שתף קטע נבחר

"הבעיה של הכבאים היא בזבזנות ולא תקציב"

"הבעיה העיקרית בשירותי הכיבוי היא לא התקציב אלא הניהול הלקוי והבזבזני", אומר שטייניץ ל-ynet ותוקף את הכבאים. "הם אינם יכולים להצטייד בציוד חדיש כי כל הכסף שלהם הולך על משכורות. זה לא משנה כמה מיליונים תשפוך עליהם"

השבוע ניסו ראשי מערך הכבאות ושר הפנים, אלי ישי, לגלגל את תפוח האדמה הלוהט שיצא מלהבות השריפה בכרמל אל ידיהם של פקידי משרד האוצר. בתשובה לשאלת ynet, יוצא היום (ב') שר האוצר, יובל שטייניץ, להגנה על התעקשות משרדו שלא להגדיל את תקציב שירותי הכיבוי וטוען כי שורש הבעיה מצוי בהתנהלות הלקויה והבזבזנית של הרשויות המקומיות ושל מכבי אש.

 

 

"דו"ח גינוסר ודו"ח מבקר המדינה קובעים שניהם שהבעיה העיקרית בשירותי הכיבוי היא לא התקציב אלא הניהול הלקוי והבזבזני", אמר שטייניץ. "הם אינם יכולים להצטייד בציוד חדיש כי כל הכסף שלהם הולך על משכורות. זה לא משנה כמה מיליונים תשפוך עליהם. אני מסכים שהדו"ח הראה שיש מקום מסוים גם לתוספת ולכן הוספנו 100 מיליון שקלים".

 

הכבאים טענו שחסר להם 800 מיליון ולא 100 מיליון?

 

"נכון. אבל אנחנו סבורים שאין צורך בתוספת גדולה יותר".

 

על פי נתוני משרד הפנים, שכר הכבאים בישראל גבוה מהממוצע במדינות המפותחות, ה-OECD. הכבאים ממילא לא דורשים תוספת שכר, אלא תוספת ציוד וכוח אדם. שכר הכבאים נע בין 4,000 שקל לכבאי מתחיל לבין 15 שקל ברוטו לכבאי ותיק. כבאים בודדים מרוויחים גם 20 אלף ו-30 אלף שקל.

 

דבריו של שטייניץ מתייחסים ישירות לדיון סוער שנערך השבוע בוועדת הכספים של הכנסת, שבו פקידי האוצר הודיעו שלא יכבדו את דרישת הח"כים להגדיל את תקציבי הכבאות כדי לגייס כבאיות ומכבי אש חדשים, עד שלא תהיה רפורמה בשירותי הכיבוי, ואילו הח"כים הודיעו שלא יאשרו את התקציב אם לא יתקבלו תוספות כאלה עוד לפני הרפורמה.

 

יש לציין שמשרד האוצר וההסתדרות מכשילים את הרפורמה בשירותי הכיבוי כבר 12 שנה, כיוון שהאוצר דורש שהכבאים יאבדו את זכותם להתאגד באיגוד מקצועי, בקשה שההסתדרות אינה נענית לה. דרישת האוצר היא בהתאם לתוכנית הרפורמה של ועדת גינוסר, למרות ששביתות כבאים בישראל מעולם לא מנעו כיבוי שריפות. הוויכוח בין האוצר להסתדרות מונע את יישום הרפורמה.

 

 

לשאלת ynet, האם כעת ישנה משרד האוצר את גישתו לנושא התאגדות העובדים במכבי אשם, השיב השר בשלילה: "ההתעקשות שלנו מבוססת על המלצות ועדת גינוסר המקורית".

 

מוקדם יותר, נאם שר האוצר בכנס כלכלי בתל אביב וקבל על הביקורת שמוטחת בפקידי משרדו. "בימים האחרונים יש התקפה פרועה על פקידי האוצר", אמר שטייניץ לבאי הכנס. "כל מי שלא מרוצה ממה שקיבל, שזה כמעט כולם, או שמנסה להחליש את התכנון הכלכלי בישראל, מנצל את ההזדמנות להתקפה על האוצר".

 

"יש 20 משרדי ממשלה שכל אחד רואה את התקציב שלו ואומר עוד", המשיך השר. "מצידם, שתיפרץ מסגרת התקציב, זה לא מעניין אותם. במקום לשנות סדרי עדיפויות בתוך המשרד שלהם תמיד נוח לבקש עוד. ותמיד הצרכים הם נכונים. לרוב אין דרישות שווא. אבל יש משרד אחד שמגן על התקציב כולו, שר אחד שהתפקיד שלו זה להגיד אין לי".

 

שטייניץ הצהיר כי על אף הדברים הנוקבים שאמר, בכוונתו לכבד את החלטת הממשלה ואת מסקנות דו"ח מבקר המדינה. "בסוף מקיימים את החלטות הממשלה אבל בתהליך צריך להגיד שאין, ולשלוח את המשרדים האחרים לעשות סדר בביתם ולארגן טוב יותר את תקציביהם. אך מדו"חות מבקר המדינה ברור שנדרשת רפורמה במבנה שירותי הכבאות כדי למנוע מאתנו לשפוך כספי ציבור על ארגון לא יעיל".

 

"דו"ח מבקר המדינה קובע במפורש כי אין להתנות את תקציב השלמת פערי ציוד וכוח אדם בכבאות במימוש הרפורמה", אמרה בתגובה לדבריו של שטייניץ דוברת משרד הפנים. "תמוה כי מיד לאחר פרסום הדו"ח שב משרד האוצר ומתנה תקצוב ציוד לכבאות במימוש הרפורמה".

 

"משרד הפנים והעומדים בראשו יעשו הכל בכדי לשדרג את שירותי הכבאות בהתאם למקובל בחו"ל", הוסיפה הדוברת,

"הצלת הכבאות הינה פיקוח נפש. אף חסם לא ימנע את שדרוג שירותי הכבאות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שטייניץ: "הכבאים בזבזנים"
צילום: עידו ארז
כבאית ישנה
צילום: עידו ארז
מומלצים