה על כלים בהם הובאה תוצרת חקלאית, כמס, למלך.

 

 

מעניין לציין כי הפרופ' משה ויינפלד מסביר כי ייתכן והמונח "חומש" על גבי פכים עם כסף שנתגלו באשתמוע, לפני מספר שנים, מעיד על תשלום מסים בכסף. הפכים נתגלו בשכבה שמייחסים אותה למאה ה-11 לפני הספירה.

 

ניתן ללמוד על תשלום מסים בכסף בתקופה הפרסית מהנאמר בספר נחמיה: "ויש אשר אומרים, לווינו כסף למידת המלך, שדותינו, וכרמינו" (נחמיה ה, ד). כלומר - אנשים לוו כסף על מנת לשלם מסים (המכונים גם "מידת המלך").

 

מסים בתקופת התנ"ך

המונח מס מופיע בתנ"ך בשמות שונים, כמו חומש ומידת המלך, אך גם "מעשר", "מכס" ועוד. במשפט המלך נאמר: "וזרעיכם וכרמיכם יעשר ונתן לסריסיו ולעבדיו" (שמואל א ח, טו). ולעניין מכס נאמר: "והרמות מכס ליהוה, מאת אנשי המלחמה היוצאים לצבא (במדבר לא, כח).

 

בתקופה הפרסית, מסים מכונים גם "לחם הפחה" (נחמיה ה, יד, יח), וכן "מנדה" ו"בלו" (עזרא ד, יג, כ). בלו, כיום, הוא מס עקיף המוטל על מוצרים מייצור מקומי (להבדיל ממכס), ומטרתו לצמצם רכישת מוצרים מסוימים, כמו דלק, סיגריות ומשקאות אלכוהול.

 

על זכותו של המלך להטיל מסים ניתן ללמוד מ"משפט המלך" המופיע בספר שמואל א, פרק ח (פסוקים יא-יז). סוגי המסים במשפט המלך כוללים מס על המקרקעין, הצאן תנובת השדה ועוד. נראה כי בישראל המס היה מוטל על בסיס שנתי, כפי שעולה מהפסוק הבא: "ויהי משקל הזהב אשר בא לשלמה בשנה אחת שש מאות ששים ושש ככר זהב" (מלכים א, י, יד).

 

המס של יוסף צודק יותר

בפרשה נאמר: "והיה בתבואת, ונתתם חמישית לפרעה" (בראשית מז, כד). ובהמשך הודגש: "וישם אותה יוסף לחוק...לפרעה לחומש" (בראשית מז, כו). מדובר במס בשיעור אחיד של 20% אשר הוטל על המחזור, ללא אפשרות לנכות הוצאות בייצור ההכנסה, וללא התחשבות בהפסדים. מס זה מכונה "מס מחזור" (turnover tax).

 

כיום אנשים המשכירים דירות יכולים לבחור באחת משלוש חלופות למיסוי הכנסה, ובין היתר תשלום מס בשיעור של 10% ללא ניכוי הוצאות, שהוא למעשה מס מחזור על הכנסת השכירות. בעבר, משרד האוצר בחן הצעה להטיל מס מחזור בשיעור של 25% על עסקים קטנים, כתחליף לשיטת מיסוי ההכנסה המקובלת בישראל, אך ההצעה לא התקבלה.

 

אמנם שיטת מיסוי המתחשבת בהוצאות ובהפסדים נחשבת כצודקת יותר, אך שיטה זאת גם מסורבלת ובלתי יעילה. מס מחזור בשיעור נמוך יחסית מתגבר למעשה על המורכבות וחוסר היעילות הקיימות בשיטה המקובלת למיסוי הכנסות.

 

ד"ר אבי נוב הוא עורך דין המייצג לקוחות מישראל ומהעולם בתחום המיסוי ומנהל את אתר האינטרנט הישראלי לתכנוני מס בינלאומיים, כולל מאמרים וחדשות מיסוי: http://www.IsraelTaxLaw.com . ניתן לפנות אליו במייל: avinov@bezeqint.net

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יוסף ואחיו
מתוך מאגר Gettyimages Imagebank
אבי נוב
מומלצים