שתף קטע נבחר

מעסיק - השפעת עולה לך הון. כך תצמצם עלויות

מחלת השפעת עולה מאות מיליונים למשק. לא חייבים להיכנע לסטטיסטיקה - יש כמה דרכים פשוטות לצמצם את תחלואת העובדים ואת ניצול ימי המחלה - ולשמור על רווחיות העסק

החורף והמחלות שאיתו גובים מחיר יקר מבריאות העובדים ומהכנסות המעסיקים והתפוקה במשק: מניתוחי שלוש השנים האחרונות עולה שמחלות החורף עולות למשק כ-750 מיליון שקלים לאורך העונה כולה. זאת, בהסתמך על נתוני חברת חשבים של היעדרות מהעבודה, על פי מדגם מייצג של 20 אלף עובדים במגזר העסקי. אולם ניתן לצמצם את העלויות למעסיק שנגרמות בשל השפעת, כמחלת חורף מרכזית, וכן את הפגיעה בבריאות העובדים וניצול ימי המחלה על ידם.

 

 

בטרם נבחן את דרכי ההימנעות, כדאי לעמוד על כמה מתוך ימי המחלה אכן משוייכים לשפעת ומה היא עלותה הכוללת. בחשבים מעריכים שמגפת השפעת עולה 323 מיליון שקלים (מתוך מחיר של כ-750 מיליון המשוייך לכלל מחלות החורף) בחודשי בדצמבר-פברואר. חברת כוח האדם ל.מ מעריכה שהנזק גדול בהרבה ועומד על 1.15 מיליארד שקלים בינואר לבדו.

 

ל.מ. חישבה את העלות, בהתבסס על ניצול ימי מחלה של 6,000 עובדיה, לאחר שגילתה שהתווסף בינואר יום אחד לממוצע השנתי. עם זאת, מהמדגם הכללי של חשבים עולה שהתוספת במגזר העסקי בכלל המשק נמוכה בהרבה ועומדת על 0.14 ימי מחלה בינואר. סיבה נוספת להבדלים היא שבל.מ. לא עשו הבחנה בין שפעת למחלות עונתיות אחרות. חישובי שתי החברות נעשו לפי 3 מיליון מועסקים, (נתוני אוקטובר מצביעים על כ-2.9 מיליון מועסקים במשק) ועל עלות מעביד של כ-400 שקלים ליום עבודה.

 

מנכ"ל ל.מ, רפי אלימלך, עמד יפה על הדילמה של המעסיקים. "מחד המעסיקים סובלים ממחסור בכח אדם הפוגע בפעילות החברה, ומאידך אנו מנחים את העובדים החולים שלא לא הגיע לעבודה על מנת שלא ידביקו אחרים", אמר אלימלך והוסיף "שמאז השבוע שעבר אנו מקבלים מדי יום פניות של מעסיקים רבים להשלמת מצבת העובדים וגיוס עובדים מחליפים לחולים. במקביל עובדים רבים שאנו מזמינים לעבודה מודיעים ברגע האחרון כי לא יגיעו עקב מחלה".

 

מעסיק - כך תחסוך כסף שעולה בבריאות

קשה - אבל אפשרי למנוע את העלויות לעסק. נגיפי השפעת, ההצטננות וזיהומים אחרים מופצים בדרך כלל על ידי שיעול, עיטוש, רסיסי רוק, נשיקות, לחיצת ידיים, שימוש בכלי אוכל ושתייה משותפים, נגיעה בחפץ או משטח שעליו מצויים הנגיפים ואחר כך נגיעה בפה או באף. נגיפים יכולים להגיע למשטחים כאשר אנשים נוגעים בציוד או חפצים במקומות ציבוריים.

 

לדברי ד"ר מירב פז, ממרכז המידע של המוסד לבטיחות ולגיהות, "וירוס השפעת יכול לשרוד על משטחים ולהדביק אנשים במהלך שעתיים ועד 8 שעות לאחר שהגיע למשטח", וכן "החולה יכול להדביק מישהו אחר בווירוס השפעת לפני שידע שחלה וכן לאחר שכבר הוא מודע למחלה".

 

האם כדאי להגיע חולה לעבודה? בוודאי שלא, אך גם זה קורה. לדברי פז צריך לחכות 24 שעות לאחר שהחום ירד לטמפרטורה נורמלית, לפני ששבים לעבודה. היא מוסיפה שאלה שבאים לעבוד לפני שהחלימו מהמחלה צריכים לנקוט אמצעי זהירות על מנת למנוע התפשטות הנגיפים לעמיתים לעבודה.

 

מה יכול המעסיק לעשות?

  • דרך טובה לשמור על עובדיך בריאים ועל העסק שלך כמה שיותר פעיל - גם בצל מגפת השפעת - היא לדאוג לקיומם של סבון וחומרי חיטוי; וכן לידע את העובדים על הצורך לנקוט בצעדים שישמרו על בריאותם. לדברי פז, שטיפת ידיים היא דרך מרכזית לשמור על הבריאות.
  • זה בהחלט לא הזמן לקצץ בתקציב הניקיון או להעלים עין כשעובדי הניקיון מחפפים. ניקוי ותחזוקה נאותה של מקום העבודה ובמיוחד חדרי השירותים, יסייעו להתמודד עם איום השפעת. פז מזהירה עם זאת שדלי עם מים או סמרטוט המשמש לניקוי, עשויים להפוך למקור זיהום בעצמם, במיוחד אם הושארו בתמיסת הניקוי המלוכלכת.
  •  מקומות עבודה שרוצים למקסם ההיגיינה ולצמצם האפשרות של התפשטות מחלות יכולים להתקין שירותים ללא מגע, מתקן ניירות וברז עם חיישן, וכיו"ב.
  • יש לוודא אספקה סדירה ומספקת של נייר טואלט, סבון, ומגבות נייר.
  • יש להתקין עמדות לניקוי הידיים עם חומרי חיטוי נגישים או דיספנסרים ניידים על מנת להקל על עובדי קו הייצור לנקות את ידיהם בזמן העבודה.

 

ידעו את העובדים בדרכים לשמור על בריאותם

  • כדאי לקרוא לעובדים לנקות את הידיים לעיתים קרובות. שימוש בסבון ומים חמים ושפשוף הידיים במשך 15 עד 20 שניות מסייעים בסילוק וירוסים וחיידקים. כאשר מים וסבון אינם זמינים, ניתן להשתמש בחומרי חיטוי על בסיס אלכוהול.
  • ייבוש במגבות נייר עשוי להקטין את כמות הנגיפים ואת הפצתם, לעומת מייבשים אוטומטיים שעשויים להגדיל מספרם בסביבה.
  • לבקש להשתמש במגבת נייר על מנת לסגור את ברז המים כדי למנוע זיהום מחודש של הידיים.
  •  לבקש לכסות האף והפה בממחטת נייר בעת שיעול או עיטוש וזריקתה לפח לאחר השימוש.
  • כל העובדים צריכים להימנע מנגיעה בעיניים, באף או בפה שלהם כיוון שהנגיפים מועברים בדרך זו, ומשמירה על מרחק מסוים מאנשים המראים תסמינים של שפעת.

 

כדאי לתמרץ את העובדים להתחסן

יש דרך נוספת לצמצם מאוד את ממדי המחלה והיא חיסון. אם התחסנתם לפני שנה, זה לא מספיק, מכיוון שהרכב החיסון משתנה בהתאם לסוג השפעת באותה תקופה. כמו כן, מי שמקפיד להתחסן מדי שנה הוא בעל יכולת עמידה טובה יותר נגד נגיפי השפעת השונים והמשתנים.

 

לכן כדאי למעסיקים לשקול לתמרץ את העובדים להתחסן. למשל, לאפשר לאחר שעתיים ליום עבודה, ולהגיע עם אישור על קבלת החיסון. לעובדים זה לא יעלה כלום - החיסון ניתן בחינם על ידי קופות החולים. נכון, כרוכות בכך עלויות של אובדן שעות, אבל מספיק עובד אחד חולה כדי להדביק את האחרים ולעשות שמות בעסק שלך.


פורסם לראשונה 10/01/2011 12:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החיסון בקופות - חינם
צילום: AP
כסו את האף כשמתעטשים
צילום: index open
מומלצים