שתף קטע נבחר

בין פולני לקריבי: מרק כתום ומחמם

הסוד השמור ביותר ביהדות הוא המרק - כך לפחות מאמינים הבריטים. טל פיחוביץ' יוצאת לסיור חוצה גבולות ומביאה מרק היישר מהאיים הקריביים, כזה שאמהות מכינות

היה לו צבע מיוחד, מין כתום חלבי, מרקם קטיפתי ממכר והבשר שלו היה רך ונימוח. ביס ראשון (ספק ביס, ספק לגימה), מהססת, מעט חוששת, אבל אז התחילה להתפשט לי בכל הגוף התחושה המוכרת - מין חמימות מרגיעה, תחושת ביטחון של בית, של ילדות. זה היה אחר מכל מה שטעמתי עד אז, אבל זה היה טעים. אלוהים כמה שזה היה טעים.

 

רצתי לאדריאן. "אתה חייב לגלות לי איך מכינים את זה, זה ממכר. תן לי את המתכון ועכשיו!", ניערתי אותו בכל הכוח, ותאמינו לי שכשמדובר באוכל, בטעמים או בסיפוק הקולינרי שלי – יש לי המון כוח. גם הר שחור וחזק עם 1.93 מ' לגובה ולרוחב, כמו אדריאן, הופך להיות לגבעול חלשלוש מולי. "משוגעת, אין לי מתכון, זה המרק של אמא שלי, מהילדות, על זה גדלתי. את כל הזמן מכינה לי מרקים מכל העולם ורציתי שתטעמי את זה שלנו. את המרק הזה אין סיכוי שתצליחי להכין, את לבנה מדי".

 

חייתי בלונדון במשך שלושה חודשים, חורף שלם באפרוריות הקסומה של העיר הזאת. לאדריאן הכנתי מרקים מהיום שהגעתי לשם והוא תמיד צחק שהבריטים אומרים שיש ליהודים קטע עם מרק. ניסיתי להסביר לו שזה סוג של עוגן, לכל אחד יש את המרק של הבית ושמרק אומר המון על אנשים. מרק הוא מין מכונת זמן קסומה שמחזירה אותך לכמה דקות לילדות. הוא המשיך לגחך ומלמל משהו על זה שלא יעזור בית דין ושבכל העולם יודעים שמרק עוף יהודי הוא הסוד הכי שמור של המוסד. אני רק הצלחתי להודות לו בחצי פה, בין ביס לביס, על זה שהוא לקח אותי לכמה דקות לילדות שלו בג'מייקה ולהוציא ממנו באיומים (בטכניקות מעניינות שלמדתי במוסד, כמובן) את מספר הטלפון של אמא שלו - מאמא ג'י.

 

מרק זה דבר מנחם. משהו בחום, בסמיכות המרגיעה שלו עוטף אותך, ממיס אותך ומכניס למין שלווה בטוחה. את המקרר שלי לא תתפסו אף פעם בלי סיר של מרק, איזשהו מרק, לפי מצב הרוח. את המקרר של אבא פיחו לא תתפסו אף פעם בלי מרק עוף (אבל הוא פולנייה אמיתית, אני עוד מזייפת קצת). בקיץ אני פשוט מדליקה את המזגן, סוגרת חלונות, מקפיאה ומאפילה את הבית והופה - יש לי כמה דקות של חורף בשביל צלחת מרק מענגת.

 


אל תשכחו להוסיף קלחי תירס למרק (צילום: ירון ברנר) 

 

מאמא ג'י? לא היתה מאושרת ממנה. הבן שלה סוף-סוף הביא בחורה שתבשל לו בסירים גדולים ולא עוד יאפית לונדונית שרק תגרור אותו למסעדות, ובמקרה הטוב תחמם לו מנות תעשייתיות מהסופר. אני גיליתי שמאמא זה מאמא, ללא הבדל דת, גזע, מין, גיל או מיקום גיאוגרפי - מתכון עם כמויות אין סיכוי לחלץ. אבל אני בעצם נולדתי מאמא בעצמי, קוסקוס וחריימה למדתי להכין ממאמות מקומיות שלא שקלו או מדדו גרם בחייהן, אז לשחזר את המרק של מאמא ג'י באמת היה קטן עליי.

 

מאדריאן קיבלתי את אחת המחמאות הטובות שקיבלתי על האוכל שלי, הוא אמר שאם הוא לא היה רואה אותי מפזזת במטבח ומפיקה את המרק הזה, הוא היה מוכן להישבע שהטעמים האלה הגיעו מג'מייקה, מאיזושהי מאמא גדולה ושחורה.

 

המרק של מאמא ג'י היה עם צלעות חזיר, לפעמים היא עושה את זה עם כבש. אני עושה עם אוסובוקו או שריר קדמי (להלן מס' 8), הכי חשוב שיהיה בשר עם גידים ועצמות. בג'מייקה הירק המועדף להפקת הצבע הכתום הוא דלעת, מאמא ג'י מערבבת גם בטטות. אני מכינה עם דלעת, בטטות וגזר - לפי המצאי.

 

הקניידלך הקריביים הם לא בדיוק קניידלך, קוראים להם דאמפלינגס והם חלק מקונספט שלם שנקרא Hard Food וכשמו כן הוא. מעין תוספת לארוחה, למנה, או במקרה הזה - למרק. הם עשויים מקמח וקמח תירס ולטעמי הם קשים וחסרי אופי, אבל ככה הג'מייקנים אוהבים את ה-Hard Food שלהם. ההכנה שלהם פשוטה מאוד. "קחי קמח, תוסיפי אותה כמות של קמח תירס, תוסיפי מים לאט תוך כדי לישה עד שנהיה לך בצק שאפשר לעבוד איתו. תעבדי עוד קצת ותגלגלי כדורים שטוחים". ככה מאמא ג'י וככה בדיוק עשיתי. העם השחור היה מאוד גאה בי.

 

מרק כתום קריבי

המרכיבים:

1 ק"ג בשר עם גידים ועצמות

1 ק"ג גזר/בטטות/דלעת - מה שיש במקרר ואפשר גם שלושתם ביחד

1 עגבנייה גדולה ובשלה חתוכה גס

1 בצל בינוני חתוך גס

חופן גבעולי תימין טריים

5 שיני שום

אצבע של ג'ינג'ר טרי

3 קלחים של תירס טרי, חתוכים לגלגלים ברוחב של 2-3 ס"מ

דאמפלינגס מקמח לבן וקמח תירס (לפי התיאור לעיל)

1 פחית (400 מ"ל) חלב קוקוס

 

אופן ההכנה:

  1. חותכים את הבשר לקוביות. מבשלים את קוביות הבשר בסיר מלא מים במשך שעתיים עד שהבשר מתרכך. חשוב לדאוג שהבשר יהיה תמיד מכוסה במים.
  2. מוציאים את הבשר, שומרים בצד ובמי הבישול מבשלים את הירקות הכתומים עם העגבנייה, הבצל וחצי מכמות התימין כחצי שעה, עד שהירקות רכים.
  3. טוחנים את הירקות בבלנדר עם שיני השום הטריות והג'ינגר.
  4. מוסיפים מים לדלל מעט את המרקם, מחזירים לסיר את הבשר המבושל, מוסיפים את קלחי התירס והדאמפלינגס ומבשלים על רתיחה נמוכה שעה נוספת.
  5. מוסיפים את חלב הקוקוס, ממליחים ומפלפלים ומתענגים על כל ביס/לגימה.


קריבי כתום (צילום: index open) 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כתומות ומתוקות, בטטות
צילום: איי פי
מומלצים