שתף קטע נבחר

העבודה לוחצת, שליח נתניהו למו"מ יוצא לארה"ב

ראש הממשלה סיכם עם דניס רוס שבשבוע הבא ייצאו לוושינגטון יצחק מולכו ונציג פלסטיני, כדי לנסות ולחדש את המשא ומתן. למרות נסיונות שכנוע, גם צ'ילה הכירה במדינה פלסטינית

על רקע איומי הפרישה של מפלגת העבודה, מנסה ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לשדר כי הוא מגביר המאמצים לחידוש המשא ומתן עם הפלסטינים. נתניהו סיכם בסוף השבוע עם השליח האמריקני למזרח התיכון, דניס רוס, כי שליחו המיוחד, עו"ד יצחק מולכו, ונציג מטעם הרשות הפלסטינית, יסעו בשבוע הבא לוושינגטון על מנת לנסות ולחדש את המשא ומתן המדיני.

 

לפי שעה, נראה כי השליח המיוחד של הנשיא, ג'ורג' מיטשל, לא יגיע לאזור בימים הקרובים, והמאמצים לחידוש המשא ומתן יערכו בוושינגטון. בשבוע שעבר, בפגישתו עם נשיא מצרים חוסני מובארק,

 ביקש נתניהו להפעיל לחץ על יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, ולחדש את המגעים.

 

המשא ומתן עם הפלסטינים מוקפא מאז סיום תקופת הקפאת הבנייה בהתנחלויות. ראש הממשלה הבהיר בשבוע שעבר בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת כי הוא היה מוכן להמשך ההקפאה, אולם לדבריו, האמריקנים ביטלו את ההצעה והחליטו לנסות ולמצוא מתווה חדש שיאפשר את החזרה לשולחן המשא ומתן.

 

לפי שעה, מתווה זה לא נמצא, והפלסטינים ממשיכים לפעול בקרב מדינות העולם, בניסיון להשיג הכרה בהכרזה חד צדדית על הקמת מדינה פלסטינית. בסוף השבוע הצטרפה גם צ'ילה אל רשימת המדינות המוכנות להכיר במדינה פלסטינית באופן חד צדדי. בלשכת ראש הממשלה סירבו להתייחס להודעת צ'ילה, למרות שנתניהו עצמו התגייס בעבר וניסה ולשכנע מנהיגי מדינות בדרום אמריקה שלא להיענות לדרישה הפלסטינית.

 

במשרד החוץ ניסו אמש למזער את החשיבות שבהודעה הצ'יליאנית ואמרו כי "ההחלטה לא מדברת על הכרה בגבולות 67', ומדגישה את הצורך במשא ומתן".

 

שר החוץ, אביגדור ליברמן, טען מאז נכנס לתפקידו כי יש להשקיע במדינות דרום אמריקה ובשיפור היחסים איתם, אולם לא הצליח למנוע את הכרת המדינות הדרום אמריקניות בדרישה הפלסטינית.מקורבים לשר אמרו כי "ישראל לא השקיעה בדרום אמריקה במשך חמישים שנה. האם יש מישהו שחושב שאפשר בביקור אחד לשנות את העמדות של המדינות האלה? ליברמן צדק כשאמר שהזניחו את המדיניות מול המדינות האלה, ושצריך להשקיע הרבה יותר מאמץ בהן".

 

בעבודה ממשיכים לכופף ידיים

בינתיים, נמשכים המאבקים הפנימיים במפלגת העבודה. השר אבישי ברוורמן הודיע אמש כי בכוונתו לפנות בימים הקרובים לבית הדין הפנימי, ולדרוש את כינוס ועידת המפלגה כבר בפברואר. ברוורמן אסף חמש מאות חתימות של חברי ועידה, בדרישה לקיים דיון בוועידה על דרכה המדינית של הממשלה והקיפאון המדיני, אולם יו"ר העבודה, השר אהוד ברק, החליט כי הוועידה תכונס תוך שלושה חודשים.

 

מקורבים לברק אמרו אמש שהוא מתעקש לכנס את הוועידה רק לקראת סוף מרס או תחילת אפריל, ואינו מוכן "להתכופף בפני הדרישות של ברוורמן".

 גם השר בנימין בן אליעזר תומך בכינוס הוועידה בתחילת מרס, אולם ברק לא מוכן לפי שעה להיעתר לקריאות מתנגדיו.

 

ברק גם הנחה את מזכ"ל העבודה, חיליק בר, לקיים דיאלוג עם ברוורמן ועם השר יצחק הרצוג, על מנת להגיע למועד מוסכם לכינוס הוועידה. לפי שעה, הצדדים לא הצליחו להגיע להבנות. מלשכתו של ברוורמן נמסר כי "אנו מצרים על כך שלמרות נכונותינו לפשרה, טרם נקבע תאריך לכינוס הוועידה, ומאמינים כי בית הדין של המפלגה יפעל במהרה על מנת שחוקת המפלגה תיושם כלשונה". בכירים בעבודה אמרו אמש כי "התנהלותו של ברוורמן בעת האחרונה הזויה. הוא גורם נזק עצום לו ולמפלגה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו ומובארק. ביקש לחץ
צילום: משה מילנר,לע"מ
אבו מאזן. הישגים בדרום אמריקה
צילום: AFP
מומלצים